Ateliere susținute de coregrafii Andrea Gavriliu, Mădălina Dan și Ștefan Lupu, la Teatrul Polonez de Dans de la Poznań

Institutul Cultural Român de la Varșovia și Teatrul Polonez de Dans de la Poznań organizează o serie de ateliere susținute de coregrafi români, cu trupa de actori și dansatori a teatrului, în perioada 28 mai – 10 octombrie 2024. Atelierele de cunoaștere sunt susținte de coregrafii Andrea Gavriliu, Mădălina Dan și Ștefan Lupu. Coregrafa Andrea Gavriliu a condus o primă serie de ateliere cu compania de dansatori ai Teatrului în perioada 28-31 mai 2024, urmând ca un al doilea atelier să fie susținut de Mădălina Dan în perioada 17-21 iunie, iar coregraful Ștefan Lupu va susține un alt atelier în perioada 7-10 octombrie 2024. 

Atelierele vor fi urmate de o perioadă de creație și producție a unui spectacol, principala coproducție româno-poloneză în domeniul artelor spectacolului în cadrul Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Spectacolul va avea premiera în luna decembrie 2024, urmând ca în 2025 să fie itinerat la festivaluri de teatru și dans contemporan din România.

Andrea Gavriliu a absolvit secția de actorie a Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca în 2008. A lucrat ca actriță în cadrul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț până în 2014. În 2013 a obținut masteratul în coregrafie la UNATC pentru regia, coregrafia și interpretarea spectacolului Zic Zac, o producție de teatru-dans care a devenit populară în România și în străinătate. În prezent, este coregraf la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, doctor în teatru și artele spectacolului și predă mișcare în cadrul UNATC. Activitatea sa include colaborări cu regizori de teatru și operă în calitate de coregraf și interpret, dar este interesată în special de crearea de spectacole de teatru fizic și popularizarea acestui gen.

Mădălina Dan este coregrafă și dansatoare, una dintre creatorele consacrate ale dansului contemporan din România, activă și pe scenele internaționale. Artista creează conținuturi complexe și metodologii de lucru sofisticate pe care le împărtășește în contexte care devin spații de comunicare, fiind un explorator și conector între oameni, colective și idei. Este absolventă UNATC - secția Coregrafie; a absolvit UNATC cu un master în scriere dramatică. Între 1998 și 2003 a fost membră a companiei de dans „Oleg Danovski” din Constanța. A fost artistă invitată la Herberger Institute, School of Dance (Arizona State University). Între 2014-2016 a studiat la Berlin, la HZT (Hochschulübergreifende Zentrum Tanz Berlin) în cadrul programului de masterat SoDA (Solo/Dance/Authuthorship). În 2015 a primit Premiul CNDB, iar în 2016 a fost Artist Asociat al CNDB. Lucrările ei au fost prezentate la Springdance Festival Utrecht, Balkan Dance Platform - Novi Sad, eXplore Dance Festival - București, Temps d'Images - Cluj, SouthBank Center & Chisenhale Dance Space - Londra, Fabrik Potsdam, Hebbel am Uffer - Berlin, TanzFabrik-Berlin, Tanzquartier Wien, Dance Theater Workshop - New York, Firkin Crane-Cork, Alta Theater - Praga, Art Stations Foundation - Poznan, Sophien Saale - Berlin, FFT -Düsseldorf, Impulse Festival- Mulheim, Lyon Dance Biennale, Schauschpiel Leipzig, Hellerau - Dresda, Bozar- Bruxelles, Serrralves Museum - Porto.

Ștefan Lupu este dansator și actor de teatru și film. A absolvit secția de actorie a Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca în 2008. Are masterate în Arta Actorului de Comedie și în Arta Actorului de Film. Este doctorand în Studii teatrale aplicate, anul III, în cadrul UNATC, Facultatea de Teatru, prof. coord. dr. Gelu Colceag. A condus mai multe ateliere de dans. A câștigat o serie de premii pentru spectacolele Zic Zac, Hail Love și Commediamore. Susține roluri ca actor în trupa Teatrului Mic din București, unde, în prezent, este manager interimar.

Teatrul Polonez de Dans, fondat în 1973, este o instituție publică autonomă, cu o companie de dansatori profesioniști, care a evoluat de la o programare axată pe baletul clasic la dansul contemporan. Între anii 1988 și 2015, directoarea generală și artistică a fost prof. Ewa Wycichowska, prim-balerină la Teatr Wielki din Łódź, coregrafă și profesoară, una dintre cele mai mari personalități artistice din istoria dansului polonez. În perioada directoratului acesteia, Teatrul s-a axat pe creații de dans modern și contemporan. În anii 1999-2016, în cadrul Teatrului a funcționat programul Atelier, axat pe explorarea unor forme noi, dar și pe formarea unei noi generații de dansatori. Printre cei care au făcut parte din acest program, care continuă să marcheze scena de dans contemporan poloneză, se numără și directoarea actuală a teatrului, Iwona Pasińska. În prezent, Teatrul Polonez de Dans are sediul într-un spațiu renovat recent, dotat cu o scenă versatilă și echipamente de ultimă generație, fiind cea mai modernă scenă de dans din Polonia.