- 14 July 2018 - 27 July 2018
- Tags Moldo Crescendo ICR Chişinău Bucureşti Centenar
Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice din cadrul Direcției Generale Programe prin Reprezentanțe în Comunitățile Istorice și prin Direcția Programe Interne din cadrul Direcției Generale Programe Interne și Internaționale, a sprijinit organizarea celei de-a patra ediții a festivalului de muzică clasică „Moldo Crescendo”, ce s-a desfășurat în Republica Moldova și România sub motto-ul „muzica unește”.
Festivalul „Moldo Crescendo” a apărut la Chișinău în anul 2015, la inițiativa unor tineri muzicieni născuți la Chișinău, studenţi în străinătate. Anul acesta, „Moldo Crescendo” a trecut pentru prima dată granițele Republicii Moldova și a susținut concerte și în România.
În mod simbolic, festivalul a fost deschis la Chișinău și s-a încheiat la București; tinerii muzicieni români, din cele două țări vorbitoare de limbă română, membri ai ansamblurilor „Moldo Crescendo” și „Ludens Piano Trio”, și-au propus să ducă mai departe tradiția de a aduce tânăra generație la concerte de muzică clasică.
Acest proiect coincide cu anul Centenarului Marii Uniri, moment de reamintire a legăturilor dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Concertele au avut intrare liberă și s-au desfășurat după cum urmează: Republica Moldova - Chișinău - 14 iulie, Sala cu Orgă; Bălți - 15 iulie, Teatrul Național„Vasile Alecsandri” și Cahul - 17 iulie, sala de spectacole a Sanatoriului„Nufărul”; în România: Constanța - 18 iulie, Teatrul de Stat; Iași - 20 iulie, Sala Bibliotecii Centrale a Universității; Brașov - 21 iulie, Sala„Patria”; Sibiu - 22 iulie, Sala „Thalia”; Timișoara - 24 iulie, Sala Filarmonicii„Banatul”; Cluj-Napoca - 25 iulie, Sala„Auditorium Maximum” și la București - 27 iulie, Sala Mică a Ateneului Român.
Ansamblul „Moldo Crescendo” a fost fondat la inițiativa unor tineri muzicieni din Republica Moldova, care s-au pregătit împreună la Liceul de muzică „Ciprian Porumbescu”, iar după absolvire studiază sau au studiat în afara țării (Marea Britanie, Malaezia, Belgia), unii dintre ei activând în Orchestra Română de Tineret sau în orchestre din alte țări.
Scopul lor este acela de a promova muzica clasică universală și adevăratele valori artistice, prin organizarea de concerte cu intrarea liberă în Republica Moldova, prin intermediul cărora au facilitat accesul unui public mai puţin obişnuit cu sala de concerte către muzica lui Bach, Mozart, Beethoven, Şostakovici, Enescu şi alţii.
Ansamblul „Moldo Crescendo” din acest an este format din: Dan-Iulian Druțac – vioară (Marea Britanie), Ionel Manciu – vioară (Marea Britanie), Ian Psegodschi – viola (Olanda), Radu Croitoru – violoncel (România), Constantin Borodin – violoncel (România), Marcel Lazăr – pian (România).
„Ludens Piano Trio” a fost fondat în anul 2015 de trei tineri muzicieni: Ella Bokor - violoncel, Rafael Butaru - vioară şi Iulian Ochescu - pian, care abordează muzica cu un suflu proaspăt şi pe care îi uneşte dorinţa de a atinge un înalt nivel de performanţă şi profesionalism.
Activitatea artistică a grupului cameral include apariții în stagiunile de concerte ale unor instituții de prestigiu precum Ateneul Român, Filarmonica Banatul din Timișoara, Universitatea Națională de Muzică din București.
Momentele din timpul concertelor de la Chișinău, Bălți și Cahul au fost surprinse de Vlad Eftenie și Mihai-Tiberiu Dinescu, în cadrul proiectului „Podul de fotografii” în care fotografi din România surprind concertele din Republica Moldova, și fotografi din Republica Moldova imortalizează concertele din România.