Horia Vacarescu si Constantin Sandu @ ICR Londra

       

Nu pierdeti concertul organizat de Societatea Enescu in interpretarea violonistului Horia Vacarescu si pianistului Constantin Sandu.

Program: A. Corelli / F. Kreisler: La Folia L. van Beethoven: Sonata in A Major, Op.47 "Kreutzer" E. Chausson: Poème G. Enescu: Sonata no.2 in F minor, Op.6

Violonistul Horia Vacarescu s-a impus ca unul dintre muzicienii de elita ai generatiei sale. Cu o abilitate naturala si un sunet catifelat, aparitiile sale sunt totdeauna primite cu entuziasm de catre public. Horia Vacarescu se bucura de o cariers internationala de succes ca solist concertist si muzician de camera. Nascut la Bucuresti intr-o familie de muzicieni, Horia incepe studiul viorii la varsta de trei ani si jumatate. In prezent locuieste la Londra unde a primit o bursa spre a-si completa studiile cu un master la Colegiul Regal de Muzica cu profesorul Levon Chilingirian, liderul renumitului Cvartet Chilingirian. Anterior a studiat cu profesorul Paul Ratz la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si mai tarziu cu celebrul violonist roman Eugen Sarbu in Marea Britanie. La varsta de 6 ani isi face prima aparitie in public iar la 15 ani debuteaza pe scena simfonica. In urma unui debut londonez de succes la Saint Martin-in-the-Fields, Horia incepe o activitate concertistica bogata in Marea Britanie. In prezent canta pe multe scene europene si nu numai. Desi stabilit peste hotare, el mentine o stransa legatura cu scena romaneasca, vizitand in mod frecvent filarmonicile din tara. Horia a inceput o fructuoasa colaborare alaturi de ilustrul pianist de origine romana stabilit in Portugalia, maestrul Constantin Sandu. De asemenea, Horia formeaza un duo alaturi de pianista japoneza Chiho Tsunakawa si se pregatesc pentru un turneu de concerte in Japonia si Hong Kong. Horia Vacarescu a cantat pe trei continente si in anul 1994 a sustinut recitaluri in Washington D.C. ca parte a unui program guvernamental menit sa promoveze arta si cultura romaneasca in SUA. Printre festivalurile la care a luat parte se numara: City of London Festival, Chilingirian ChamberFest, Tenby Arts Festival (UK), Nuova Musica Consonante (Romania), Fimu Festival (Franta), Verbier Festival (Elvetia). Horia a participat la emisiuni de radio sau televiziune si a facut inregistrari pentru Radiodifuziunea Romana. In 2003, Horia a redeschis seria de concerte intitulate "Serile Palatului Elisabeta" in prezenta majestatilor sale Regele Mihai I de Romania si a Reginei Ana. Horia Vacarescu canta pe o superba vioara italiana construita de Jacob Horil din Roma la 1730, imprumutata cu generozitate de catre Florian Leonhard Fine Violins. Sederea sa la Londra este sprijinita cu generozitate de Premiul Joan Weller, Fundatia Ratiu si societatea civila de avocati Stoica & Asociatii.

Constantin Sandu s-a nascut la Bucuresti, in 1964, si a inceput studiul pianului la varsta de sapte ani cu profesoara Sonia Ratescu. Si-a inceput cariera de solist in orchestra la 14 ani. De atunci are o intensa activitate muzicala - sute de recitaluri, muzica de camera si concerte cu orchestra - in tari din Europa si Asia, fiind foarte apreciat de public si critici. Constantin Sandu a luat lectii de maiestrie si a primit sfaturi de la personalitati cum ar fi Helena Sá e Costa, Sequeira Costa, Dimitri Bashkirov si Tania Achot. A castigat premii la competitii internationale si a participat la festivaluri importante din Bucuresti, Paris si Santander. Interpreteaza deseori ca solist-invitat in cele mai importante orchestre filarmonice romanesti: "George Enescu" - Bucuresti, "Transilvania" - Cluj, "Oltenia" - Craiova. De asemenea, a cantat cu orchestre europene remarcabile cum ar fi: Arthur Rubinstein - Lodz, Halle Philharmonic, Bodensee Orchestra - Konstanz, Orchestra Filarmonica din Belarus, Orchestra simfonica de radio si televiziune din Kiev, Filarmonica Nationala din Moldova, Orchestra Nationala din Porto. Constantin Sandu a inregistrat CDuri precum Beethoven (2001), Albeniz si Gershwin (2002), muzica pentru pian portugheza si romaneasca (2005), Mozart si A. J. Fernandes (2009) - si alte lucrari muzicale de camera. Locuieste in Portugalia din 1991 unde preda pianul la Scoala Superioara de Muzica si Artelor Spectacolului din Porto. CV complet in limba romana.

Societatea Enescu a fost infiintata de catre Institutul Cultural Roman Londra in 2007 si este sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta a Romaniei.

Stagiunea de concerte a Societatii Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iulie, iar concertele au loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului este gazda unor muzicieni remarcabili, care interpreteaza lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Din septembrie 2009 Institutul Cultural Roman acorda Bursa Societatii Enescu unui student de la Royal Academy of Music.

Cand: Joi, 4 martie 2010, 7-9 pm;

Unde: Institutul Cultural Roman, Londra

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.

Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk

Persoanele care ajung dupa ora inceperii concertului vor putea intra in sala la pauza.