Expoziția „Dincolo de natură” de Sima Levin la sediul ICR Tel Aviv

„Limbajul artistic al artistei Sima Levin se constituie dintr-o conexiune între realitate şi imaginaţie. Este o combinaţie de estetică fidelă realismului clasic, din şcolile marilor pictori precum Rembrandt și Dürer sau a peisagiştilor ruși de la sfârşitul secolului XIX, împreună cu spiritul post-impresionist al lui Cezanne, Van Gogh sau Gauguin, alături de concepţiile artiştilor expresionişti germani de la începutul secolului XX. În lucrările acesteia au ecou, de asemenea, şi elemente stiinţifice prezente sub formă de ilustraţii în volume şi lexicoane din secolele trecute.” a subliniat curatoarea Ruth Oren în cadrul vernisajului expoziției „Dincolo de natură” care a avut loc în data de 27 aprilie, la sediul ICR Tel Aviv.

Sima Levin abordează, în cadrul expoziției prezentate în perioada 24 aprilie – 26 mai, diferite mijloace artistice: desen, pictură, sculptură și tipărituri. În expozitia de faţă, artista prezintă lucrări pe temele care au preocupat-o în ultimii ani: natura și ceea ce se află dincolo de ea. Acestea sunt desene în creion şi cărbune, tipărituri alb şi negru realizate în tehnici diverse şi, de asemenea, pânze cu ulei de un colorit liniştit şi reţinut. Proiectul mai cuprinde unele miniaturi din porţelan alb care exprimă universul artistei. O parte din imagini reflectă memorii din copilărie, reprimate, ascunse mult timp.

Ruth Oren, doctor în arte vizuale și profesoară la Universitatea din Haifa, a făcut o prezentare detaliată a etapelor creative ale artistei, a proiectelor în care a fost implicată, specificând influențele și similaritățile cu mari artiști ai secolelor XIX și XX.

Totodată, cu ocazia vernisajului, Sima Levin a împărtășit publicului detalii despre activitățile sale de voluntariat in favoarea comunităţii, adolescenți și adulți, ca parte a mișcării „Tarbut” – organizație națională de activiști recrutați pentru a dezvolta rezistența socială în periferie, prin cultură și artă.

La vernisaj a participat E.S. Alexandr Roitman, Ambasador al Republicii Moldova în Israel, carea remarcat vizibila influență pozitivă pe care a avut-o asupra lucrărilor artistei perioada când a studiat, a locuit și a creat la Chișinău: „Mă bucur să constat că în arta Simei Levin există elemente care îmi aduc aminte de peisajele natale, de oamenii pe care i-am întâlnit pe străzile Chișinăului, de situații în care m-am aflat, natura de care m-am bucurat.” Acesta a mai adăugat că „numărul și calitatea expozițiilor naționale și internaționale pe care Sima Levin le-a organizat ne vorbesc clar despre aprecierea lucrărilor sale artistice de către public și colegii săi de breaslă, precum și a criticilor din domeniul artei”.

Sima Levin s-a născut în anul 1957, la Chişinău, Republica Moldova, pe atunci parte a U.R.S.S., în familia Fiterman, cu origini române și evreiești. În 1974, la vârsta de 17 ani, a emigrat în Israel unde a început o bogată carieră în domeniul artistic, care a inclus atât o carieră de câteva decenii în pedagogia desenului și a graficii, cât și o impresionantă activitate de artist plastic și grafic, cu numeroase expoziții individuale și de grup, la unele dintre cele mai importante muzee și manifestări în domeniu din Israel. Totodată, Sima Levin are și o bogată activitate de ilustratoare de cărți pentru copii.

Expoziția este deschisă în perioada 24 aprilie – 26 mai 2023 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-16, precum și în timpul evenimentelor de la sediu.