- 16 May 2022
- Etichete ICR Stockholm Max Blecher Jurnal
ICR Stockholm în parteneriat cu editura H:ström Text& Kultur organizează, pe data de 16 mai 2022, un eveniment dedicat scriitorului român Max Blecher, cu ocazia traducerii în limba suedeză a volumului “Vizuina luminată. Jurnal de sanatoriu“ (Upplyst gryt. Sanatoriedagbok ,h:ström, 2021). După lansarea volumului, la Casa Literaturii din Göteborg, în noiembrie 2021, ICR Stockholm lansează în capitala Suediei traducerea în limba suedeză a jurnalului de sanatoriu al scriitorului român Max Blecher, fiind al doilea volum al autorului tradus și lansat de editura suedeză H:ström, după “Întâmplări în irealitatea imediată” (Händelser ur den omedelbara overkligheten, h:ström, 2010). Prezentarea autorului și a cărții va fi urmată de o discuţie între scriitoarea suedeză Cecilia Hansson, criticul literar și lectorul universitar Doris Mironescu, moderată de scriitorul și criticul literar Henrik C. Enbohm. ICR Stockholm continuă, astfel, seria de prezentări a volumelor unor importanți scriitori români, traduse în limba suedeză.
În timpul scurtei sale vieți, autorul român Max Blecher (1909–1938) a publicat doar două romane și o colecție de poezii. Postum a fost publicat jurnalul de sanatoriu, Vizuina luminată, la care a lucrat în ultimii săi ani, având ca fundal perioada petrecută în sanatoriile din Franța, Elveția și România. În acest roman existențial și febril, se găsesc unele dintre cele mai intense și captivante pagini scrise de Blecher, impregnate de ceea ce Herta Müller a numit un „erotism al percepției”.
Max Blecher, poet şi prozator român, s-a născut la Botoşani pe 8 septembrie 1909. Urmează studiile primare si liceale la Roman, urmând ca după finalizarea liceului să plece la Paris pentru a studia medicina.Interesat şi de alte domenii, Blecher studiază filosofia, muzica, pictura şi în special literatura. Îşi întrerupe studiile imediat după declanşarea bolii sale şi este internat în diferite sanatorii, dar tratamentele sunt ineficiente. Spre sfârşit, Max Blecher se retrage la Roman unde se stinge din viaţă la data de 31 mai 1938. În mare parte, operele sale sunt autobiografice. Ultimul său volum, "Vizuina luminată", a fost publicat postum, în 1971.
Cecilia Hansson este scriitoare, poetă, jurnalistă și traducătoare. A debutat în anul 2002 cu volumul de versuri ”Revbensdagar, morgnar”. A lucrat ca jurnalist la Societatea Suedeză de Radiodifuziune și a colaborat la diferite ziare ca jurnalist literar. A participat la atelierul de traduceri organizat de ICR Stockholm, precum și la alte programe ale institutului. În 2017 a lansat cartea ”Hopplöst, men inte allvarligt. Konst och politik i Centraleuropa”, Natur&Kultur (Fără speranţă, dar nu grav. Arta şi politica în Europa Centrală - o colecţie de interviuri cu unii dintre cei mai importanți intelectuali ai Europei Centrale și de Est printre care Herta Müller, Péter Nádas, Marina Abramović, Michael Haneke. Câteva dintre interviurile realizate în Romania sunt cele cu Mircea Cărtărescu, Gianina Cărbunariu, Radu Jude, Dan Perjovschi. Cecilia Hansson este laureată a premiului Marin Sorescu 2019.
Doris Mironescu este critic literar, lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide“. În 2010 a obţinut titlul de doctor în filologie. A publicat Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei (2011 – premiul „Titu Maiorescu“ al Academiei Române, premiul USR Iaşi şi premiul revistei Ateneu, ed. a II-a 2018) şi Un secol al memoriei. Literatură şi conştiinţă comunitară în epoca romantică (2016 – premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România). A realizat ediţia critică M. Blecher, Opere, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Bucureşti, 2017 şi, în colaborare cu Samuel Tastet, ediţia M. Blecher, Œuvres complètes, l'Éditions Maurice Nadeau, Paris, 2015. Este co-organizator al Festivalului de Literatură „Blecher Fest” de la Roman.
Henrik C. Enbohm este scriitor, critic literar și coordonator de programe de literatură al Institutului Suedez. Henrik Enbohm a fost redactor al revistei Författaren (Scriitorul), revista Asociației Scriitorilor Suedezi și președinte al Comisiei pentru scriitorii încarcerați, din cadrul PEN Clubului Suedez. Este, de asemenea, traducător de limbă slovenă și participă frecvent la discuții pe teme legate de literatura est europeană.