- 21 October 2015 - 8 November 2015
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Expoziție monumentalitate
Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi şi Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj – Napoca vă invită miercuri 21 octombrie 2015, orele 18:00, la vernisajul expoziţiei intitulate generic „Octavian Smigeslchi (1866-1912) Monumentalitate artistică” şi la lansarea volumului „Octavian Smigelschi – iniţiatorul picturii naţionale bisericeşti” Ed. ASTRA Museum, autor Alexandru Constantin Chituţă şi la lansarea celui de al doilea număr al re-înfiinţatei reviste „Luceafărul”.
Octavian Smigelschi a fost cel mai important artist român transilvănean de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contribuţii excepţionale în pictura religioasă şi o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al oraşului Sibiu, Smigelschi şi-a desăvârşit pregătirea artistică la Şcoala de desen de la Budapesta iar apoi şi-a cizelat maniera prin numeroase călătorii de studii la Munchen, Viena, Dresda, Berlin, Veneţia, Ravena, Florenţa şi Roma. Este o perioadă densă de acumulări artistice, comparaţii, sublimări şi căutări de drumuri noi. Privit din această perspectivă, procesul de modelare spirituală a pictorului are puternice conotaţii şi interferenţe europene, fiind un adevărat model de inter-culturalitate.
Opera lui Octavian Smigelschi cuprinde un număr mare de lucrări ce acoperă toate genurile, de la portrete, peisaje, subiecate româneşti de la ţară, compoziţii simboliste, figuri animaliere, până la studii de costume şi draperii, şi chiar statuete din argilă, un fel de bozetii, utilizate în studiul costumului şi al drapajului. Dar capitolul ce l-a consacrat definitiv a fost pictura monumentală religioasă.
Pictura din catedrala mitropolitană din Sibiu, opera de căpătâi a pictorului, are un pronunţat caracter monumental. Personajele şi compoziţiile respiră o atmosferă de solemnitate, atitudinea lor vie şi caldă inspirând sentimentul păcii interioare.
Prin opera sa, în care a sintetizat spiritul apusean cu cel răsăritean Smigelschi a creat la Sibiu un stil propriu numit neobizantin.
Dispariţia timpurie, la doar 46 de ani, a împiedicat desăvârşirea potenţialului creator al artistului român. De altfel, activitatea desfăşurată în cea mai mare parte în mediul provincial, marginal atât faţă de Budapesta cât şi faţă de Bucureşti, îi limitase şi până atunci afirmarea.
Expoziţia „Octavian Smigeslchi (1866-1912) Monumentalitate artistică” reuneşte pentru prima dată la Cluj-Napoca cartoanele monumentale realizate de pictorul transilvănean în perioada 1902-1903, cât şi creaţii laice, documente originale, fotografii, proiecte etc. Marea pânză de peste 10 metri lungime cât şi cartoanele încântă prin rafinament, prin bogăţia compoziţională şi prin dimensiunile nemaiîntâlnite în pictura românească, constituind un eveniment excepţional inedit pentru publicul din ţara noastră.
Expoziţia „Octavian Smigeslchi (1866-1912) Monumentalitate artistică” va putea fi vizitată în Muzeul de Artă din Cluj Napoca în perioada 21 octombrie – 8 noiembrie, de miercuri până duminică în intervalul orar 10-18.
Curator: Alexandru Constantin CHITUŢĂ