Începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, ediția a XVI-a

Institutul Cultural Român susține și în acest an Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, opt evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă. Cea de-a XVI-a ediție va fi organizată în două etape: în format fizic, în perioada 31 martie – 9 aprilie 2023, la Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinema UNION, ARCUB și alte câteva spații din capitală, și în format online, în perioada 10-30 aprilie 2023 (selecția de filme este disponibilă pe site-ul festivalului). 

Tema ediției din acest an este „O VIAȚĂ BUNĂ”, articulată de curatorii Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu într-un program complex care contextualizează și chestionează felul în care conceptul filosofic de Bine își găsește multiple portrete în cultura și societatea actuală, oscilând între satisfacția individuală imediată și bunăstarea colectivă sustenabilă. Din echipa de selecție a Festivalului OWR mai fac parte Liri Chapelan – teoretician de film, Sorana Stănescu – jurnalistă și Victor Morozov – critic de film. Program si bilete Festival One World Romania #16 (eventbook.ro)

„OWR este un festival unic în România, care poziționează filmul documentar ca vehicul pentru articularea unui discurs public angajat social, ce încurajează schimbări sociale, politice și de mentalitate. Ajuns la cea de-a XVI-a ediție, festivalul pune împreună, an de an, producții cinematografice internaționale și locale, de o calitate artistică înaltă, care prezintă perspective noi asupra unei largi palete de probleme politice, sociale, ecologice, și, implicit, etice. Precum un caleidoscop care utilizează un set specific de forme pentru a genera de fiecare dată noi peisaje. Ediția OWR din 2023 continuă această tradiție într-un format hibrid fizic-online, cu un focus special asupra artelor vizuale (prin expoziția conexă găzduită de Rezidența 9 și retrospectiva FAV) și eticii aplicate (prin alegerea temei „o viață bună” și discuția publică cu filosoful Cristian Iftode), sub semnătura curatorilor Anca Păunescu și Andrei Tănăsescu”, explică Larisa Crunțeanu, director general al Festivalului.

Spotul oficial al celei de-a XVI-a ediții a festivalului, regizat de Sarra Tsorakidis, surprinde în imagini puternice realitățile cotidiene ale lumii noastre, în contextul temei generale a festivalului. Sarra Tsorakidis: „Am vrut să creez un contrast puternic între ce înseamnă „o viață bună” într-un sens individualist, profund alterat de estetica social media și realitatea socială și politica dură la nivel mondial. Cred că multe dintre preocupările noastre cotidiene nu urmăresc soluționarea problemelor acestei realități, ci iau mai degrabă forma unor obsesii egocentrice care adeseori ne pot face să ne autoamagim cu privire la implicarea noastră socială și pot altera claritatea cu care privim lumea din jur.”

Selecția de filme este împărțită în cinci secțiuni tematice care reflectă și elaborează tema programului principal: „Viața bună”, „Răni noi, cicatrici vechi”, „Existând, rezistând”, „24/7” și „Tot ce respiră”. De asemenea, festivalul va oferi publicului larg și două retrospective dedicate regizorilor Jocelyne Saab (una dintre cele mai importante regizoare de film documentar din lumea arabă) și Želimir Žilnik (unul dintre cei mai provocatori regizori ai cinemaului socio-politic, „rebelul” filmului iugoslav și post-iugoslav) și o retrospectivă dedicată împlinirii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale. În plus, evenimentele conexe vor include și discuții publice cu tematici diferite: „Mai avem nevoie de presă” „Muncă, migrație și gig economy”, „Sunt pacient în România”, „Reciclăm, pedalăm, respirăm”; un masterclass cu regizorului Želimir Žilnik întitulat „Oamenii din umbră”, un program work in progress, precum și programul educațional „Juriul Liceenilor” în care 15 tineri, sub îndrumarea mentorilor Nicoleta Fotiade și Ionuț Mareș, vor analiza filmele din programul OWR16 și vor oferi un premiu pentru cel mai bun film din perspectiva lor.

Filmele care vor deschide și închide ONE WORLD ROMANIA sunt documentare care au reușit să cucerească festivaluri de renume internațional, prezentate pentru prima dată în România. „Toată frumusețea și durerea” (All the Beauty and the Bloodshed) este filmul care va deschide ce-a de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA. Premiat cu Leul de Aur la Veneția și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj documentar, filmul care urmărește viața celebrei artiste Nan Goldin și lupta ei pentru libertate și emancipare, regizat și produs de Laura Poitras, poate fi văzut pe 31 martie 2023, la ora 20:00 la Cinema Elvire Popesco. 

Pe parcursul celor zece zile ale festivalului, vor fi prezenți mai mulți regizori, producători și protagoniști ai documentarelor incluse în program, astfel încât publicul va avea ocazia să participe la o sesiune Q&A la fiecare proiecție. Pentru a putea fi vizionate de cât mai multe persoane, majoritatea filmelor vor fi proiectate de câte două ori, în zile și la ore diferite.

Ultima zi de festival va culmina cu proiecția documentarului Între Revoluții, cel mai recent film al regizorului român Vlad Petri, care a avut premiera în acest an la Berlinale în secțiunea Forum și câștigător al Premiului FIPRESCI (Premiul Criticii Internaționale). Între Revoluții este un film construit exclusiv din arhive, care pune în oglindă viețile și destinele a două femei, colege de facultate și prietene, una din România și cealaltă din Iran.

Eveniment conex festivalului, expoziția „Cercetare pentru mâine. Videodiorame“, curatoriată de Larisa Crunțeanu, reunind lucrări ale artiștilor Anca Benera & Arnold Estefan, Vanessa Gravenor, Gabriella Hirst, Sonja Hornung și Danielle Tognozzi, Nicoleta Moise, Sebastian Moldovan, Ania Nowak, Maryam Tafakory, Meghna Singh & Simon Wood, va fi găzduită, în perioada 28 martie – 29 aprilie 2023, de Rezidența 9. Vernisajul are loc marți, 28 martie, ora 19.00. Expoziția este o prezentare time-sensitive a unor lucrări video și instalații ce angajează metodologii documentariste pentru a chestiona și răspunde la o serie de probleme ridicate de moștenirea lăsată de generații trecute generațiilor noi (în plan politic, economic, colonial, ecologic, etc.). Institutul Cultural Român se numără printre partenerii expoziției. Detalii: aici

În curând, detalii actualizate despre invitații speciali și participanții la Q&A, pentru fiecare dintre proiecțiile documentarelor, pe site-ul festivalului https://www.oneworld.ro

Programul filmelor, biletele și abonamentele pentru proiecțiile fizice sunt disponibile pe platforma Eventbook.ro: https://eventbook.ro/festival/one-world-romania 

***

Organizator: Asociația One World Romania 

Parteneri instituționali: Fundația Konrad Adenauer, Programul Statul de Drept Europa de Sud Est, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Culturii, Comisia Europeană, Primăria Municipiului București, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Institutul Cultural Român, UNHCR Agenția ONU pentru Refugiați, DACIN-SARA, Uniunea Cineaștilor din România, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ambasada Republicii Cehe la București, Centrul Ceh București, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac, Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors'Fund, Ambasada Spaniei în România, Institutul Cervantes, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Lituania în România, Institutul Liszt, Delegatia Walonnie Bruxelles, Ambasada Republicii Libaneze în România, CEREFREA Villa Noël, Goethe Institut Bucuresti, Biblioteca Metropolitană București, Recicleta, Program Viitor Plus, Rezidenta 9, Kinedok, Prisma

Parteneri corporate: Kaufland, Valvis Group, Groupama, Autonom, Farmacia Ardealul, BlackCab