- 5 July 2018 - 13 July 2018
- Etichete „Atelierul Cehov” Sinaia TNB ICR FNT
A început, la Sinaia primul eveniment major al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru: Atelierul Cehov, condus de regizorul Silviu Purcărete. 18 actori din România vor participa la Atelierul Cehov–Purcărete, care se va desfășura între 5 și 13 iulie în spațiile Centrului Cultural Carmen Silva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul este organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.
„Anul acesta, Atelierul de teatru pe care deja obișnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete și va avea în centrul atenției arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” și a câtorva fragmente din „Pescărușul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artiști cu experiență care muncesc mult și sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artiști foarte deschiși care au lucrat cu mulți regizori cunoscuți în teatre importante din București și din țară. De această dată vom putea să prezentăm în toamnă un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, care va fi prezent la Sinaia și va încerca să surprindă momente ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de lucru, în care credem foarte mult.” – Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al FNT.
Cei 18 actori selecționați sunt: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.
Gândurile cu care întâmpină ei această experiență artistică, precum și o galerie foto cu actorii le puteți descoperi accesând site-ul www.fnt.ro.
„Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat, de aceea e importantă păstrarea continuității și dezvoltării lor. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spații.
Această muncă intensivă de 9 zile, alături de regizorul Silviu Purcărete, înseamnă Libertate, Spontaneitate, Energie, Prezență și va permite celor 18 actori participanți să-și îmbunătățească și să-și reîmprospăteze practica teatrală, învățând să exploreze – prin mijloace proprii – călătoria către Cehov.” – Cristina Nicu-Tudor și Zoe Bălan – coordonatoarele proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete, Sinaia 2018.
Despre artistul Silviu Purcărete:
Este regizor de teatru, operă, film, a fost profesor de
regie, dar și director de instituții teatrale („Bulandra” – București, „Théâtre
de l’Union” – Limoges-Franța). Cariera sa artistică, începută în 1974, însumează 64 de
montări de texte dramatice – de la teatru antic la teatru contemporan – pe
prestigioase scene din 12 țări ale lumii, multe din spectacolele sale de teatru
călătorind în turnee pe toate cele cinci continente. A semnat regia a peste 20 de spectacole de operă pe
scenele din Viena, Bonn, Essen, Nancy, Londra, Edinburgh, Cardiff, Buenos
Aires, Budapesta, Cluj, Timișoara, sau la prestigioase festivaluri de gen,
precum Pro Musica din Bremen-Germania, sau Glyndenbourne din
Marea Britanie. De-a lungul prodigioasei sale cariere internaționale de
peste patru decenii, Silviu Purcărete a fost recompensat cu numeroase premii la
mari festivaluri din lume: Edinburgh, Montreal, Dublin, Ljubljana, Gdansk,
Craiova și Sibiu; este deținătorul Golden
Globe Peter Brook Prize și, de asemenea, unul din laureaţii Premiilor
Academiei Române.
Este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al
Republicii Franceze și Comandor al Ordinului „Steaua României”.
Silviu Purcărete este laureat al Premiului UNITER pentru întreaga activitate (Timișoara, 2017). Atelierul Cehov-Purcărete este organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Partener principal – BRD Groupe Société Générale.
Parteneri: Primăria Sinaia, Casino Sinaia și Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia
A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.
Producători: UNITER și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București
Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român
Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale
Sponsor: Farmexim
Relaţii presă FNT
Pompilius Onofrei Mobil: 0744 346 720 Pamela Bojog-Pricopie
Mobil: 0735 156 983 Mail: pamela@uniter.ro
UNITER George Enescu 2-4, Bucuresti Tel: 021/ 315 36 36, 021/ 313 42 78 Fax: 021/ 315 00 48