- 9 September 2020
- Etichete ICR Adela Dumbrava minunata Gradina MNLR Cineliteratura
„Cineliteratura” – o punte între literatură și film, proiect realizat în parteneriat de Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Cultural Român și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara, a fost lansat pe 25 august 2020. Proiecțiile se desfășoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii și contaminării cu Covid-19. Intrarea este liberă, participarea se face în baza unei rezervări la numărul 0748 057 192 sau pe e-mail la programe@mnlr.ro.
În fiecare marți și miercuri, în Grădina MNLR (din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8) au loc proiecții de filme menite să readucă în atenţia publicului ecranizările unor texte de referinţă din literatura română, prezentate de importanți critici de specialitate.
Marți, 15 septembrie 2020, ora 19.00, criticul de film Irina Margareta Nistor prezintă filmul „Adela”, în regia lui Mircea Veroiu, care de altfel semnează și scenariul. „Adela” este ecranizarea romanului omonim al scriitorului Garabet Ibrăileanu, una dintre cele mai tulburătoare poveşti de dragoste din literatura română. Scris sub forma unor fragmente din jurnalul protagonistului, doctorul Emil Codrescu, romanul ilustrează dragostea unui bărbat trecut de vârsta de 40 de ani, pentru tânăra Adela, pe care o știe de când aceasta era copil. Între cei doi se înfiripă o idilă, dar după multe ezitări, relaţia se dovedeşte imposibilă şi iubirea rămâne neconsumată. Printr-un adevărat tur de forţă, Mircea Veroiu reuşeşte să transpună cinematografic relaţiile complexe ale romanului graţie unei distribuţii excelente, din care fac parte George Motoi, Marina Procopie şi Valeria Seciu. Filmul „Adela” a fost încununat cu premiul cel mare acordat la Festivalul de Film de la San Remo din 1985. În distribuție: Marina Procopie, Valeria Seciu, George Motoi, Adrian Pintea, Nataşa Raab, Ştefan Sileanu, Florina Luican.
Miercuri, 16 septembrie 2020, ora 19.00, criticul de film Bujor Râpeanu prezintă „Dumbrava minunată”. „Dumbrava minunată” a fost realizat în 1980 de regizorul Gheorghe Naghi. Scenariul este scris de Draga Olteanu Matei și se bazează pe o povestire omonimă de Mihail Sadoveanu. Filmul spune povestea Lizucăi, o fetiță de 5-6 ani, luată cu forța din casa bunicilor ei de mama vitregă. Singura consolare a Lizucăi este Patrocle, cățelul ei. Într-o zi, Lizuca nu mai suportă viața grea plină de umilință și fuge de acasă pentru a se întoarce la casa bunicilor de lângă dumbravă. O prinde noaptea în pădure și adoarme în scorbura unui copac. Ea visează că dumbrava se transformă într-o lume feerică, plină de vietăți și personaje din basm. Dimineața e găsită de bunicii săi și dusă la casa bătrânească. În distribuție: Ernest Maftei, Diana Muscă, Elena Drăgoi, Draga Olteanu Matei, Maria Ploae, Florina Cercel, Aimee Iacobescu, Cezara Dafinescu, Adela Mărculescu, Ileana Stana Ionescu, Rodica Popescu Bitănescu, Carmen Maria Strujac.
„Cineliteratura” este, de asemenea, și titlul unui proiect inițiat de Muzeul Național al Literaturii Române, prin directorul său, Ioan Cristescu, prin care sunt valorificate numeroase materiale video, importante pentru istoria literaturii române și pentru patrimoniul cultural: http://cineliteratura.ro/.