ARMONII ROMÂNEŞTI - Concert pentru mezzosoprană și acordeon
Artiști români la “Festa della Musica”
#Festadellamusica #FDM2018 #ArmonieRomene
Joi, 21 iunie 2018, de la ora 19.00, muzica românească va răsuna în inima Romei, la Palazzo Merulana.
Concertul “Armonii Românești” va avea loc la Roma, în splendida locație oferită de Palazzo Merulana, via Merulana 121 și va fi susținut de LAVINIA BOCU și GHENADIE ROTARI care ne vor încânta într-un concert pentru mezzosoprană și acordeon cu elaborări pe teme folclorice și momente de interludiu de acordeon clasic.
Caracterul acestor piese este predominant vesel, strălucitor, în tradiția autentică a sarbatorii țărănesti. Se va trece de la "Doina", forma cea mai caracteristică a muzicii populare românești, până la elaborări și aranjamente clasice, muzică jazz și de film. În program, cântece din folclorul românesc și moldovenesc împreună cu piese de Petri Makkonen, Astor Piazolla și Vladimir Zubitsky.
Concertul face parte din amplul eveniment muzical promovat de către MIBACT, "Festa della musica" ajuns anul acesta la cea de a 33-a ediție.
Concertul este organizat de către Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria în colaborare cu Accademia di Romania in Roma și Palazzo Merulana. Intrarea liberă.
Lavinia BOCU, absolventă în 2006 a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, s-a născut în Municipiul Cluj-Napoca, România. Urmând tradiţia muzicală a familiei iniţiată de marii artişti lirici, tenorii Mihai şi Augustin Almăşan, Lavinia Bocu debutează în cariera muzicală pe băncile Şcolii de Muzică “Augustin Bena” din Cluj-Napoca, secţia pian. Pasiunea pentru muzica vocală se conturează treptat urmând ca după terminarea liceului să îmbrăţişeze arta cântului, înscriindu-se la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia canto clasic. Pe parcursul anilor de studiu, Lavinia Bocu a studiat cu recunoscuţi Maeştri ai şcolii româneşti de canto, precum: Alexandru Fărcaş, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Ana Rusu, Mircea Sâmpetrean. Acestora li se adaugă renumiţii artişti ai scenei lirice internaţionale, precum: Verena Keller (Germania), Giovanna Canetti (Italia), Valentina Weinstein (Germania) etc. Participarea la cursuri de Măiestrie Artistică ”Master Classes” în ţară, precum cel condus de soprana Mariana Nicolesco la Brăila şi de bas-baritonul Ionel Pantea la Cluj-Napoca dar şi peste hotare (Germania/Frankfurt) cu soprana Verena Keller, i-au croit tinerei mezzosoprane drumul spre succes. Susţinută şi încurajată datorită timbrului său vocal deosebit, Lavinia Bocu a susţinut numeroase concerte în ţară şi străinătate (Germania, Italia, Ungaria) alături de pianişti de clasă şi orchestre profesioniste din ţară. Anul 2005 îi aduce nominalizarea revistei ”Flacăra” în categoria ”OAMENI ŞI EVENIMENTE 2005”, alături de Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe etc. Repertoriul clasic abordat corespunde tipului său de voce cuprinzând roluri de operă: Cherubino (Nunta lui Figaro-W. A. Mozart), Zerlina (Don Giovanni –W. A. Mozart), arii de operă şi oratoriu, lieduri. Sensibilă şi deschisă gustului pentru inovaţie, pentru inedit, nu renunţă însă la stilul clasic încercând să abordeze noi stiluri de muzică: music-hall, NewAge, muzică de film. Cu o tot mai mare cerere pentru concerte de acest gen, cu fascinaţia vocii şi prezenţa scenica mereu apreciată, Lavinia Bocu este o figură tânără aflată într-o continuă ascensiune.
Ghenadie Rotari,a absolvit Conservatorul "G. Tartini" din Trieste, muzician în continuă dezvoltare artistică, deja cunoscut publicului pasionat de acordeon clasic, câștigătorul Trofeului Propatria ediția a 5-a 2015. S-a născut în Republica Moldova în 1991 unde a început să cânte la acordeon la vârsta de 9 ani, absolvind Școala de Muzică din Chisinău (Moldova), sub îndrumarea M° Lilia Rasciupchina.
A continuat studiile în Italia, la "Collegio del Mondo Unito dell'Adriatico", unde a urmat cursurile de muzică cu Stefano Sacher, și la Conservatorul “G. Tartini "din Trieste, unde finalizează ciclul de studii specialistice sub îndrumarea prof.Corrado Rojac. În același institut, a participat la mai multe cursuri de master, predate de profesori de renume, printre care Janne Rättyä, Primož Parovel, Borut Zagoranski, Boris Lenko și Elsebeth Moser. De asemenea, a studiat cu Owen Murray, Radomir Tomić, Vojin Vasovic, Ștefan Hussong, Matti Rantanen, Aleksandr Selivanov și Claudio Jacomucci.
A participat cu succes la numeroase concursuri de interpretare muzicală, obținând numeroase premii printre care primele premii la al 6-lea Concurs Internațional de Muzică "Ars Nova" din Trieste, "Concursul pentru tinere talente în Val Tidone", la Concursul Internațional de Acordeon"Okud Istra"în Pola (Croația), la Concursul internațional de muzică "Città di Treviso", Concursul internațional de muzică "Instrumente și muzică" în Spoleto și la Concursul internațional de muzică "Svirel" (Štanjel, Slovenia).
A susținut numeroase concerte în diferite orașe italiene și în străinătate (Austria, Belgia, Croația, Slovenia, România, Finlanda și Republica Cehă). Se concentrează asupra repertoriului de matrice clasică pentru acordeon Bayan, dar fără a desconsidera repertoriul etnic și jazz, participând la diferite festivaluri, ex: al doilea Festival Internațional "Burduful armonico" din Reggio Emilia, “Nei Suoni dei Luoghi” e “Note future.
La fel de numeroase sunt colaborările sale de muzică de cameră, într-un repertoriu care variază de la baroc la muzică contemporană.
A colaborat cu compozitori precum P. Machajdik, P. Makkonen, F. Bedrossian, G. Colombo Taccani și alții, având ca rezultat performanțe în premieră națională pentru acordeon solo și pentru ansamblu. A concertat cu violoncelistul Gheorghi Gusev, violonistul Laura Agostinelli, pianista Valentina Vargiu, acordeonista Margaret Berlanda și chitariștii Janos Jurinčič și Teo Fornasier.
În aprilie 2018 isi face debutul pe prestigioasa scena Carnegie Hall din New York.