Festivalul evreiesc „Nouă porţi”, secţiunea de film

Festivalul evreiesc „Nouă porţi", secţiunea de film Locul desfăşurării: Cinematograful Atlas (Sokolovská 371/1)

Aşa cum se ştie, în acest an România a fost invitat special al festivalului culturii ceho-germano-evreieşti „Nouă porţi" (Devět bran). Este cunoscut şi faptul că, în acest an, festivalul are şi o secţiune cinematografică, în cadrul căreia producţiile româneşti ocupă, de asemenea, o pondere însemnată. De aceea, nu ne îndoim că succesul spectacolelor Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, al concertului lui Harry Tavitian şi Orient Express şi al tuturor celorlalte programe româneşti din cadrul festivalului, prezentate în luna iunie, se va regăsi şi în cazul filmelor programate în noiembrie. Vă prezentăm în continuare programul secţiunii cinematografice a festivalului "Nouă porţi", cu evidenţierea participării româneşti.

Programul filmelor româneşti:
16 decembrie, ora 20.00 – Concertul (r. Radu Mihăileanu, 2009, 119 min.) 17 decembrie, ora 20.00 – Fürchte dich nicht, Jakob! / Nu te teme, Iacob! (r. Radu Gabrea, 1981, 90 min.) 18 decembrie, ora 20.00 – Rumenye! Rumenye! (r. Radu Gabrea, 2006, 50 min.)
Concertul (r. Radu Mihăileanu, 2009, 119 min.)
Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Bolşoi, considerat un geniu în Occident, este concediat în timpul erei comuniste, în plină glorie: refuzase să renunţe la toţi interpreţii săi din orchestră care erau evrei, "jidani şi duşmani ai oamenilor", inclusiv la cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat în băutură şi depresie. Acum are 50 de ani şi încă lucrează la Bolşoi. Ca om de serviciu...
Directorul de la Bolşoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei că îi va aduce orchestra "în curând" înapoi, dar nu a făcut altceva decât să îl umilească într-un mod sadic. El consideră că Andrei este învechit şi că îi face, astfel, o mare favoare, ţinându-l în continuare ca om de serviciu.
La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei găseşte un fax: orchestra Bolşoi este invitata să cânte la Palais Chatelet, în Paris, peste două săptămâni. Bolşoi urma să înlocuiască, în ultimul moment, Filarmonica din San Francisco, antamată iniţial de francezi, dar care tocmai anunţase că nu mai este disponibilă.
Andrei fură faxul şi concepe un plan nebun: în două săptămâni îşi va căuta toţi vechii prieteni muzicieni din orchestră, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, compozitori pentru filme porno, ştergători de parbrize, negustori pe piaţa ambulantă... Planul lui este să plece cu toţii la Paris, sub numele de marea orchestra Bolşoi de la Moscova. Vor sfida destinul şi se vor răzbuna! Vor reuşi?

Biografie:
Radu Mihăileanu, regizor de origine română, stabilit în Franţa. Înaintea plecării sale din România era animatorul unei trupe de teatru - dramaturg, regizor, actor (spectacole jucate - "Toată lumea vrea să joace Hamlet" şi "Minciunile unui bufon"), şi actor la teatrul Evreiesc din Bucureşti. Părăseşte România în 1980, pentru a scăpa de dictatura ceauşistă, trece prin Israel şi se stabileşte în Franţa, unde urmează cursurile I.D.H.E.C. din 1980 până în 1983.

Filmografie:
• La source des femmes (2011)
• Le concert / Concertul (2009)
• Va, vis et deviens / Trăieşte! (2005)
• Les Pygmees de Carlo (2002)
• Train de vie / Trenul vieţii (1998)
• Bonjour Antoine (1997)
• Trahir (1993)
• Les quatre saisons (1980)

Fürchte dich nicht, Jakob! / Nu te teme, Iacob! (r. Radu Gabrea, Germania-România-SUA, 1981, 90 min.)
În distribuţie: Andre Heller, Aviva Gaire, Dan Nutzu, Pedro Efe

