ICR Tokyo lansează seria de evenimente „Dialoguri literare” pentru promovarea scriitorilor români și japonezi

ICR Tokyo lansează, începând din ianuarie 2025, seria de evenimente „Dialoguri literare”, găzduită la sediul Ambasadei României din Japonia. Acest proiect are ca scop promovarea scriitorilor români și japonezi care creează în limbile română și japoneză, unii dintre aceștia fiind stabiliți în „Țara Soarelui Răsare”.

Seria „Dialoguri literare” își propune să celebreze diversitatea culturală prin participarea unor autori din generații și medii diferite.

Prima întâlnire va avea loc pe 23 ianuarie 2025, marcând Unirea Principatelor Române. Evenimentul va include dialoguri și prezentări de carte, avându-le ca invitate pe Sabina Yamamoto și Raluca Nagy.

Temele abordate vor include:

  • Modalități prin care scriitorii pot fi publicați în România și Japonia;
  • Analiza pieței de carte din cele două țări;
  • Preferințele publicului cititor român și nipon;
  • Oportunități de granturi și burse pentru traducători în limbile română și japoneză;
  • Cursuri de limbi străine pentru aprofundarea celor două culturi;
  • Prezentarea volumelor publicate și premiate ale invitaților.

Acest proiect urmărește să faciliteze dialogul cultural, să implice artiști locali în descoperirea creatorilor români și să promoveze operele literare românești și japoneze în cercurile culturale din ambele țări. În plus, evenimentul oferă ocazia publicului nipon să descopere fragmente din operele unor scriitori contemporani români stabiliți în Japonia.

În cadrul discuțiilor, participanții vor explora modalități de captare a interesului publicului din România și Japonia, precum și strategii pentru promovarea operelor literare în cele două spații culturale. Scriitorii invitați vor împărtăși experiențele și metodele lor prin care contribuie la diseminarea literaturii române în Japonia și invers.

Sabina Yamamoto,scriitoareromâncă stabilită în Japonia. A publicat în volumul colectiv Ficțiuni Reale (Editura Humanitas, 2013), proiect colectiv inițiat de Florin Piersic Jr. și în volumul Scrisori din Cipangu, povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016). În anul 2024 a obținut Premiul pentru debut în proză oferit de revista Observator cultural pentru romanul „Nu mai e nimeni acasă” apărut la Editura Vellant, 2023.

Raluca Nagy, antropolog și scriitoare româncă. S-a născut la Cluj-Napoca în 1979. A studiat economia, antropologia și sociologia la București, Rabat și Bruxelles. Pe lângă publicațiile sale academice, din 2005 a publicat texte pentru un public mai larg, precum și literatură de ficțiune, în diverse reviste culturale, în mare parte românești. După ce a publicat o scurtă proză în colecția Scrisori din Cipangu - Povestiri japoneze de autori românila Editura Trei (2016), a continuat să scrie ficțiune pentru diverse volume colective. Primul ei roman, Un cal într-o mare de lebede, publicat la editura Nemira (2018), a câștigat premiile de debut „Sofia Nădejde” și „Observator Cultural” (România) și a fost selecționat pentru Festival du Premier Roman de Chambéry (Franța). Al doilea roman al ei, Teo de la 16 la 18, publicat tot la Nemira (2021), a fost selecționat pentru premiul „Sofia Nădejde”. Trăiește și lucrează în Coreea de Sud și se va deplasa la Tokyo cu prilejul evenimentului.