- 20 February 2015
- Etichete Institutul Cultural Roman ICR Londra Untamed skin - The Romanian blouse
Institutul Cultural Român din Londra deschide, în 20 februarie, expoziţia de design vestimentar şi bijuterie contemporană „Untamed Skin – the Romanian Blouse”, reprezentând propunerea românească la secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week, cel mai amplu eveniment din industria modei care are loc anual în capitala Marii Britanii şi care, în acest an, se va derula în perioada 20-24 februarie. Este cea de-a cincea participare consecutivă a României cu sprijinul Institutului Cultural Român la celebrul eveniment mondial al modei.
Prezentând o selecţie de trei tineri designeri români ale căror creaţii au fost inspirate de bluza tradițională românească - Alexandru Nimurad şi Alexandra Abraham cu un set de creaţii vestimentare şi Victoria Tonu cu o prezentare de bijuterie contemporană, expoziţia este organizată în colaborare cu Galeria Galateca din Bucureşti şi va putea fi vizionată în perioada 20 februarie – 20 martie.
Expoziția „Untamed Skin – The Romanian Blouse" își îndreaptă atenția către originile iei românești, o piesă vestimentară rafinată și delicată, dar cu un aspect neîmblânzit, ce în mod tradițional era purtată aproape de pielea purtătoarei și a cărei țesătură era lucrată manual din fibre naturale, brodate cu simboluri primordiale. Cei trei designeri prezentaţi în cadrul acestui proiect au dezvoltat o colecție colaborativă de îmbrăcăminte, accesorii și bijuterii în jurul formei și simbolurilor iei românești, pe care au reinterpretat-o raportându-se la propria identitate artistică, onorând astfel bogatul bagaj al patrimoniului cultural românesc și înglobând istoria vizuală a iei atât pe teritoriul României, cât și la nivel internațional.
Seducătoarea ie românească a devenit o piesă vestimentară foarte apreciată în perioada interbelică, când Regina Maria a României a început să o poarte ca pe un simbol de respect și de apartenență la cultura română. Ulterior, ia a pătruns în iconografia internațională odată cu tabloul lui Matisse „La Blouse Roumaine” și cu clasicii designeri de modă Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Emillo Pucci și, mai recent, Tom Ford.
Secţiunea „International Fashion Showcase” din cadrul London Fashion Week este coordonată de British Council şi British Fashion Council şi dedicată proiectelor naţionale prezentate de institutele culturale străine din Londra, cel mai bun proiect fiind premiat cu Silver Pigeon Award de către un juriu de specialişti. La ediţia curentă participă 130 de designeri din 30 de ţări.
ICR Londra a debutat programul de promovare a designerilor români în Marea Britanie în 2010, printr-un stand la secţiunea On|Off din London Fashion Week şi o expoziţie la sediul din Belgrave Square, cu designerii Carmen Secăreanu, Iris Şerban, Agnes Toma, Cristhelen B., Diana Niţă şi Vika Gorencu. Apoi, începând din 2011, somptuosul sediu a devenit scena predilectă de promovare a creativității sartoriale românești în capitala britanică, aceasta fiind cea de-a cincea prezenţă consecutivă la Săptămâna Modei de la Londra. În 2011, galeria „Brâncuşi” a Institutului a găzduit expoziţia „Madame de…”, incluzând piese vestimentare şi accesorii semnate de Dinu Bodiciu, tânărul designer român care a cunoscut notorietatea după ce Lady Gaga i-a purtat una dintre creaţii. În 2012, expoziţia „Fashion Is (Not) a Mask” a adus la ICR Londra creaţiile designerilor Mihaela Glăvan, Irina Marinescu, Carmen Secăreanu şi Dan Mihai Zarug, iar în 2013, „The Rest Is Tomorrow” a propus un dialog între mai multe viziuni estetice, prezentând creaţiile a şase designeri de generaţii diferite: Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Bădală, Lucian Broscăţean, Dinu Bodiciu şi Carla Szabo. La ediţia din anul 2014, „Beauty in the Making”/ „Frumuseţea se creează” a reunit patru dintre cei mai curajoşi şi mai inventivi tineri designeri români, deţinători de premii importante la concursuri internaţionale: Ioana Ciolacu, Lana Dumitru, Cristina Sabaiduc şi Lucian Broscăţean. Toate aceste proiecte au fost realizate cu finanțarea Institutului Cultural Român.
Participarea României la London Fashion Week s-a bucurat, la ediţiile din ultimii doi ani, de câştigarea unor importante distincţii: locul doi în februarie 2013 în competiţia pentru premiul "Best Emerging Talent", urmată de acordarea, anul trecut, a Mențiunii Speciale a Juriului designerului Lucian Broscăţean, cea de-a doua distincţie după Marele Premiu în competiţia pentru cel mai bun designer.
Alexandru Nimurad a studiat arhitectura şi designul vestimentar. Educaţia sa cuprinde însă şi designul grafic, ilustraţiile sale fiind prezente la MNAC Bucureşti în 2010, dar şi în cadrul altor expoziţii în 2011, 2012 şi 2014. Este prezent pe site-uri de specialitate ca DESIGNIST sau NOT JUST A LABEL şi are proiecte prezentate pe platforme online ca SUB25, A PAGE, DASH, Casseur Magazine, KALTBLUT, Z!NK şi altele. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, Alexandru Nimurad a conceput o colecţie vestimentară dedicată simbolurilor culturii de patrimoniu, precum ia, cerbul sau ritualurile ce încă se practică în anumite sate româneşti, pe care le-a interpretat într-o puternică notă personală, unde simplitatea formelor şi liniilor este dublată de atenţia pentru mişcarea fluidă a materialelor.
Absolventă a Facultăţii de Artă şi Design din Huddersfield, Marea Britanie, Victoria Tonu are ca domenii de interes bijuteria, colajul şi printul. Vika Tonu Design a luat naştere în iunie 2013, odată cu seria de inele “Dimiourgia”, dezvăluind un univers al bijuteriilor încărcate cu simbolism şi alchimie. Pentru „Untamed Skin – The Romanian Blouse”, creatoarea, împreună cu designerul Alexandru Nimurad, a realizat o colecţie capsulă de bijuterii haute-couture turnate din alamă şi argint şi împodobite cu pietre preţioase şi semipreţioase. Colecţia se inspiră din povestea Reginei Maria şi are ca element central inima – lăsată că moştenire României de către Alteţa Sa.
Absolventă a secţiei de Modă în cadrul UNArte Bucureşti şi cu o diplomă în Arhitectură la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", Alexandra Abraham reușește, prin colecțiile sale de hamuri, să reinterpreteze uzul elementelor exacte din dorinţa de a exprima o libertate funcţională și de a găsi un echilibru perfect între piesele vestimentare și accesorii. Ținutele formate din hamuri suprapuse peste rochiile din pânză şi bumbac pe care le va expune în cadrul London Fashion Week 2015 se aseamănă cu formele ample ale iei româneşti, dar subliniază liniile principale ce compun forma corpului feminin.
Mai multe detalii pe site-ul ICR Londra