Alchimia vegetalului – workshop de Daniela Frumușeanu și Bianca Frumușeanu la Rothschild Plaza Tel Aviv

Alchimia vegetalului - workshop de Daniela Frumuseanu si Bianca Frumuseanu la Rothschild Plaza Tel Aviv

White Night Tel Aviv va avea loc în data de 30 iunie 2016 în diverse spații culturale din Tel Aviv. Cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, conf.univ. dr. Daniela Frumușeanu și Bianca Frumușeanu vor susține un workshop despre practica imprimării și vopsirii materialelor textile folosind coloranți naturali intitulat "Alchimia vegetalului". Acest workshop este parte a proiectului  „Street Art Europa" care va reuni lucrări aparținând unor artiști internaționali în vederea creării unui complex de artă de stradă cu tema "Sustenabilitatea mediului".  În cadrul programului, artiștii vor susține workshop-uri cu participarea interactivă a publicului, în care vor demonstra sustenabilitatea materialelor locale și a metodelor de lucru folosite.

Evenimentul va include atât workshop-uri de artă vizuală, cât și spectacole de dans și concerte și va avea loc în Rothschild Plaza 1, Tel Aviv, între orele 20:00-24:00. Vor participa creatori din Austria (Nicholas Platzer), Republica Cehă (Veronika Richterova), Franța (Pascale Martine Tayou), Finlanda (Salla Ikonen), Polonia (Matylda Salajewska), România și Italia (Sergio Antonino și ansamblul de dans Avi Kaiser).

 

"Practica vopsirii fibrelor naturale cu plante tinctoriale îşi are rădăcinile în dialogul etern al ţăranului român cu natura, în iubirea lui pentru armonie şi echilibru. Este vorba despre acel ,,savoir-faire" pe care îl întâlneam, până nu demult,  la tot pasul în industria casnică din satele româneşti.  Drumul parcurs de la culegerea plantelor până la transformarea lor în pigment textil se desfăşura după un ritual bine cunoscut, transmis oral din generaţie în generaţie, parte a  calendarului sărbătorilor tradiţionale anuale, specifice satului românesc. Exista în cadrul gospodăriei, dar şi în afara ei, o ciclicitate aproape matematică a succesiunii activităţilor dictate de succesiunea anotimpurilor, a datinilor şi obiceiurilor. Anotimpul, condiţiile climatice, ora culesului, calitatea solului, colectarea unui anumit segment din plantă, utilizarea unui anumit  agent de fixare pe fibrele naturale, alături de alţi parametri,   fac parte din reţeta succesului  vopsirii tradiţionale ,,cu  buruieni" în ţara noastră. În topul preferinţelor ,,boitului" fibrelor  textile naturale cu plante în gospodăriile româneşti, stăteau fibrele din lână. Paleta cromatică rezultată astfel, purta amprenta rafinamentului şi unicităţii, având la bază existenţa unei bogate  terminologii a culorilor, variată de la o zonă etnografică la alta. Reproductibilitatea culorilor (nuanţelor) nu putea fi asigurată, aceasta fiind condiţionată de cantitatea şi calitatea plantelor utilizate, ora  colectării lor, calitatea şi cantitatea fibrelor textile şi de mulţi alţi factori menţionaţi anterior. Respectând reţetele de vopsire naturală a fibrelor textile, tehnicile de ţesere, ştiinţa realizării formelor şi compoziţiei decorative, ţăranca româncă a creat de-a lungul timpului piese vestimentare  unice prin frumuseţea lor, dar şi obiecte textile care compuneau ansamblul decorativ al gospodăriei tradiţionale. Nevoia de frumos este astăzi dublată de necesitatea de a trăi într-un mediu sănătos, produsul textil ecologic devenind o necesitate. " (Daniela Frumușeanu)


Daniela Frumușeanu este cunoscută pentru proiectele sale care au ca reper important folosirea creativă a tehnicilor de vopsire și imprimare a materialelor textile, promovarea tehnicilor tradiționale și a pigmenților textili naturali și mai ales cu plante tinctoriale. Este conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Facultatea de Arte Decorative şi Design, Departamentul Arte Textile şi Design Textil;  specializarea - Tapiserie / Imprimerie. Cariera sa de peste 30 de ani cuprinde participări la numeroase expoziții și simpozioane internaționale, expoziții personale în țară și în străinătate, saloane și expoziții de grup în țară, premii, medalii și diplome de recunoaștere a contribuțiilor artistice, participă ca membru al juriului la numeroase concursuri. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România. A publicat numeroase studii de specialitate și este referent în comisii de doctorat.

Bianca Frumușeanu este pasionată de tehnicile tradiționale de vopsire a materialelor cu plante tinctoriale, este preocupată de procedeele ecologice de imprimare și participă ca asistent tehnic în proiecte dedicate promovării tehnicilor tradiționale de vopsire a textilelor alături de Daniela Frumușeanu. A absolvit în anul 2013 Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, iar în anul 2014 a absolvit masterul de Dreptul Afacerilor din cadrul Facultăţii de Drept, Universitatea din Bucureşti.

Evenimentul este organizat de Primăria Tel Aviv - Yafo în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Israel, ambasade și institute culturale ale statelor europene în Israel.  

Detalii și programul complet al evenimentelor aici.