- 19 February 2016 - 19 February 2016
- Etichete ICR Londra Brancusi
Constantin Brâncuși, inventatorul limbajului plastic modern pe care Peggy Guggenheim, covârșită de forța sa creativă, îl descria ca „jumătate zeu, jumătate ţăran", s-a născut în 19 februarie 1876. La exact 140 de ani, Institutul Cultural Român din Londra marchează această dată formidabilă din calendarul artei moderne în compania câtorva dintre cei mai buni cunoscători britanici ai marelui sculptor: Sanda Miller, Eric Shane,Jonathan Vernon și Bruno Wollheim. Seara se va deschide cu proiecţia documentarului BBC2 "Tony Cragg on Constantin Brancusi" (1992), realizat de cineastul Bruno Wollheim, în regia lui Christopher Swayne.
Sanda Miller este cercetător la Southampton Solent University şi profesor invitat al Institutului Marangoni, secţia Design vestimentar. Și-a început cariera la începutul anilor 1980 cu un articol despre Constantin Brâncuşi şi complexul sculptural de la Târgu Jiu, continuând apoi să publice numeroase cărţi de autor, ediții îngrijite, cataloage și articole de specialitate dedicate artei moderne. Cartea sa „Constantin Brancusi: A Survey of His Work" (Clarendon Press, 1995) este, probabil, cel mai complet studiu dedicat vieţii şi operei marelui sculptor roman în spațiul anglo-saxon, conţinând mai multe piese documentare inedite.
Eric Shanes este pictor, istoric și critic de artă, cu un interes special în exegeza sculpturii moderne. Cartea sa dedicată lui Constantin Brâncuși, publicată în seria "Modern Masters", s-a vândut în peste 20.000 de exemplare, fiind caracterizată drept "o carte minunată, atât din punct de vedere intelectual, cât şi vizual". Eric Shanes este considerat o autoritate în opera lui Turner, fiind autorul unui număr impresionant de lucrări despre opera acestuia, dar și vicepreşedinte al Societăţii Turner și editor, între anii 1980 și 1991, al revistei "Turner Studies", tipărită de Tate Gallery. Printre cărțile sale exegeză, se mai numără şi studii dedicate lui Dali, Warhol şi impresioniştilor din Londra.
Jonathan Vernon este, începând din 2014, editor al "Burlington Magazine", unde a publicat numeroase recenzii la studii dedicate lui Constantin Brâncuşi, dar şi altor mari artiști moderni. Articolele sale au apărut în "New Statesman", "Gagosian Quarterly" și publicațiile specializate ale muzeelor Tate și Courtauld Gallery. Între proiectele sale editoriale cele mai recente figurează realizarea catalogului expoziţiei "Generation Painting c. 1955-1965", care se va deschide curând la Cambridge, dar şi un studiu ce urmează să fie publicat în colecția "Henry Moore: Sculptural Process and Public Identity" a muzeului Tate Britain. În prezent, Jonathan Vernon finalizează o amplă cercetare dedicată marelui Brâncuși.
Bruno Wollheim, fiul filosofului britanic Richard Wollheim, este un cunoscut producător și regizor de filme documentare, care conduce în present compania Coluga Pictures. Printre producţiile sale cele mai apreciate, atât de critici, cât și de public, se numără seria de documentare "Artists' Journeys", realizată pentru BBC, în care importanți artişti contemporani discută influența pe care diferiți maeștri din trecut au exercitat-o asupra lor. Parte a acestei serii, "Tony Cragg on Constantin Brancusi" prezintă călătoria în România a renumitului sculptor britanic, în căutarea surselor geniului brâncușian.
Când: 19 februarie 2016, 7pmUnde: Romanian Cultural Institute, 1 Belgrave Square, London SW1X 8PH
Intrarea este liberă, dar vă rugăm să vă rezervaţi locurile pe Eventbrite.
Foto: Constantin Brâncuşi fotografiat de Man Ray, 1933