- 27 August 2017
- Etichete Ziua Limbii române Odesa
Duminică, 27 august 2017, cu ocazia Zilei Limbii Române, în interiorul zidurilor Cetății Albe (Bilhorod-Dnistrovskyi), în regiunea Odesa, au participat circa 5000 de persoane la un concert organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odesa și cu sprijinul autorităților locale.
Pe scenă au concertat ansambluri folclorice românești din Sudul Basarabiei (regiunea Odesa), începând cu ansamblul ,,Mărţişor", Satul Nou, Raionul Sărata, continuând cu ansamblul vocal „Țărăncuța” din orașul Reni, ansamblul vocal bărbătesc „Haiducii”, din Anadol, raionul Reni, ansamblul de dansuri populare „Tinerețea”, comuna Babele (Alexandru Averescu), urmat apoi de duetul fraților Gerghișan și Dan Cepoi, care au interpretat piese ca „Eminescu” și „Pentru Ea”, din repertoriul regretaților soți Ion și Doina Aldea Teodorovici.
Dansuri tradiționale românești, piese instrumentale și vocale din regiunile istorice au fost aduse pe scenă de către membrii ansamblului folcloric „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail, capul de afiș fiind formația „Zdob și Zdub”, care a cântat spre deliciul românilor din regiune, a oaspeților din Republica Moldova, dar și a localnicilor veniți la concert.
La eveniment au participat autorități din București și Regiunea Odesa, care au salutat organizarea evenimentului și au transmis mesaje de susținere penru comunitățile de români din Sudul Basarabiei, dar și pentru relațiile dintre cele două state.
Deputatul Constantin Codreanu,
Președintele Comisiei Parlamentare Pentru Românii din Afara Granițelor Țării,
prezent în mod special la Cetatea Albă, a salutat organizarea unui astfel de
eveniment declarând „Parlamentul României este alături de românii din afara
granițelor țării, de aceea mă aflu astăzi aici, iar în calitate de român cred
că relația româno-ucraineană trebuie să se bazeze pe reciprocitate, românii din
Ucraina trebuind să se bucure de aceleași drepturi ca și minoritatea ucraineană
din România, inclusiv reprezentare în Parlament”.
Directorul Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, Radu Baltasiu, a declarat: „Asociațiile și ansamburile folcorice române din sudul Basarabiei trebuie susținute în continuare pentru a promova limba și cultura română, iar autoritățile ucrainene trebuie să garateze existența școlilor cu predare în limba română, într-un număr cât mai mare”. Cuvânt de felicitare a fost adresat și de președintele Administrației Raionale Serghei Ilcenko. Denisa Gabor, Consul al României în Regiunea Odesa, a spus că „România susține pașii hotărâți a Ucrainei, de integrare în marea familie europeană, iar noi mizăm pe faptul că drepturile minorităților vor fi respectate ".
Anatol Popescu, fost președinte și fondator al Asociației „Basarabia” a declarant la rândul lui: „La Cetatea Albă, limba română am sărbătorit-o în familie română, la ea acasă. Peste 73 de ani a revenit Tricolorul Țării la cetatea de scaun a lui Alexandru cel Bun, fortificată la ultimele standarde ale vremii de Ștefan cel Mare și Sfânt. Am plecat la finalul evenimentului cu un sentiment de inimă curată: mi s-a mai împlinit un vis. Un proiect la care aspiram de peste zece ani în urmă. Unul de suflet. Mulțumiri speciale echipei, și oamenilor buni!”
Ziua Limbii Române a fost marcată pentru a patra oară în Sudul Basarabiei, în ultimii ani, dar pentru prima dată în interiorul Cetății Albe, un loc simbolic pentru această comunitate dată fiind istoria sa.