Decembrie - Revista ADN

ADN este un acronim pentru artă, dans și noutăți, dar se referă în mod direct la ADN-ul din corp, la mișcarea generată de corp, la felul în care corpul, prin mișcare, lasă amprenta identității personale sau colective.
Revista ADN a fost înființată pentru că în România nu există publicații constante despre dans. Chiar dacă există foarte mult dans și foarte multă curiozitate pentru experimetalism, publicul român este încă reticent față de multe propuneri performative. Se pare că, chiar dacă artiștii țin pasul cu ceea ce se întamplă în Occident, lucrările pe care ei le concep sunt digerate destul de greu de publicul român. Ne-am gândit că o revistă ar fi un mod bun de a familiariza publicul român cu evoluțiile artei coregrafice, de a-l apropia de artist, de felul în care gândește un coregraf sau de modul în care își concepe lucrarea. În același timp, noi l-am cunoaște mai bine și, sub forma unei platforme online, am putea stabili un dialog constant unii cu ceilalți.
Cine sunt inițiatorii?

Sandra Mavhima, Simona Deaconescu și Vlad Merariu, coregrafi și dansatori absolvenți ai Universității Naționale de Teatru și Film “I.L. Caragiale”, Secția Coregrafie.

La sfârșitul lui 2011 am înființat Asociația Secția de Coregrafie cu care ne-am propus să creăm programe și proiecte care să sprijine, să promoveze și să distribuie arta coregrafică. ADN este al doilea proiect pe care l-am realizat, primul fiind Cartierul de Dans, un program curatorial ce funcționează ca o platformă de producție, prezentare și contextualizare a dansului în artele contemporane. Din martie 2012 până în prezent, am reușit să sprijinim peste 25 de proiecte, aproximativ 70 de coregrafi, dansatori, regizori și actori, am intrat în contact cu mai mult de 600 de sprectatori și am realizat parteneriate cu 3 spații.

Cu ADN ne propunem să urmărim același demers, acela de a facilita o fuziune între artiști și public, numai că, de această dată, avem un focus și mai mare pe public.

Care este conținutul revistei?

Ne-am propus să facem o retrospectivă a evenimentelor ce definesc situația actuală a coregrafiei. Prezentăm coregrafi din străinătate, cu reputație, dar puțin cunoscuți la noi, precum Wayne McGregor, readucem în atenție începuturile performance-ului românesc, vorbim cu Frey Faust despre tehnici noi de mișcare sau cu Valentina de Piante despre felul în care se aplică somatica în dans. Invităm artiști contemporani din domenii diferite să ne vorbească despre metoda lor de creație și despre modul în care utilizează mișcarea în lucrările lor. Pe adnonline.ro se poate citi și despre burse, festivaluri, rezidențe sau finanțări, despre industria de artă, despre spații sau evenimente noi.