Via Transilvanica în Katowice și Wieliczka

Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka Via Transilvanica in Katowice si Wieliczka

Institutul Cultural Român de la Varșovia continuă prezentarea traseului „Via Transilvanica” în Polonia, în orașele Katowice și Wieliczka.

La Katowice, expoziția va fi prezentată în aer liber „Via Transilvanica”, la Liceul Maria Konopnicka” (str. Bartosz Głowacki 6), în perioada 9 februarie – 8 martie, iar în cadrul orelor de geografie, liceenii vor putea viziona filmul Oamenii drumului: Terra Banatica, realizat de Mircea Gherase. Eveniment organizat în colaborare cu ProjektRumunia.

La Wieliczka, expoziția va fi prezentată la Biblioteca Orașului Wieliczka – „Mediateka”, tot în aceeași perioadă. Inaugurarea expoziției va avea loc în data de 9 februarie, la ora 18:00, ocazie cu care va fi prezentat și filmul Oamenii drumului: Terra Banatica. La Wieliczka, evenimentul este organizat în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Cracovia și autoritățile locale.

Despre traseu

Creat de Asociația Tășuleasa Social, cu sprijinul a peste 10.000 de voluntari, proiectul pune în valoare un traseu turistico-cultural de 1400 de kilometri, care traversează România de la nord la sud și străbate 7 ținuturi, zone etnografice particulare, care evidențiază diversitatea etnică și culturală a României.

Despre expoziție

Expoziția reunește informații despre traseu, despre zonele etnografice pe care le traversează și elementele de patrimoniu construit și natural de pe traseu, dar și valorile pe care acest proiect dorește să le transmită, punând accent pe dezvoltarea unui turism sustenabil, în directă legătură cu istoria și poveștile locului, și pe implicarea civică.

Puternic vizuală și prezentată în limbile polonă și engleză, expoziția va încuraja publicul polonez să descopere diversitatea culturală a României și patrimoniul ei natural.

Expoziția, realizată în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social, a fost prezentată până în prezentla Poznań (aprilie 2023),Varșovia (mai-septembrie 2023), Cracovia (octombrie 2023 – ianuarie 2024).

Premiul Europa Nostra 2023

Traseul Via Transilvanica a fost distins cu două premii Europa Nostra: Premiul pentru Patrimoniu European la categoria „Implicare civică și conștientizare”, acordat de Comisia Europeană și Europa Nostra; Premiul Alegerea Publicului, acordat proiectului care a primit cele mai multe nominalizări online.