"La moara lui HÂRȚA PÂRȚA" - Tristan Tzara în țara sa și pe scena mondială

"La moara lui HaRTA PaRTA" - Tristan Tzara in tara sa si pe scena mondiala

16 aprilie 2021 reprezintă în imaginarul european comemorarea zilei de naștere a lui Tristan Tzara. Cu ocazia acestei aniversări, 125 de ani de la naștere,  Institutul Cultural Român de la Paris prezintă pe pagina sa de Facebook două interviuri cu specialiști ai operei lui Tristan Tzara, specialiști ai mișcării dadaiste. Este un eveniment online care, în condițiile sanitare existente în Franța, asigură marcarea acestei date importante în calendarul diplomației culturale române printr-un eveniment adaptat situației.

Titlul, "La moara lui HÂRȚA PÂRȚA", este un citat dintr-un text scris de Tzara, fiind o trimitere directă spre registrul ludic provocator ireverențios Dada.

Ce doi specialiști ai personalității lui Tristan Tzara, ai operei sale și ai mișcării artistice dadaiste, Petre Răileanu și profesorul universitar Henri Béhar, vor reaminti în intervențiile lor actualitatea lui Tzara, rolul său în răspândirea dadaismului, parcursul său românesc dar și importanța operei sale pe scena mondială.

Henri Béhar este un eminent istoric și teoretician al literaturii franceze. Specialist al literaturii de avangardă, a scris volume de referință despre Alfred Jarry, dada și suprarealismul, Tristan Tzara. Este autorul ediției integrale a operei create de Tzara, în colecția Pleiade. Este printre pionerii studiului literaturii prin utilizarea informaticii. Din 2003 este profesor emerit al facultății Paris 3-Sorbonne Nouvelle. Este, printre altele, și președintele societății Les Amis de Alfred Jarry. A creat și condus Centrul de cercetări despre suprarealism.

Petre Răileanu este critic literar și eseist român, stabilit din 1992 la Paris. Este un specialist al avangardei române, semnând numeroase volume pe această temă, în limbile română și franceză.

Filmul este realizat de Teona Goreci, fotograf-videast din Strasbourg, cu care ICR Paris a mai colaborat la realizarea celor șase filme din seria Cioran la frontiera limbilor străine.

Inregistrarea va conține și prezenta publicului și documente inedite legate de numele lui Tristan Tzara, coperți, portrete sau chiar imagini de la casa construită pentru el, în cartierul Montmartre, de arhitectul austriac Alfred Loos.

Filmul va fi postat pe rețelele sociale ale ICR Paris și ale invitaților noștri.

Drepturi de autor fotografie: Man Ray, Tristan Tzara, vers 1921, Paris, Centre Pompidou, © Man Ray Trust / Adagp, Paris