- 8 December 2021
- Tags Icr Accademia di romania in roma Grafica
Expoziția de grafică „Desene dintr-o axă îndepărtată”, solo show-ul artistului vizual Reszegh Botond poate fi vizionată între 9 și 30 decembrie 2021, în Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma. Evenimentul, curatoriat de Ana Negoiță, este organizat de Institutul Cultural Român, prin Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) din cadrul Universității București și primăria Miercurea Ciuc.
Inaugurarea expoziției are loc joi, 9 decembrie 2021, ora 18:00, în Galeria de Artă a Academia di Romania din Roma (Viale delle Belle Arti 110). Accesul publicului, conform reglementărilor în vigoare, va fi limitat și se va efectua doar pe bază de rezervare la adresa de email accadromania@accadromania.it, indicând numele, prenumele și numărul de telefon. Rezervarea va fi valabilă doar cu e-mail de confirmare din partea ARR.
Accesul la expoziție, atât la vernisaj, cât și pe toată durata desfășurării acesteia, respectiv 9-30 decembrie, se face pe baza prezentării Certificatului Digital European COVID (Green Pass), în format digital sau tipărit, ori prezentând rezultatul negativ al unui test antigen sau molecular efectuat cu maximum 48 ore înainte, precum și a unui document de identitate valabil. Dispozițiile nu se aplică copiilor sub 12 ani. În interiorul sălii de expoziție sunt obligatorii purtarea măștii, precum și distanțarea de minimum un metru între vizitatori. Expoziția rămâne deschisă pentru public în perioada 9 – 30 decembrie 2021, în intervalul orar 14:00 – 17:00.
***
Lucrările narează o paradigmă a creației artistice în spațiul claustral al atelierului, redefinit și redescoperit ca atare în contextul pandemiei Covid-19, când izolarea globală a generat modificări în relația artistului cu publicul, cu spațiile publice de expunere, dar și cu propriul spațiu de creație. Ana Negoiță, curatorul expoziției, descrie demersul artistic și curatorial: „Desene dintr-o axă îndepărtată reprezintă de fapt o serie de lucrări de grafică, în cea mai mare parte, dar și un număr de pânze de mari dimensiuni, elaborate în perioada lunilor de carantină. Selecția include lucrări care redau această stare de încordare, anxietate, de disconfort cu ceilalți și cu sine; individual, fiecare imagine redă un tip de încordare prin fixarea unor structuri anatomice tensionate, nefirești. Parcurgem de fapt o întreagă suită de personaje, anonime publicului, dar care au capacitatea de a reprezenta diverse tipologii umane care somatizează în diferite ipostaze trauma, disconfortul, frica, însingurarea, dar și bucurie sau chiar satisfacție.” Este o expoziție itinerantă, care în perioada 11 martie-18 aprilie 2021 a putut fi vizionată și în București, la Muzeul Național de Artă al României - Muzeul Colecțiilor de Artă și care va fi restructurată vizual, de această dată în spațiul galeriei din Academia di Romania, unde re-crează site-specific demersul curatorial.
Botond Részegh – născut în 1977 la Miercurea-Ciuc, este unul dintre cei mai activi artiști din România din generația sa, manifestându-se în diverse medii: pictură, grafică, fotografie. S-a impus drept un nume de referință în zona muzeală și a galeriilor de artă din România sau internaționale. A dezvoltat o serie de proiecte care interoghează, prin mijloace specifice, probleme sociale, științifice, psihologice, opera sa având în mod definitoriu o componentă a cercetării interdisciplinare.
Ana Negoiță este istoric și critic de artă, absolventă a Universității Naționale de Artă din București, doctor în arte vizuale, lector asociat în cadrul CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București și curator specializat în artă contemporană.