- 27 April 2018 - 3 June 2018
- Etichete Centenarul Filmului Românesc ICR Chișinău
Institutul Cultural Român
„Mihai Eminescu” de la Chişinău a desfăşurat, în perioada 27 aprilie – 3 iunie
2018, proiectul transfrontalier Centenarul Filmului Românesc din cadrul
Programului CENTENAR. Proiecţii de film au avut loc în 15 localităţi din
Republica Moldova.
Proiectul a fost lansat la Chișinău pe data de 27 aprilie 2018, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat acad. Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău; Irina-Margareta Nistor, ambasadorul Centenarului Filmului Românesc; Valentina Iusuphodjaev, manager proiect/ PR Republica Moldova; Andrei Giurgia, manager proiect România; Ileana Popovici, consultant cinema; prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași; Andrei Apreotesei, managerul Ateneului din Iași şi prof. univ. dr. Doru Tompea - președintele Universității „Petre Andrei” din Iași.
Acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român, Chișinău: „Centenarul Filmului Românesc este un proiect important, pe care Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău l-a îmbrățișat încă din toamna anului trecut, când am discutat detaliile, și mă bucur ca ajungem astăzi să lansăm acest prim modul în Republica Moldova”.
Daniel Șandru, prof. univ., Iași: „Acest proiect reprezintă un exercițiu de recuperare onestă a identității noastre naționale.”
Andrei Giurgia (manager proiect România): „Trebuie să recunoaștem, ideea s-a născut aici, la Chișinău, la un ceai.”
Irina-Margareta Nistor (Ambasador cinema): „După ce am avut lansarea la Iași, Chișinăul a răspuns cel mai rapid și prompt”.
Valentina Iusuphodjaev (Manager proiect Republica Moldova): „Filmul românesc este tot mai prezent la Chișinău, or, datorită acestei prezențe, sunt țesute tot mai multe fire delicate care alimentează spiritul și simțul spectatorului de aici. Centenarul Filmului Românesc s-a născut din convingerea că filmul nu e doar parte a istoriei, filmul poate face istorie”.
Deschiderea oficială a Caravanei la Chișinău a avut loc în aceeași zi cu proiecţia filmului Pădurea Spânzuraților - „cel mai bun film românesc al tuturor timpurilor”, în opinia Irinei-Margareta Nistor, care, împreună cu actrița Ileana Popovici, au inițiat un dialog cu publicul găzduit de sala Odeon din Chișinău, spațiu ce a adunat public dornic sa revadă această capodoperă, dar și spectatori care au descoperit existența unui asemenea film.
Pe 28 aprilie, Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns la Călărași, însoșită de Irina-Margareta-Nistor, Ileana Popovici și Daniel Busuioc, iar duminică, 29 aprilie, la Strășeni, unde rulează filmul Afacerea Est, regizat de Igor Cobileanski, o co-producție între România și Republica Moldova. După vizionarea filmului, regizorul a intrat în dialog cu publicul pe Skype, pentru a răspunde la întrebările spectatorilor.
Proiecțiile filmelor au avut loc cu participarea directorului-adjunct al ICR Chișinău, prof. univ. dr. hab. Cătălin Bordeianu și moderate de Valentina Iusuphodjaev, producător de film. La proiecții au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, directorii caselor de cultură, cadrele didactice din instituțiile de învățământ.
După o pauză de mai bine de 25 de ani, spectatorul din Basarabia a trăit din nou experiența marelui ecran, redescoperind magia fimului românesc și realizează potențialul și valoarea culturii românești. Proiectul a fost intens mediatizat pe rețelele de socializare – (facebook) ICR Chișinău, AO MIA, Centenarul Filmului Românesc, în grupurile regionale ale localităților, de TVR Moldova și Radio Chișinău, Agerpres.ro, Jurnal TV, Moldova 1, Radio Național, pe site-urile media adevarul.ro, deschide.md, diez.md, stirilocale.md, timpul.md, contrafort.md, ecoul.md, observator.md, viitorulromaniei.ro, realitatea.md, or.md, youth.md, zugo.md, etc.
Conferința de lansare a Caravanei a fost transmisă în direct de privesc.eu și realitatea.md. La cele 15 proiecţii au participat peste 3000 de spectatori.