„Timpuri interesante” – expoziție mixed media de Max Tzinman, la Galeria ICR Tel Aviv

„Ceea ce mă fascinează la lucrările lui MaxTzinman este viziunea sa abruptă și fără ocolișuri asupra celor mai profunde și ascunse niveluri ale psihicului uman. Opera sa este influențată de artiști precum Pieter Bruegel, Hieronymus Bosch, Anselm Kiefer, Zdzisław Beksiński” a mărturisit artista și curatoarea Nancy Gesimondo în interviul luat artistului și difuzat cu ocazia vernisajului expoziției „Timpuri interesante”, din data de 7 iulie, în prezența artistului evreu de origine română, Max Tzinman, și a editorului de carte, Adrian Grauenfels. Expoziția de mixed media este găzduită la Galeria ICR Tel Aviv în perioada 1 – 29 iulie 2022.

În viziunea artistului, după doi ani de pandemie, viitorul este neclar și începem să uităm trecutul. Ce este clar, e că suntem într-o perioadă de tranziție, nimeni nu știe spre ce…Despre chinezi se spune că au un blestem: „Să trăiești în timpuri interesante!”

În expoziția intitulată „Timpuri interesante”, artistul cere vizitatorului să se întrebe unde suntem și încotro ne îndreptăm; cum ne confruntăm cu realitatea și, în același timp, cum încercăm să găsim un sens și un scop în timpurile pe care le trăim? Totodată, Max Tzinman provoacă privitorul să se întrebe cum facem să evităm acest marș somnambulic prin viață, această derivă spre conformism; ce ne împinge să renunțăm la adevărul individual, să acceptăm această fabricare de mituri din jurul nostru; într-un final, putem oare să ne menținem umanitatea individuală în fața acestei derive spre conformism?

„….sunt un povestitor de imagini. Încerc să împing privitorul să gândească și să simtă. Construiesc o realitate paralelă, care se mișcă, respiră și trăiește la fel de mult ca și realitatea de zi cu zi pe care o cunoaștem și o experimentăm.” a afirmat Max Tzinman.

Lucrările explorează ceea ce e denumit “groupthink” (tendința psihologică de a avea un consens cu orice preț, inclusiv prin producerea unui consimțământ forțat) și anonimitatea periculoasă care însoțește confortul contopirii cu mulțimea.

„Imaginile mele nu sunt nici confortabile, nici convenționale. Munca mea este adesea văzută ca fiind disturbing, explorând drama dualității din interiorul fiecăruia dintre noi, și legătura acesteia cu forma de evadarea facilă oferită de contopirea cu mulțimea” a explicat Max Tzinmanîn timpul vernisajului. De fapt, „lucrările mele sunt o reflectare a aprecierii față de frumusețea și diversitatea naturii, precum și a preocupării mele pentru declinul acesteia.”

Editorul de carte Adrian Grauenfels a explicat în detaliu publicului prezent la vernisaj procesul creativ al lui Max Tzinman, proces care începe digital, în două sau trei dimensiuni/diorame, apoi se adaugă straturi de materiale diferite (acrilic, ulei, colaj, metal, plastic) pentru a crea structuri statice, imagini mobile, lumină și sunet. Totodată, Adrian Grauenfels a pregătit o prezentare exhaustivă despre etapele de creație ale artistului, exemplificând cu imagini ale lucrărilor și momente din cadrul expozițiilor solo și de grup.

Max Tzinman s-a născut în Romania și a trăit în Israel, Canada și Statele Unite, având contact cu o multitudine de culturi care i-au influențat concepțiile artistice și filozofice.

O listă parțială a celor mai recente expoziții și evenimente:
• The Mask - Atlantic Gallery (Chelsea, NYC), 2018
• Wasteland - Atlantic Gallery (Chelsea, NYC), 2016
• Duality - Atlantic Gallery (Chelsea, NYC), 2014

Expoziții anterioare, personale și de grup:
http://www.theflyingcannibal.com/previous-events.html
Lumea din mintea mea (2019)
https://vimeo.com/318855496

Artă recentă, în special video:
http://www.theflyingcannibal.com/blog
Danse Macabre (v.3) - lucrare prezentată pentru Revelation Renaissance 2022
https://opensea.io/assets/ethereum/0x495f947276749ce646f68ac8c248420045cb7b5e/47665231453513714358530749009867738921556563251900546958959773799643592261633


Expoziția poate fi vizitată de luni până joi, între orele 10-17 și vineri, între orele 10-14.

Artistul va fi prezent la Galerie pentru a primi vizitatori în data de 11 iulie, în intervalul 14-17.