La cumpăna dintre milenii, puţin înainte de Paşti, într-un sătuc din Europa, Leiba Sibal şi soţia sa însărcinată, Sura, închiriază o cârciumă. Amândoi sunt evrei şi amândoi sunt deportaţi în îndepărtata Galiţie şi în Rusia şi liu Leiba îi e teamă. Fostul său slujitor îl ameninţă cu moartea, iar Leiba se teme nu doar pentru viaţa sa, cât mai ales pentru viaţa soţiei sale şi a copilului lor nenăscut. George se foloseşte de uciderea celor doi şi o reclamă ca pe o ucidere rituală, evocând şi ura antisemită împotriva lui Leiba. Mulţimea înnebunită ocupă casa lui Leiba în timp ce acesta îşi aşteaptă moartea. Dar ceva incredibil se întâmplă şi ca urmare a unei act disperat, Leiba se întoarce la familia sa.
Filmul Nu te teme Iacob descrie transformarea unui soţ tulburat într-un bărbat hotărât şi viteaz. Această transformare este cu atât mai surprinzătoare în contextul percepţiei antisemite atât obiective cât şi subiective. Intrarea lui Jakob în rândul spionilor reprezintă evreul modern.
Lumina sugestivă şi frumuseţea imaginii cinematografice sunt în contrast puternic cu acţiunea: urâtă, iraţional concentrată pe ura majorităţii împotriva individului. Radu Gabrea redă perfect vulnerabilitatea familiei evreieşti în contextul bisericii creştine dominante.

A participat la festivaluri de film la:
Berlin, Februarie 1981
Cannes, Mai 1982
Locarno, Iunie 1981
Colorado, SUA Telluride Film Festival, Iulie, 1981
Montreal, August, 1981
Figueira da Foz, Iunie, 1981
Washington, USA, Februarie 1981
Paris Amer.-Jüd. Filmfestival, Aprilie, 1982
Sydney Festival Interat. Du Cinema Juif, Iunie, 1982

Rumenye! Rumenye! (r. Radu Gabrea, Marea Britanie-România, 2006, 50 min.)
Ca urmare a discuţiilor cu muzicieni şi specialişti precum Yale Strom sau Elisabeth Schwartz, Radu Gabrea descoperă interacţiuni interesante între muzica românească şi cea evreiască în patria sa străveche. În paralel cu analiza didactică, filmul este condimentat cu vii reprezentaţii.

Radu Gabrea
Regizorul şi scenaristul Radu Gabrea Bartolomeu s-a născut la 20 iunie 1937 în Bucureşti. În perioada 1974 - 1997 a trăit în Germania. După absolvirea liceului intră la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. Ca student a participat la mişcarea de protest a studenţilor din 1956. A fost unul dintre organizatorii demonstraţiei care a avut loc în incinta universităţii în luna noiembrie a anului 1956, căteva zile mai târziu fiind arestat. La 19 aprilie 1957 a fost eliberat de către Tribunalul Militar din Bucureşti. După eliberare a continuat studiul la Facultatea de Mecanică, apoi înscriindu-se la cursurile Facultăţii de Teatru şi Film din Bucureşti.
Radu Gabrea a debutat în 1969 cu lungmetrajul Prea mic pentru un război atât de mare, film premiat la Festivalul de Film de la Locarno în 1970. În acelaşi an regizează primul său serial de televiziune, Urmărirea. Următorul său film, Dincolo de nisipuri realizat în 1973 a fost interzis printr-un ordin al lui Ceauşescu. După acest conflict precum şi după alte intervenţii ale cenzurii în opera sa, Radu Gabrea a emigrat în Germania.

Filmografie (režisér)
• Prea mic pentru un război atât de mare (1969) Příliš malé pro tak velké války (1969)
• Amintiri bucureștene (1970) Vzpomínky na Bukurešť (1970)
• Urmărirea (1971) - film TV Sledování (1971) - TV film
• Dincolo de nisipuri (1973) Kromě písky (1973)
• „Nu te teme, Jacob!" (Fürchte dich nicht, Jakob!) (1981) Neboj se, Jacob "(Fürchte dich nicht, Jakob!) (1981)
• Un bărbat ca Eva (Ein Mann wie EVA) (1984) Muž, jako jsou Eva (Ein Mann wie EVA) (1984)
• Ein Unding der Liebe (1988) Unding Ein der Liebe (1988)
• The Secret of the Ice Cave (1989) Tajemství ledové jeskyně (1989)
• Ins Blaue (1991) - film TV Iny Blaue (1991) - TV film
• Rosenemil - O tragică iubire (1993) Rosenemil - Tragická láska (1993)
• Struma (2000) Struma (2000)
• Noro (2002) Mud (2002)
• Moștenirea Goldfaden (2004) Goldfaden dědictví (2004)
• Cocoșul decapitat (2008) - ecranizare după romanul omonim al lui Eginald Schlattner Beheaded Kohout (2008) - natáčení románu titulní Eginald Schlattner
• Călătoria lui Gruber (2008), premiera în România la 5 septembrie 2009 . Gruber cesta (2008), premiéru v Rumunsku dne 5.září 2009 .