Generaţia '89

Desfăşurat sub patronajul lui Václav Havel, renumit scriitor şi om politic ceh, proiectul „Generaţia '89", marchează împlinirea a două decenii de la prăbuşirea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est. Adresat celor născuţi în anul de trecere de la comunism la democraţie, 1989, proiectul oferă acestora o platformă de comunicare pe teme europene.
Principalul obiectiv al proiectul a fost să reunească tineri care au trăit în contexte istorice diferite şi să le ofere un spaţiu comun pentru schimbul de idei şi percepţii cu privire la trecutul naţional şi viitorul european.

Pentru a atinge acest obiectiv, patru întâlniri internaţionale au fost organizate simultan la Bucureşti, Praga, Varşovia şi Bruxelles, în perioada 25-28 aprilie 2010, la care au participat în jur de 150 de tineri din nouă ţări europene: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, România, Polonia şi Ungaria.

Participanţii selectaţi au pregătit câte un film de scurtmetraj în care unii şi-au intervievat rudele mai în vârstă despre modul în care şi-au petrecut zilele din preajma căderii sistemelor totalitare din 1989. Filmele au fost astfel prezentate şi discutate în cadrul întâlnirilor internaţionale.
Discuţiile din cadrul celor patru întâlniri au dus la redactarea Declaraţiei „Generaţiei ʼ89", o sinteză a viziunii acestor tineri asupra viitorului Europei în domenii precum educaţie şi dezvoltare profesională, cultură, dezvoltarea societăţii, economie, şanse egale, ecologie şi statutul Europei în lume.

Tinerii participanţi la întâlnirile din Belgia, Cehia, Polonia şi România şi-au desemnat reprezentanţii care să prezinte Declaraţia „Generaţiei ʼ89" preşedintelui Parlamentului European Jerzy Buzek şi altor demnitari europeni, în cadrul unei a doua întâlniri care a avut loc la Bruxelles, în data de 7 iunie 2010 (agenda întâlnirilor, Bruxelles, 7 iunie 2010).


Impresii ale participanţilor

A fost o şansă unică de a redacta, într-un cadru internaţional, o declaraţie exprimând speranţele şi temerile generaţiei mele pentru Europa viitorului. (…) Un proiect minunat care m-a marcat profund din punct de vedere personal, cultural şi academic. – Patricia Muhlbauer (Austria)



În primul rând, mi-am dat seama cum putem noi tinerii să schimbăm ceva prin cooperare internaţională. (…) Un proiect cu o încărcătură deosebită. – Ştefana Bădescu (România)



A fost o adevărată încântare să-i întâlnesc pe ceilalţi participanţi şi consider că fiecare prilej în care putem împărtăşi câte ceva din moştenirea noastră culturală şi din propriile aspiraţii reprezintă un nou pas spre apropierea dintre ţări. – Boriana Madjarova (Bulgaria)

„Generaţia ʼ89" este un proiect dezvoltat de clusterele EUNIC din Bucureşti, Bruxelles, Praga şi Varşovia, în parteneriat cu Cafe Babel Sofia, Ministerul Federal Austriac pentru Ştiinţă şi Cercetare, Arhiva Open Society. Institutele culturale şi reprezentanţele diplomatice organizatoare în ţările implicate în proiect sunt Institutul Cultural Român, British Council, Goethe-Institut, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac, Reprezentanţa Flamandă şi Delegaţia Valonia-Bruxelles a Belgiei, Institutul Polonez, Institutul Cultural Bulgar şi Institutul Maghiar de Cultură. Proiectul „Generaţia ʼ89" a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul „Europa pentru Cetățeni 2007 – 2013"

www.generation89.eu


broşura