Ediția cu numărul 19 a Festivalului Ideo Ideis se desfășoară la Alexandria între 1 și 8 august și are drept temă un mesaj de încurajare a tinerilor în fața presiunii din partea societății: Ai tot ce ai nevoie. Opt trupe de teatru de liceeni vor trăi timp de șapte zile experiența de festival, alături de comunitatea din Alexandria și de nume importante din teatrul românesc.
Anul acesta, comunitatea locală se va bucura de un Masterclass, un nou eveniment marca „Seara povestitorilor”, dar și de cinci spectacole de teatru remarcabile. Variind de la comedii la drame sociale, aceste spectacole oferă o diversitate de teme și stiluri, aducând un plus de valoare culturală evenimentului.
Masterclass-urile Ideo Ideis sunt concepute atât pentru participanți, cât și pentru comunitatea locală, iar anul acesta, actorul, regizorul și scenaristul Emanuel Pârvu se alătură acestui demers. Proaspăt întors de la Cannes cu premiul Queer Palm, câștigat la ediția din 2024 a Festivalului de Film, cu lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”,Emanuel Pârvu ne va împărtăși din experiența sa.
Seara povestitorilor aduce la Alexandria personalități remarcabile și asigură, an de an, doza de inspirație pentru participanți și comunitate. Regizoarea, dramaturga și actrița Alina Șerban ni se alătură în acest an la Centrul Multifuncțional pentru Tineret. Alina este prima artistă romă care a primit una dintre cele mai înalte distincții oferite de statul român: Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler, iar la finalul evenimentului, vom putea urmări împreună filmul „Gipsy Queen”.
De-a lungul ultimilor 19 ani, Ideo Ideis a reprezentat o platformă care a încurajat peste 5.000 de adolescenți să exprime ce sunt, prin ateliere de teatru și arte alăturate, întâlniri și discuții cu mentori. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mișcare socială și artistică în comunitatea locală, demonstrând eficiența proiectelor culturale în procesul de revitalizare urbană
Program:
02 august 2024, ora 20:00 – „Bazinul de nord”, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, îi aduce pe aceeași scenă pe actorii Șerban Pavlu și Vlad Lință într-o poveste contemporană despre moralitate, putere și iertare, ce surprinde esența vieții de liceu și aduce în prim-plan problemele de adaptare specifice adolescenței și nu numai.
03 august 2024, ora 20:30 – „Masacrul”, regizat de Mihai Brătilă, este o comedie cu maniere, fără maniere. Povestea este simplă: două cupluri se întâlnesc în apartamentul uneia dintre familii pentru a găsi o rezolvare civilizată la conflictul dintre băieții lor, care s-a terminat printr-o bătaie. Distribuția include actori talentați precum Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Florina Gleznea și Emil Măndănac.
04 august 2024, ora 20:30 – Masterclass cu Emanuel Pârvu șiSeara povestitorilor cu Alina Șerban.
05 august 2024, ora 20:30 – „Vulnerabil”, un spectacol de Alice Monica Marinescu și Vera Ion, este o experiență profundă care abordează subiecte sensibile precum abuzurile și violența din copilărie, explorând impactul acestora asupra vieții adulte. Prin interpretarea Ioanei Chițu, lui Alex Călin și a Cabiriei Morgenstern, „Vulnerabil” vorbește despre oameni mari și oameni mici. Despre raporturi de putere, despre durere și asumare, despre iubire și auto-compasiune.
06 august 2024, ora 20:30 – „Adrenalină” de Gabriel Sandu este un spectacol vibrant despre o trupă dance din Anii 2000, care capturează energia și entuziasmul acelei perioade. Cele trei membre ale formației X-TASY, interpretate de Dana Marineci, Oana Predescu și Iulia-Diana Samson, decid să se reunească pentru un concert aniversar, oferind oamenilor o incursiune sinceră în lumea faimei de-o vară și în toate controversele ce au urmat.
07 august 2024, ora 19:30 – „D-ale Carnavalului?” prezintă istoria cenzurii celebrului text dramaturgic scris de I.L. Caragiale. Regizat de Matei Lucaci Grünberg, spectacolul este o comedie tristă despre cenzură și libertate inspirată din fapte reale, povestită în 5 tablouri, 3 monologuri, un epilog, un prolog. Actorii Alexandru Pavel, Ana Crețu, Dan Pughineanu, Emilian Mârnea, Teodora Dincă, Sever Bârzan, Ștefan Craiu și Lucian Scutelnicu promit un spectacol memorabil.