Revista bilingvă „Orizonturi culturale italo-române”, ediţia din septembrie

Numărul din septembrie al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu seria de Întâlniri critice, invitat fiind distinsul intelectual german Thomas Becker, într-un amplu interviu realizat de Luciana Tămaş. Becker vorbeşte aici despre întâlnirea sa cu Pierre Bourdieu (1930-2002), considerat unul dintre cei mai importanţi şi mai influenţi sociologi francezi.

În rubrica „Orizonturi de poezie”, sub titlul Lecţia de privit, un grupaj de versuri semnate de poetul milanez Luciano Erba (1922-2010), continuator al filonului literar etichetat de Luciano Anceschi ca „linia lombardă”.

Apoi, în colecţia de poezie italiană contemporană coordonată de Eliza Macadan la editurile Cosmoli din Bacău şi Eikon din Bucureşti, este semnalat un nou volum de versuri în ediţie bilingvă, cel al poetei Silvia Comoglio, intitulat Dorm, iubire-dorm / Dormo, amore-dormo (traducere în limba română de Eliza Macadan).

Rubrica „Aniversări literare” marchează naşterea scriitorului Cesare Pavese (9 septembrie 1908 - 27 august 1950), printr-o recenzie de Ştefan Lucian Mureşanu la romanul Femei singure.

O altă aniversare este cea a lui Giuseppe Pontiggia, unul dintre cei mai importanți scriitori şi critici italieni din secolul XX, care s-a născut la Como pe 25 septembrie 1934 şi s-a stins din viaţă în 27 iunie 2003. Aniversarea este marcată printr-un amplu studiu al criticului literar Daniela Marcheschi.

La secţiunea „Traduceri inedite”, un autor italian încă netradus la noi. Este vorba despre Iginio Ugo Tarchetti (1839-1869), scriitor, poet şi jurnalist, unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai mişcării literar-artistice denumite Scapigliatura. Traducere de Raluca Ardeuan (Master LIT UVT), coordonator Afrodita Cionchin

În „Orizonturi Donna”, Monica Negru evocă personalitatea Stelianei Ciortescu, despre care au mai rămas multe surse de descoperit și reamintit, fiindcă toate realizările ei au rămas uitate în arhive și biblioteci, atât cele din domeniul ei de specialitate, apicultura și horticultura, cât și activităţile ei ca membră a unor asociații feministe.

În Seria de autor menită a duce mai departe moştenirea culturală a istoricului Ionel Cionchin (1943-2021), un studiu dedicat lui Francesco Griselini (1717-1787). Numele acestuia este indisolubil legat de Banat, unde a făcut cercetări timp de doi ani şi jumătate (septembrie 1774-februarie 1777) şi a lăsat posterităţii o lucrare de importanţă covârşitoare pentru ţinutul românesc de la nordul Dunării, pentru răspândirea în lume a informaţiilor despre oamenii şi bogăţiile din acest spaţiu geografic, dar şi despre asemănările dintre români şi italieni şi despre similitudinile dintre cele două limbi.

În „Orizonturi filosofice”, Horia-Corneliu Cicortaş evocă experiența revistei „Sophia” (1999-2004), fondată la Napoli de profesorul Horst Künker (1936-2008), ale cărui preocupări filosofice vizau și chestiunea „resturilor”.

Rubrica „Pedagogie” este dedicată pedagogului brazilian Paulo Freire, unul din cei mai mari gânditori ai timpului nostru, născut la 19 septembrie 1921. Prezentare de Daniel Mara.

Toate articolele numărului 9/septembrie 2024al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it, în ambele ediţii lingvistice.