- 22 February 2017
- Etichete Brancusi Doina lemny Ionut teianu
Brâncuși secret : Omul, în umbra Artistului
Proiecţia filmului lui Ionuţ Teianu : „In căutarea tatălui pierdut"Dezbatere cu realizatorul Ionuţ Teianu și criticul de artă Doina Lemny
Miercuri 22 februarie 2017, la ora 20:00
Sala bizantină, Palatul Béhague, reședinţa Ambasadorului României în Franţa
123 rue Saint-Dominique, Paris 75007
Intrare liberă cu rezervare obligatorie la 01 47 05 15 31 sau institut@institut-roumain.org
Brâncuși a avut întotdeauna grijă să păstreze cea mai mare discreţie privind viaţa sa privată. Această rezervă nu a putut totuși opri ca legende despre iubirile sale să circule. Numeroasa corespondenţă a lui Brâncuși cu femeile pe care le-a iubit stă mărturie a vieţii intime bogate care a însoţit creaţia artistului. Cu toate acestea, această corespondenţă nu dezvăluie aproape deloc existenţa unui fiu pe care artistul nu l-a recunoscut niciodată.
Jurnalistul și regizorul Ionuţ Teianu a făcut o îndelungată muncă de investigare pentru a ne permite să dezvăluim unul dintre secretele lui Brâncuși.
Manifestarea va debuta cu proiecția filmului În căutarea tatălui pierdut, în regia lui Ionuț Teianu, care va fi urmată de o dezbatere cu regizorul și Doina Lemny, conservator al Muzeului National de Artă Modernă, Centrul Georges Pompidou din Paris, specialist recunoscut în opera lui Brâncuși.
Doina Lemny a petrecut vreme îndelungată în arhivele Franţei şi ale lumii, în încercarea de a scoate la lumină aspecte inedite ale geniului brâncușian. Despre artistul Constantin Brâncuși s-au vehiculat, de-a lungul timpului, multe neadevăruri, toate anulate de cercetarile asupra vieții și operei sale. Argumentele specialistului Doina Lemny vor fi oferite atât publicului, cât și specialistilor prezenți în sală.
Doina Lemny, doctor în istoria artei, este autoarea lucrării Brancusi, Paris, Oxus, 2005, Brancusi & Gaudier-Brzeska : points de convergence, Paris, L'Échoppe, 2009, Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l'avant-garde parisienne, Lyon, Fage, 2011, Brancusi, au-delà de toutes les frontières, Lyon, Fage, 2012, Brancusi, coll. « Monographies », Paris, éditions du Centre Pompidou, 2012, Henri Gaudier-Brzeska : un sculpteur « mort pour la France », Fage, 2015.
Ionuț TEIANU a studiat regia la București și Paris. Este scenaristul filmului Oameni și melci, realizat de Tudor Giurgiu, film care a primit mai multe premii la festivalurile de la Valladolid, Varșovia și Sankt-Petersburg, precum și premiul Gopo din partea publicului, în 2012, la București. Documentarul său « Afacerea Tănase. Leapșa pe murite » a primit în 2013 premiul juriului la Festivalul de film Astra de la Sibiu, fiind selecţionat în competiţia pentru FIPA de la Biarritz. Ultimul său documentar « In căutarea tatălui pierdut » a fost selecţionat la Festivalul TIFF de la Cluj în 2016.