- 23 November 2023
- Etichete Icr Ziua nationala Haga Ambasada romaniei la haga Liviu prunaru Gabriel croitoru Horia mihail
Cu ocazia Zilei Naționale a României, Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos și Institutul Cultural Român organizează luni, 27 noiembrie 2023, ora 17:30, un recital cameral susținut de violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, în seria „Duelul viorilor: Stradivarius vs Guarneri””. Recitalul găzduit de cunoscuta sală de spectacole Diligentia din Haga va fi urmat de o recepție oferită de Ambasada României în Țările de Jos.
Pe scenă vor urca Liviu Prunaru, concertmaestrul orchestrei Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius „Pachoud” și Gabriel Croitoru, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu „Catedrala” – pusă la dispoziție de Muzeul Național „George Enescu” –, care vor fi acompaniați de pianistul Horia Mihail.
Liviu Prunaru și-a început cariera muzicală încă din copilărie. Primele succese au fost în România, iar din anul 1990 a fost invitat de Alberto Lysy să studieze cu el în renumita Academie al lui Menuhin din Gstaad, Elveția. În acest context a avut posibilitatea de a se perfecționa sub îndrumarea unor mari artiști precum Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci, Jean-Pierre Rampal și Pierre Amoyal, pe lângă numeroasele concursuri la care a obținut distincții. De asemenea, Liviu Prunaru a cântat în calitate de solist cu orchestre importante precum Royal Philarmonic Orchestra, Londra; London Symphony Orchestra, Belgium National Orchestra și sub conducerea unor prestigioși șefi de orchestră ca Yehudi Menuhin, Yuri Simonov, Andrew Litton, Georges Octors, Sabin Pautza, Cristian Mandeal etc. În prezent este Konzertmeister în orchestra „Concertgebouw” din Amsterdam. Totodată, Liviu Prunaru cântă de trei ani pe vioara Stradivarius „Pachoud”, creată în anul 1694, pe care a primit-o de la Orchestra din Amsterdam pentru a o folosi pe durata colaborării cu această instituţie.
Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogată prezență în viața muzicală, în tripla postură de solist-concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, membru (vioara I) al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. Bogata activitate profesională și concertistică este recunoscută atât pe plan național cât și internațional, iar din anul 2008 a câștigat dreptul de folosință și cântă pe o vioară construită în anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a aparținut lui George Enescu.
Pianistul Horia Mihail a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România și cu Orchestra Națională Radio. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului pe care le-a dat lui Prokofiev au fost rare”, scria ziarul Boston Globe. De-a lungul carierei a profesat ca lector universitar la Boston University și a colaborat cu muzicieni de renume, fiind membru al cunoscutului ansamblu „Romanian Piano Trio” și susținând turneele „Pianul călător”, „Duelul viorilor”, „Flautul de aur/ Flautul fermecat“ și „Vioara lui George Enescu la sate“. De asemenea, a susținut un turneu național de recitaluri solo intitulat „Pianul călător – Pe urmele lui Franz Liszt“. În prezent, Horia Mihail este director artistic al Filarmonicii Brașov și director general al Centrului Cultural „Apollonia”.
Theater Diligentia este situat pe Lange Voorhout din Haga și este un nume cunoscut de aproximativ 200 de ani. A fost printre primele scene din Haga pentru cabaret și stand-up comedy, iar din 1821 clădirea de pe cel mai frumos bulevard din Haga a servit drept sală de audiții și de concerte (adresa: Lange Voorhout 5, 2514 EA Den Haag).