Vineri, 13 mai 2016, ora 19.00, în prezenţa a aproximativ 150 de persoane, a avut loc, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, vernisajul expoziției de desen şi modelaj digital „Cruda feerie/ Desprinderea", semnată de Laura Covaci.
Preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Radu Boroianu, a deschis dialogul cu publicul, încercând să o situeze pe artistă ca atitudine, tematică și stilistică în aria limbajelor din plastica zilelor noastre. Subliniindu-i originalitatea și demersul inovator, domnia sa a trecut în revistă și fazele „pre-digitale" din experiența artistei, evocând minuția tehnică și știința culorii ce amintesc de pânzele marilor maeștri.
Alexandre Nobre Pais, critic de artă şi curator la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, a întreprins ulterior o vizită ghidată a expoziției, îndrumând publicul prin imaginarul Laurei Covaci și prin lumea simbolurilor și coincidențelor astrale imaginate de ea. Atent la transferul biografiei în artă, Alexandre Pais a deslușit markeri surprinzători și corespondențe oculte, insistând asupra faptului că niciun detaliu din operele vizitate nu este aleatoriu și că artista construiește, cu subtilitate, un univers perfect coerent.
Laura Covaci este unul dintre artiștii români contemporani cu cea mai curajoasă abordare în zona artei digitale. În momentul de față, practică o artă futurologică, distinctivă prin îmbinarea mediilor tradiționale - desen, grafică, pictură - cu new media - instalație, fotomontaj și artă digitală, în imagini stranii și tulburatoare ale alienării post-comuniste și ale unui viitor hi-tech. Între 1999 şi 2002 a fost reprezentată de Trinity Gallery, SUA, apoi, între 2007 şi 2011, a lucrat la Paris cu Galerie 208 Chicheportiche, având de asemenea prezenţe în expoziţii la Galerie Serge Aboukrat sau Grand Palais. Așa cum îndreptățit considera unul dintre cei mai avizați comentatori ai săi, vicepresedinte Palais de Tokyo și fondatorul uneia din cele mai importante case de licitație din Franța, Pierre Cornette de Saint Cyr, „Laura Covaci ne arată viitorul, inteligenţa artificială, roboţi, umanoizii... și poate extratereştrii acestui prodigios univers pe care-l descoperim... Ea ne face să înţelegem aria imensă a inteligenţei umane, incredibilele sale posibilităţi. Este o pictoriţă minunată, un univers plastic care-ţi accelerează respiraţia, o artistă profundă care a ieşit rănită din oroarea comunistă, ca să ne facă să vedem viitorul palpitant al civilizației cuceririi universului prin inteligență și îndrăzneală". Viitor care, în întruchiparea lui plastică din galeria ICR Lisabona, a sedus acum și publicul portughez.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 19 iunie 2016. Luând în considerare interesul suscitat de lucrările Laurei Covaci, coroborat cu faptul că, peste doar câteva zile, vor începe „Serbările Lisabonei" - evenimentul aducând un aflux de public în zona Alfama - ICR Lisabona prelungește programul de vizitare al galeriei, pe durata acestei expuneri, până la orele 22.00.