- 25 March 2019
- Tags Gala Uarf Icr Liliana turoiu Diplome Centenar Cinematografie
Personalităţi ale
culturii române au fost premiate în cadrul Galei Uniunii Artiştilor şi
Realizatorilor de Film (U.A.R.F.), eveniment care a avut loc, luni, 25 martie,
la Hotel Marshal Gardens din Bucureşti. Preşedintele Institutului Cultural
Român, Liliana Ţuroiu, invitat de onoare al evenimentului, a fost premiat
pentru sprijinul acordat celei de-a şaptea arte şi a recompensat, la rândul
său, două creaţii dedicate Centenarului cu diplome “100 de ani de la Marea
Unire -100 de ani de film românesc”.
„Sunt pentru a treia oară la o gală U.A.R.F. şi mă bucur foarte mult. Mă onorează acest premiu, iar faptul că Institutul Cultural Român este alături de cineaști este o ocazie extraordinară de a face cunoscută România prin intermediul celei de-a şaptea arte. Proiectele ICR i-au inclus pe mulți dintre prietenii dragi pe care îi văd în această seară alături de noi. Vă mulţumesc foarte mult că aţi acceptat să fiţi în proiectele noastre şi sunt convinsă că multe dintre creaţiile dumneavoastră vor fi prezente şi la aniversarea de 200 de ani a Marii Uniri”, a declarat Liliana Ţuroiu după primirea distincţiei U.A.R.F.
Ioan Cărmăzan, preşedinte al Uniunii Artiştilor şi Realizatorilor de Film, a caracterizat recompensele serii drept un triumf al prieteniei între U.A.R.F., ICR, TVR şi Asociaţia Artiştilor de Film din Serbia.
Premiată la Gală a fost și Doina Gradea, preşedinte-director general al TVR, care a dedicat diploma echipei Televiziunii publice: „Este o onoare deosebită pentru mine, dar acest premiu nu-mi aparţine. Televiziunea română înseamnă o echipă. Acest premiu este pentru ei, vă aplaud şi vă rog să-i aplaudaţi pe colegii mei din TVR”, a spus Doina Gradea.
Milan Knezevic, preşedintele Asociaţiei Artiştilor de Film din Serbia, invitat de onoare la eveniment s-a declarat încântat să fie la București: ”Mă simt ca acasă. Luna viitoare, vom prezenta o paradă a filmului românesc în Serbia, aşa că publicul nostru va avea oportunitatea de a apalauda munca cineaştilor români”.
Cu o activitatea constantă de peste 20 de ani la catedra Universităţii de Arte Naţionale Bucureşti, Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, a acordat în numele Institutului două premii unor membrii marcanţi ai U.A.R.F.
Liliana Ţuroiu, preşedinte ICR, şi Mirel Taloş, vicepreşedinte ICR, au considerat că merită să fie onorate, în numele Institutului Cultural Român, două opere dedicate Centenarului: romanul „Orgoliile oraşului regal”, de Ion Marinalmăjan, scriitor din Banat, şi piesa de teatru „Anul de graţie”, scrisă de Cristian Tiberiu Popescu, cei doi autori fiind membri ai U.A.R.F.
„Cred că este o perspectivă bănăţeană asupra Centenarului”, a descris Liliana Ţuroiu scrierea lui Ion Marianalmpjan. „Suntem onoraţi şi ne exprimăm gratitudinea pentru faptul că aţi fost alături de noi în celebrarea Centenarului. ICR, prin cele 18 reprezentanţe, a dedicat Centenarului peste 600 de evenimente în 30 de ţări. Felicitări, şi rămâneţi în continuare alături de noi”, a adăugat ea.
„Mă simt onorat să mă aflu în faţa atâtor personalităţi ale artei cinematografice româneşti, eu venind din provincie. Altădată aş fi protestat, înainte de 1989, dacă cineva mă făcea provincial. Acum însă, nu protestez, pentru că literatura română a ajuns să se provincializeze. Suntem scriitorii unei provincii, în cel mai bun caz, suntem scriitorii unui oraş, sau scriitorii unui cartier (...). Această seară mi se pare a fi o seară de lumină (...). Daţi-mi voie, să spun vorbele cronicarului: Biruit-a gândul! Şi, mă rog la Dumnezeu, ca gândul să biruie de acum încolo asupra României!”, a mulţumit scriitorul Ion Marinalmăjan.
Piesa de teatru „Anul de graţie”, scrisă de Cristian Tiberiu Popescu, se află deja în repetiţii, ICR considerând-o o dramatizare a unui moment astral din istoria României.
„După părerea noastră, este o dramatizare a unui moment astral din istoria României. Şi pentru că s-a vorbit de cărţi şi literatură română şi, pentru că anul trecut, ne aflam tot aici, la puţin timp după ce ne întorsesem de la Paris, trebuie să vă spun că şi de data aceasta ne-am întors de la Livre Paris, cel mai important eveniment dedicat cărţii, unde, după părerea mea pentru patru zile capitala literaturii române s-a mutat la standul României, organizat de ICR. Acesta a fost vizitat de ministrul francez al Culturii, de preşedintele Institutului Cultural Francez, de ministrul francez al Sportului, Roxana Mărăcineanu, dar şi de 80 de scriitori români care au lansat titluri noi, traduse în limba franceză. Felicitări şi mulţumim că sunteţi alături de noi”, a afirmat Liliana Ţuroiu.
Ioan Cărmăzan a precizat că ICR va publica textul premiat într-un volum ce va putea să circule. „De asemenea, sperăm ca spectacolul să se nască, iar cu sprijinul UARF şi ICR vom reuşi”, a subliniat preşedintele U.A.R.F.
„Piesa este într-un stadiu avansat al repetiţiilor şi, dacă promisiunile făcute de diverşi factori de decizie se vor ţine, atunci în aproximativ o lună de zile vă invităm la premieră. Astăzi, în România pe care o trăim cu toţii, este cazul ca sentimentul patriotic să se reedifice şi piesa această îşi doreşte să contribuie la acest lucru”, a afirmat autorul.