În perioada 16-18 septembrie, Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ambasada Irlandei la Bucureşti şi Institutul Irlandez de Film, organizează Zilele Filmului Irlandez. Evenimentul va include două filme de lungmetraj – Kings de Tom Collins şi Cre Na Cille de Robert Quinn–, documentarul Cinegael Paradiso de Robert Quinn şi un grupaj de scurtmetraje. Proiecţiile vor avea loc la sediul ICR (Aleea Alexandru 38), începând cu ora 18.30. Filmele în limba engleză vor fi subtitrate în limba română, iar filmele în limba irlandeză vor fi subtitrate în limba engleză şi în limba română.
Evenimentul se deschide în data de 16 septembrie cu proiecţia filmului Kings în regia lui Tom Collins. Vor participa E.S. domnul John Morahan, Ambasadorul Irlandei la Bucureşti, domnul Michéal Ó Meallaigh, director de programe la postul de televiziune TG4 Irlanda, doamna Irina Margareta Nistor, critic de film şi domnul Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR.
Micheál Ó Meallaigh, invitat la deschiderea evenimentului, este producător executiv al filmelor Cré na Cille şi Kings şi director de programe al postului TG4, post de televiziune în limba irlandeză creat în anul 1994, la iniţiativa Guvernului irlandez. TG4 a reuşit în timp să-şi extindă transmisia (până la 19 ore pe zi) şi audienţa (aproximativ 3%). În prezent, emisiunile dedicate culturii, istoriei irlandeze sau sportului autohton sunt completate de programe internaţionale, subtitrate în limba irlandeză.
PROGRAM
Miercuri, 16 septembrie, ora 18.30
Kings, 2007, 85' Regia: Tom Collins Povestea unor prieteni care au emigrat în Anglia la sfârşitul anilor 70 cu promisiunea de a reveni în Irlanda. Dupa 25 de ani, doar unul dintre ei se întoarce acasă, Jackie, al cărui trup a fost găsit într-o staţie de metrou, zdrobit de un tren. În acest moment prietenii săi sunt forţaţi să se confrunte cu posibilitatea unui adevăr dureros şi anume că nu a fost vorba de un accident ci de sinucidere.
Propunerea Irlandei pentru cel mai bun film într-o limbă străină la Oscar, 2008.
Joi, 17 septembrie, ora 18.30
Cré Na Cille, 2007, 94' Regia: Robert Quinn
Un film despre o ură obsesivă, care a luat naştere din gelozie. Puternica rivalitate iniţială dintre două tinere surori o lasă pe Caitríona cu inima frântă după ce bărbatul de care aceasta era îndrăgostită îi este furat. Caitríona niciodată nu-şi va ierta sora, iar ura acumulată împotriva acesteia o ghidează în fiecare zi, atât pe lumea aceasta cât şi pe cealaltă. Nominalizări: Premiile IFTA -Irish Film and Television Award-, 2008, Cea mai bună actriţă în rol principal: Bríd Ní Neachtain, 2008; Cel mai bun regizor: Robert Quinn. Premiile IFTA, 2008, Premiul special pentru cel mai bun film în limba irlandeză
Vineri, 18 septembrie, ora 18.30
Cinegael Paradiso, Documentar, 2004, 53' Regia: Robert Quinn CINEGAEL este un cinematograf independent înfiinţat de producatorul de film Bob Quinn, în care fiul său, regizorul Robert Quin şi-a petrecut copilăria. Filmul se concentrează asupra contribuţiei pe care cinematograful a avut-o asupra vieţii culturale a comunităţii locale, precum şi asupra industriei de film irlandeze. Premii:Festivalul Internaţional de Film Cinénygma- Luxembourg, 2004, Premiul Publicului, Galway Film Fleadh, 2004, Cel mai bun film documentar, Celtic Film and Television Award, 2005, Spirit of the Festival Award
Vineri, 18 septembrie, ora 19.30
Scurtmetraje
Granny O'Grimm's Sleeping Beauty/ Frumoasa din pădurea adormită a lui Granny O'Grimm, 2008, 5'. Regia: Nicky Phelan
Granny O'Grimm repovesteşte basmul Frumoasa din pădurea adormită.
Premii: Galway Film Fleadh, 2008, New Irish Animation, Premiul I, Festivalul Internaţional de Film - Palm Springs, 2008, Premiul Publicului
The Beekeeper's Son/ Fiul apicultorului, 2008, 10'. Regia: Jamie Hannigan
Un puşti pleacă pe furiş de lângă un bătrânel şi porneşte să cutreiere împrejurimile.
Premii: Nominalizat la UIP Prize, Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, 2008
Uncle Bill's Barrel/ Butoiul Unchiului Bill, 2008, 10'. Regia: Eoin Ryan
O poveste de groază despre un personaj ciudat care refuză să stea în mormânt.
Abbi's Circle/ Cercul lui Abbi, 2008, 15'. Regia: Siobhan Twomey
Cercul lui Abbi: 3 filme scurte care descriu aventurile lui Abbi, o tânără nigeriană care locuieşte în Dublin.
Premii: Stranger Than Fiction Film Festival, 2007, Cel mai bun film irlandez
A Film from My Parish: 6 Farms/ Un film din satul meu: 6 ferme, 2008, 7'. Regia: Tony Donoghue
Un documentar remarcabil despre fermierii în vârstă de lângă casa regizorului, rămaşi într-un trecut de care nu vor să se desprindă.
Féileachán, 2008, 12'. Regia: Cecilia McAllister
O mamă are o cădere psihica şi încearcă să reconstruiască relaţia cu fiica ei.
Premii: Festivalul de Film de la Cork, 2008, Cel mai bun film in limba irlandeză
Whatever Turns You On/ Ce te dă peste cap, 2008, 3'. Regia: Declan Cassidy
O poveste neobişnuită despre un furt.
Premii:
Festivalul Internaţional de Film de la Florenţa, 2008, Cel mai bun film
Festivalul Internaţional din Keery, 2008, Cel mai bun film irlandez
Festivalul Internaţional Filmstock, Marea Britanie, 2008, Premiul Publicului
Aspen Shortfest, SUA, 2009, Cel mai bun film de scurtmetraj