În perioada 27 august – 10 septembrie 2011, broderia liturgică bizantină cunoscută sub denumirea de „Steagul lui Ştefan cel Mare" va fi expusă la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău, aducând astfel în atenţia publicului o piesă cu valoare istorică şi artistică excepţională. Expoziţia este realizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" de la Chişinău, în colaborare cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei (Chişinău), fiind posibilă datorită conlucrării exemplare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (România) şi Ambasadei României la Chişinău şi a sprijinului acordat de guvernul Republicii Moldova.
Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare" a fost vernisată la Chişinău în data de 27 august 2011, în prezenţa oficialităţilor din Republica Moldova, a reprezentanţilor Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (România), ai Muzeului Naţional de Istorie a României, ai Institutului Cultural Român, ai ambasadei României la Chişinău şi a unor personalităţi marcante ale vieţii publice şi culturale din Republica Moldova.
Organizată în jurul celei mai valoroase piese din patrimoniul cultural al României prezentate până acum în capitala Republicii Moldova, expoziţia cu o tematică istorică este totodată prima de acest fel realizată de România la Chişinău în ultimii 15 ani. Deşi multă vreme a existat o confuzie între acest stindard şi steagul de luptă al voievodului, piesa care va fi prezentată la Chişinău este un stindard liturgic (prapor), utilizat în cadrul ceremoniilor religioase. El cuprinde unul din puţinele texte păstrate de la Stefan cel Mare, deoarece rugăciunea către Sf. Gheorghe este brodată pe marginea stindardului nu este – aşa cum se obişnuia – troparul sfântului ci o creaţie a voievodului. Stindardul – ajuns în împrejurări necunoscute la mănăstirea Zografu de la Muntele Athos, a fost recuperat în perioada Primului Război Mondial şi a fost de curând restaurat în laboratoarele de specialitate din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României.
Cu prilejul expoziţiei, a mai fost organizată o serie de evenimente cuprinzând un simpozion ştiinţific pe marginea principalelor probleme istorice, artistice şi de conservare a stindardului (25 august 2011, orele 14.00, la sediul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei), o prezentare a expoziţiei dedicată mass-media din Republica Moldova (25 august 2011, ora 17.00).