În contextul aniversării a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice româno-turce, în perioada 11-20 martie 2013 la Ankara va fi deschisă publicului turc expoziţia de fotografie „Confluențe culturale româno-turce: patrimoniul covoarelor anatoliene al României” la prestigiosul Muzeu de pictură şi sculptură al Turciei.
Evenimentul se desfăşoară sub auspiciile unui parteneriat instituţional care asociază Ambasada României în capitala Turciei, iniţiatorul proiectului, Institutul Cultural „Yunus Emre” Ankara, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul si Muzeul Brukenthal din Sibiu. Vernisajul expozitiei, prevăzut în seara zilei de 14 martie, va fi urmat de un simpozion care va trasa istoria şi caracteristicile patrimoniului românesc al covoarelor anatoliene, constituit între secolele XVI-XIX. ICR Istanbul a sprijinit deplasarea la Ankara a cunoscutului expert român Stefan Ionescu, editor al mai multor lucrări de specialitate, pentru a expune cercetarea sa alături de doi specialişti turci în studiul covoarelor turce şi orientale, Levent Boz si Suzanne Bayraktaroglu.
Unul din cele mai valoroase şi bogate din Europa şi din lume, patrimoniul românesc ilustrat de expozitia de la Ankara reprezintă cel mai important tezaur de artă textilă anatoliană din perioada respectivă din afara Turciei. Format în mare parte din covoare de rugăciune specifice cultului musulman, el a fost păstrat până în zilele noastre prin grija asezămintelor crestine din România, în special a bisericilor transilvanene, precum si a unor institutii culturale cu lungă traditie, precum Muzeul Brukenthal din Sibiu. Semn al toleranței religioase și componentă de seamă a patrimoniului cultural național, covoarele anatoliene din România ilustrează capacitatea de a depăşi diferenţierile confesionale şi de a construi punţi de comunicare şi armonie între culturi specifice.
O parte a colecției de covoarele anatoliene din Transilvania a fost prezentată în original pentru prima dată Turcia în cadrul unei ample expoziții organizate la Istanbul în 2007 la cunoscutul Muzeu Sakip Sabanci, eveniment la care ICR Istanbul a fost partener. Catalogul expoziției In Praise of God-Anatolian Rugs in Transylvanian Churches, 1500-1750, tipărit în limba engleză si turcă, i-a avut ca autori pe Beate Wild, Halil Inalcik, Stefano Ionescu, Andrei Kertesz, Michael Franses, Alberto Boralevi, si Jens Kroger.
Ambasada României la Ankara are în vedere itinerarea expoziţiei fotografice şi a simpozionului asociat, pe parcursul acestui an, şi în alte mari centre urbane din Turcia, pentru a oferi oportunităţi suplimentare de comunicare şi parteneriat între instituţiile şi specialiştii în domeniu din cele două ţări.