- 13 March 2023
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman La Roumanie En Voyage Musical Francophone Beirut
Institutul Cultural Român, în colaborare cu Ambasada României în Republica Libaneză, organizează, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei și aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, concertul „La Roumanie En Voyage Musical Francophoneˮ, avându-i ca protagoniști pe soprana Mihaela Mingheraș (România-Franța), tenorul Bechara Moufarrej (Liban), pianistul Denis Dubois (Franța) și violonistul Ondin Brezeanu (România). Evenimentul va avea loc marți, 14 martie 2023, la biserica Saint Maron din Beirut, loc de desfășurare a unor evenimente culturale de prestigiu, cum ar fi cele din cadrul festivalului Beirut Chants.
Muzicienii vor oferi un program în care o pondere însemnată o vor avea compozitorii români George Enescu, Constantin Dimitrescu, cu compoziții pe versuri ale unor autori francezi.
La eveniment, vor participa şefii misiunilor ţărilor francofone și alți membri ai corpul diplomatic acreditat în Republica Libaneză, oficialități locale, reprezentați ai mediul cultural și ai celui universitar din Liban, iar E.S. dl Radu Cătălin Mardare, ambasadorul României la Beirut, va prezenta rolul activ și contribuţia României în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
Născută în România într-o familie de muzicieni, Mihaela Mingheraș s-a dedicat mai întâi studiului pianului, înainte de a intra la Conservatorul Național Superior din București la clasa de canto a doamnei Arta Florescu. După ce a câștigat premiul I, Mihaela Mingheraș a fost angajată ca solistă la Opera din Galați, unde a debutat în rolul Gilda din Rigoletto. De asemenea, a cântat rolurile Despina în Cosi fan tutte, Lauretta în Gianni Schicchi și Musetta în La Bohème. A continuat cu Pamina în Flautul fermecat, Xenia în Boris Godunov și Adele în Liliacul. De asemenea, a fost invitată la Opera din Timișoara, Cluj și București cu Sophie în Werther și Gilda în Rigoletto. Finalistă la Concursul Internațional de Canto de la Toulouse (Franța) și Belvedere (Viena - Austria), a beneficiat de o bursă din partea Fundației France Telecom la Londra, alături de Vera Rozsa și Ileana Cotrubaș. După ce s-a stabilit în Franța, a promovat concursul pentru Opera din Paris și a fost angajată ca primă soprană în cor, pe care l-a părăsit după patru ani pentru a-și continua cariera de operă.
Bechara Moufarrej este născut în Liban și este unul dintre puținii cântăreți care au urmat o carieră de operă în afara țării. A studiat în Italia, s-a alăturat studioului de operă din Beirut și și-a finalizat pregătirea la National Opera Studio din Londra. A participat la festivalurile Al Bustan, Abu Dhabi și Suoni Dal Golfo și a colaborat cu Royal Philharmonic Orchestra, Lebanese Philharmonic Orchestra, Qatar Philharmonic, Filarmonica Romană, Orchestra Giovanile Italiana și Novi Sad Orchestra sub baghetele dirijorilor Gianluca Marcianò, Toufik Maatouk. , Alberto Maniaci, James Morgan, Toby Purser, Marc Shanaha și Nicola Pascovski.
Născut la Nancy (Franța), Denis Dubois a studiat pianul, trompeta și canto. Pasionat de muzica de cameră, din anul 1980, a fost succesiv director vocal și director de cor la Opera din Nancy. După ce și-a aprofundat cunoștințele despre repertoriul liric la Opera School of the Royal College of Music din Londra, a lucrat la Cnipal (Centre National d'Insertion Professionnelle d'Art Lyrique) din Strasbourg. În 1985, a promovat concursul de antrenori vocali de la Opera Națională din Paris, iar între anii 1992 – 1997, a fost. Apoi, a ocupat din nou funcția de antrenor vocal, continuându-și activitățile de asistent muzical pentru producții de operă.
Ondin Brezeanu s-a născut la 19 mai 1974 în Ploieşti, România, într-o familie de muzicieni. A început să studieze vioara la vârsta de 6 ani, la Şcoala de muzică din Ploieşti, continuand la Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. A fost distins cu Premiul I la Concursul Naţional „Cântarea României” la vioară (1989-1991), Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” (1986), Premiul IV la Concursul „Hariclea Darclee” – Pitești (1989). A debutat ca solist la vârsta de 14 ani cu Orchestra Simfonică „Paul Constantinescu” a Filarmonicii de Stat din Ploieşti sub bagheta vestitului dirijor Ion Baciu, obţinând un deosebit succes cu „Concertul în sol minor” de Max Bruch.A susținut recitaluri în România, Italia, Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Grecia, Liban și a colaborat cu orchestre simfonice și ansambluri precum: Filarmonica „George Enescu”, Orchestra de Cameră „Concerto”, Ansamblul „Dacia”, „Young Musicians Orchestra”, Orchestra „Magic”.În anul 2000, devine concertmaestru la Filarmonica Naţională a Libanului din Beirut şi Profesor de vioară, la Conservatorul Superior de Muzică din Beirut.
Concertul face parte dintr-o serie de evenimente, organizate de Institutul Cultural Român în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei. În anul 1991, România a devenit membru observator al Organizației Internaționale a Francofoniei, iar anul acesta se împlinesc 30 de ani de când țara noastră a obținut statutul de membru cu drepturi depline în cadrul Organizației.