a treia stagiune muzicală românească în Portugalia/Horia Văcărescu & Constantin Sandu

Cu ocazia Zilei Naţionale a României şi în cadrul celei de-a treia stagiuni muzicale ale sale, Institutul Cultural Român din Lisabona organizează în zilele de 1 şi 2 decembrie 2010, la Casa da Música / Porto (19h30) respectiv Palácio Foz / Lisabona (19h00) un recital de vioară şi pian în interpretarea artiştilor Horia Văcărescu şi Constantin Sandu.


GEORGE ENESCU - COMPOZITOR ŞI INTERPRET

Concertul prezintă doua ipostaze ale genialităţii muzicianului român, cea de compozitor, prin una din cele mai celebre Sonate ale sale pentru vioara şi pian şi cea de interpret, printr-o selecţie din capodoperele literaturii de specialitate ce făceau parte din repertoriul fundamental al maestrului. Program ENESCU– Sonata op. 6 Assez mouvementé
Tranquillement
Vif

CHAUSSON – Poème
intervalo

BEETHOVEN – Sonata op. 47 Kreutzer Adagio sostenuto. Presto
Andante con Variazioni
Presto

Violonistul Horia Văcărescu s-a impus ca unul dintre muzicienii de elită ai generaţiei sale. Cu o abilitate naturală si un sunet catifelat, apariţiile sale sunt totdeauna primite cu entuziasm de către public. Horia Văcărescu se bucură de o carieră internaţională de succes ca solist concertist şi muzician de cameră.
Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Horia începe studiul viorii la vârsta de trei ani. După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti unde îl are ca profesor pe Paul Ratz, se mută în Londra unde studiază cu violonistul Român Eugen Sârbu si cu Levon Chilingirian (liderul cvartetului Chilingirian) la Colegiul Regal de Muzică, unde primeste titlul de master în muzică. Studiile sale în Londra au fost sprijinite cu generozitate de catre Fundaţa Raţiu, Societatea civilă de avocaţi Stoica & Asociaţii şi premiul Joan Weller.

La vârsta de 6 ani îşi face prima apariţie în public iar la 15 ani debutează pe scena simfonică. În urma unui debut londonez de succes la Saint Martin-in-the-Fields, Horia începe o activitate concertistică bogată şi în Marea Britanie. În prezent, el cântă pe multe scene europene şi nu numai. Angajamente in acest an includ concerte in Marea Britanie, România, Portugalia, Japonia si Hong Kong.

Horia Văcărescu a susţinut recitaluri în Washington D.C. ca parte a unui program guvernamental menit să promoveze arta şi cultura românească in SUA. De asemenea, a fost invitat la festivaluri în Franta, Marea Britanie, Elvetia şi România, printre care: Brighton Festival, City of London Festival, Chilingirian ChamberFest, Tenby Arts Festival, Nuova Musica Consonante, Fimu Festival, Verbier Festival şi a făcut înregistrări pentru Radiodifuziunea Română.

În 2003, Horia redeschide seria de concerte intitulate „Serile Palatului Elisabeta" în prezenţa majestăţilor sale Regele Mihai I de România şi a Reginei Ana.

Horia cântă pe o superbă vioară Testore din secolul al 18-lea ce apartine unei colectii private.


Constantin Sandu
, născut în Bucureşti în 1964, şi-a început studiile de pian la vârsta de 7 ani cu Prof. Sonia Rătescu, şi le-a continuat apoi sub îndumarea Prof. Univ. Dr. Constantin Niţu la Liceul de Arte „George Enescu" şi a Prof. Univ. Dr. Constantin Ionescu-Vovu la Conservatorul „Ciprian Porumbescu", pe care l-a absolvit în 1986 ca şef de promoţie, cu media generală 10.

După absolvire, a beneficiat, de-a lungul anilor, de îndrumările unor personalităţi artistice precum Sequeira Costa, Dimitri Başkirov, Helena Sá e Costa şi Tania Achot.

În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este profesor de pian la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică (Piano Journal – Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei virtuozităţi categorice (Diario de Sevilla – Spania), un pianist superb, (...) un colorit şi o delicateţe magistrale, (...) măiestrie ireproşabilă. Copleşitor. (ABC – Spania), un concert plin de expresivitate şi emoţie (Público – Portugalia), o demonstraţie artistică de înaltă ţinută (Muzica – România), un general în faţa trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee (L'Est Republicain – Franţa), tuşeul delicat, profund şi sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie (Corriere valsesiano –Italia).

A cântat în prestigioase festivaluri internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Santander, Festival de primavera – Sevilla, Ayamonte, Aveiro, Figueira da Foz, Espinho, Guimarães, etc.).

Colaborează în mod constant cu orchestrele din România şi Portugalia; de asemenea, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca "Arthur Rubinstein" din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Naţională a Moldovei, Orchestra Naţională din Porto, colaborând cu remarcabili dirijori: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs, Ilya Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Haciaturian, Meir Minsky, Mark Stephenson, Heribert Beissel, Ivan Parik, Marc Tardue, Johen Wehner, Robert E. Luther, Didier Benetti, etc.
A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televizune. De asemenea, a înregistrat diverse CD-uri ca solist, în grupuri de muzică de cameră şi cu orchestră.

Este laureat al Concursurilor Internaţionale de la Senigallia 1980 (Premiul II), Viotti-Valsesia 1981 (Premiul I), „Paloma O'Shea" – Santander 1984 (Menţiune de onoare), Epinal 1985 (Premiul II) şi „Maria Canals" – Barcelona 1985 (Premiul III şi Premiul special „Alberto Mozzatti").

A fost membru în numeroase jurii de Concursuri Internaţionale (Vianna da Motta – Lisabona, Cidade do Porto, Ciudad de Toledo, Viotti-Valsesia, Pinerollo – Cittá della Cavalleria, Helena Sá e Costa – Aveiro, Propiano – Bucureşti, Yamaha Music Foundation of Europe - Porto) şi a predat cursuri de perfecţionare pianistică în diferite ţări.

În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Grigore Constantinescu.