Un italian prezintă la Veneţia arta icoanelor pe sticlă din Transilvania

După concertele extraordinare susţinute de grupul psaltic „Stavropoleos" in bazilicile Santa Maria Gloriosa dei Frari şi San Marco, sâmbătă, 13 decembrie 2008, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia continuă seria manifestărilor festive cu prezentarea ediţiei italiene a volumului „Icoanele pe sticlă din Sibiel. Muzeul "Zosim Oancea" de Giovanni Ruggeri, cu o prefaţă de dr. Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului, şi cu o postfaţă de Dorin Oancea. Cele 72 de pagini de text, însoţite de fotografii color, reprezintă efortul de cercetare, dar şi dragostea şi admiraţia pe care jurnalistul italian Giovanni Ruggeri le nutreşte pentru România şi cultura sa tradiţională. Autorul a fost fascinat de patrimoniul inestimabil (circa 600 de exponate) al Muzeului din Sibiel, considerat drept „cel mai mare muzeu de icoane pe sticlă din lume".
Muzeul a fost înfiinţat în plin regim comunist, întemeietorul său, părintele Zosim Oancea (1911-2005), reuşind să supravieţuiască la zece de ani de temniţă grea şi la cinci ani de muncă forţată.
Volumul este disponibil în limbile română, engleză, germană şi franceză şi reprezintă un inestimabil ghid în cunoaşterea pe larg a istoriei icoanelor pe sticlă din Transilvania.
Prezentarea va fi făcută de însuşi autorul monografiei şi va fi însoţită de proiecţii de imagini din tezaurul muzeului de la Sibiel. Totodată, prin intermediul unui dialog viu cu publicul veneţian, Giovanni Ruggeri va oferi o incursiune ilustrată în istoria şi cultura Transilvaniei.


DIRECTOR
Dr. Monica Joiţa