Festivalul RO-MÂNIA la Villeneuve-Loubet

Festivalul RO-MaNIA la Villeneuve-Loubet

Primăria orașului Villeneuve-Loubet (regiunea Alpii Maritimi) şi Consulatul Onorific al României la Nisa organizează, în perioada 24-25 martie 2018, a doua ediție a Festivalului RO-MÂNIA, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Paris.


Programul celor două zile, care se va desfăşura la Pôle Culturel Auguste Escoffier va acoperi domenii precum: filmul, muzică, literatura, fotografia, istoria, turismul și se va adresa atât adulţilor cât şi copiilor.

În programul din 2018 vor fi prezente 7 filme de lung metraj, « La drum cu tata » de Miruna Lăzărescu, « Două lozuri » de Paul Negoescu, « California Dreamin » de Cristian Nemescu, « Ursul » de Dan Chisu, « Baccalaureat » de Cristian Mungiu, « Live » de Vlad Paunescu, « Mihai Viteazul » de Sergiu Nicolaescu, precum si 2 filme documentare : « La umbra Carpatilor » de Detlev Konnerth si Roumanie, le grand ménage » de Ruxandra Medrea- Annonier.


Va fi organizat şi un concert cuprinzând cântăreți și instrumentişti români de la Opera din Nisa, de la Monaco şi independenţi, Simona Ivas Totelecan, mezzo-soprana, Ioan Hotenski, bariton, Nelly Fourcade, pianist. 

În program :

G. Enesco “4 Cântece » extras din “7 Chansons” după poemele lui Clément Marot
A. Eliade “Revedere” - după poemul lui Mihai Eminescu
G. Grigoriu “Muzica” extras din “Valurile Dunarii”

T. Brediceanu– 4 Balade – cântece de inspiratie folclorică
G.Dima“Sub fereastra mândrei mele »

B. Bartok -“Dansuri românești”- piano.


Vor fi prezentate, de asemenea, centrele de interes turistic, balneo şi de talasoterapie din România.

Vor avea loc doua conferinţe cu subiectele : Latinitatea limbii române şi francofilia, conferinţă susţinută de Mircea Goga, profesor la Sorbona, filolog român, specialist al limbii române și membru al Uniunii Scriitorilor Români și al Asociației Oamenilor de Ştiinţă din România, nepotul fostului prim ministru român și poetului Octavian Goga si Românii care au marcat istoria, conferinţă susţinută de Ştefan De Fay, Consul General Onorific al României la Nisa.

Va fi vernisată și expoziția de fotografie "Bun venit în România": România văzută de fotograful francez Christel Boivin. Fotografiile au fost realizate între anii 1995 -2002.

Festivalul de la Villneuve-Loubet va încheia cu o degustare de vinuri și produse româneşti.

 

Institutul Cultural Român de la Paris a sprijinit și prima ediție, desfașurată în perioada 1-2 aprilie 2017 și care s-a bucurat de un mare succes, înregistrând aproape 3000 de spectatori, în două zile.


Dossier de presse