- 9 December 2016 - 5 February 2017
- Etichete ICR Varsovia Dada Roots Torun Polonia
Cu prilejul Centenarului Mișcării Dada, Institutul Cultural Român de la Varșovia organizează expoziția DADA ROOTS, curatoriată de Radu Stern și Roxana Trestioreanu, și găzduită de Centrul pentru Artă Contemporană Znaki Czasu din Toruń, între 9 decembrie 2016 şi 5 februarie 2017.
Expoziția propune fotografii și filme experimentale, realizate de studenții și absolvenții Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică din cadrul UNARTE București.
În 2016 se împlinesc 120 de ani de la nașterea lui Tristan Tzara și 100 de ani de la fundarea mișcării Dada. Crearea dadaismului în 1916, la ceea ce va deveni faimosul Cabaret Voltaire, este unul dintre momentele esențiale ale modernismului radical, moment care a influențat puternic evoluția creației artistice a secolului trecut și a cărui importanță se resimte puternic și în prezent. Experimentul dadaist, sintetizat în Manifestul Dada, publicat de Tzara în 1918, ne-a obligat să regândim fundamental noțiuni esențiale precum: artă, artist sau creație. Proiectul, adresat tinerilor artiști români, a pornit de la invitația reflectării asupra semnificației acestor concepte astăzi și, implicit, asupra actualității dadaismului, finalizându-se prin vizualizarea acestor reflecții, într-o formă cât mai creativă.
Centrul pentru Artă Contemporană Znaki Czasu din Toruń este o instituție foarte activă, cu program multidisciplinar, expoziția anunțându-se ca un eveniment al artei noi românești.
Expoziţia va cuprinde 12 lucrări video, 60 de fotografii și o instalație, toate acestea beneficiind de un spațiu de expunere generos și de o tehnică avansată, puse la dispoziție de galerie. Artiștii care vor expune la Toruń sunt: Alexandru Ariciu, Mihai Cengher, Tudor Ciurescu, Laurențiu Cojocaru, Bogdan Condurache, Nicolae Coșniceru, Petru Daniel Cucoș, Alex Gâlmeanu, Sebastian Hogea, Dan Iordache, Alexandra Ivanciu, Eliza Lupu, Alexandru Mihăileanu, Andrei Neagu, Dimitris Palade, Pavel Patric, Vlad-Radu Popescu, Diana Rotaru, Alexandra Stoica, Andra Tudor, Ana Țăran, Dinu Vlad.
Vernisarea expoziției va avea loc în data de 9 decembrie, în prezența curatorilor și a unui grup de artiști, şi va fi însoţită de un amplu program de evenimente conexe, printre care prelegeri despre Mișcarea Dada şi avangarda literară românească; prelegere despre fotograful Iosif Berman însoţită de proiecția filmului Omul cu o mie de ochi, în regia lui Alexandru Solomon; concert Karpov not Kasparov; proiecții ale unor filme românești: Aliyah DaDa, regia Oana Giurgiu, Muntele vrăjit, regia Anca Damian, În căutarea tatălui pierdut, regia Ionuț Teianu, Bacalaureat, regia Cristian Mungiu, Comoara, regia Corneliu Porumboiu, Aferim, regia Radu Jude, Câini, regia Bogdan Mirică.