- 20 June 2018
- Etichete ICR Istanbul Muzică populară Bosfor
Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul propune, în premieră, un concert de muzică populară românească pe Bosfor. În data de 20 iunie 2018, ora 19.00, ne îmbarcăm pe un vapor imens și facem cunoscută lumii întregi muzica românească interbelică și folclorică. Concertul excepțional marca ICR Istanbul, un demers unic și novativ, este organizat împreuna cu Consulatul General al României, Direcția Generală a Forțelor Navale și Primăria Metropolitană Istanbul și are ca obiective principale, atât marcarea Centenarului Marii Uniri, cât și a Zilei Universale a Iei, sub titlul - 100 de ani de muzică românească pe Bosfor. Evenimentul este structurat în două părți: prima parte este dedicată muzicii interbelice - Iancu Marinescu și Zavaidoc, iar a doua parte cuprinde un concert de muzică folclorică.
Maniera originală, unică, de a-i introduce pe artiștii români invitați, Ana-Maria Racu și Taraful și muzica românească interbelică, pe un vapor care să traverseze Bosforul, constituie un eveniment cu impact puternic și vizibilitate maximă. În context, folclorul reprezintă un domeniu de foarte mare interes pentru publicul local. În egală măsură, concertul de muzică populară propus de ICR Istanbul vizează adaptarea proiectelor noastre la strategia multi-anuală a Institutului Cultural Român, tema II, Tezaurul etno-folcloric, tradiții etno-culturale din România. Programul concertelor muzicienilor români susținuți de ICR Istanbul cuprinde piese folclorice reprezentative ale genului, din mai multe zone cu tradiție din România.
Din dorinţa de a cultiva şi răspândi creaţia folclorică atât de valoroasă a poporului român, evenimentul organizat în marja Zilei Universale a Iei va fi prezentat într-o formă inedită. Toți muzicienii vor fi îmbrăcați în costume populare românești pe întreaga durată a concertului, iar invitații, la rândul lor, vor purta o cămașă tradițională.
Ana Maria Racu și Taraful este un ansamblu tânăr, alcătuit din profesioniști virtuozi, care interpretează cu pasiune muzica românească. Ca repertoriu, muzicienii abordează piese și suite tradiționale românești, din toate zonele reprezentative ale României, muzică veche sau piese din perioada interbelică. Pe scenă vor urca: Ana - Maria Racu – voce, Andrei Racu – vioară, Albert Ioniță - nai, Florin Mihalache- țambal, Viorel Gheorghe – clape și Titiana Mihali – voce.
ANA - MARIA RACU este licențiată a Universitatii Naționale de Muzica Bucuresti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția Canto, clasa Prof. Georgeta Stoleriu. Cântăreața are o vastă experiență profesională și artistică și un palmares bogat. Din 2007, Ana-Maria Racu este angajata Teatrului de Opereta și Musical ‘ION DACIAN’, ca artist liric.
Andrei Racu este licențiat al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția vioară, clasa Conf.univ.dr. Marcel Frandeş, un violonist cu o mare experiență în zona folclorică, solist instrumental în mai multe formații muzicale din România. În prezent, lucrează ca solist instrumentist și membru în formații muzicale profesioniste ca: Centrul Național de Artă "Tinererimea Română", Orchestra de Muzică Populară Cununa Carpaților și Orchestra de Muzică Populară a Societății Române de Radiodifuziune din București. Din 2008 până în prezent, Andrei Racu poate fi văzut, ca artist instrumentist, în cadrul restaurantelor „Caru’ cu Bere” și „Hanu’ Berarilor- Interbelic”.
Albert Paraschiv Ioniță este naistul tarafului. Muzicianul a colaborat în perioada 2004-2007 cu Ansamblului Hora, iar din 2005 el a devenit colaborator al Ansamblului Cununa Carpaților. În prezent, este colaborator la Hanul lu' Manuc. Tânărul interpret a căutat să-și perfectioneze fără contenire tehnica, abordând stilurile maestrului Gheorghe Zamfir, reușind astfel să obțină numeroase premii la concursuri, festivaluri si olimpiade de nai. A colaborat cu ansambluri profesioniste ca Tinerimea Româna, Ciocârlia, Hora, Rapsodia Româna, colindând toată Europa si America. Albert Paraschiv Ionita este primul naist care, alaturi de Martin Fuchs, un artist și tehnician al sticlei din Elveția, a contribuit nemijlocit la conceperea si realizarea naiului de cristal, acesta provocând o reală senzatie în cadrul evenimentelor artistice de toate tipurile. Recitalurile tânărului naist au captivat publicul de pretutindeni, iar succesul lui Albert Paraschiv Ioniță a venit după îndelungi eforturi de cercetare a instrumentelor populare aerofone, dar și de interpretare a unui repertoriu variat. Albert Paraschiv Ioniță se dovedeste a fi un excepțional virtuoz, interpretând cu o măiestrie care uimește și farmecă totodată, atât în plan auditiv, cât și vizual.
Florinel Mihalache este un virtuoz muzician și cântă la țambal de la vârsta de 11 ani. În prezent, este instrumentist al Orchestrei de Muzică Populară „Cununa Carpaților”.
Viorel Gheorghe este pianistul tarafului și este absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti” din București. Provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind acordeonist, care l-a și inițiat în tainele noteleor încă de la vârsta de 4 ani. A urmat apoi cursurile Colegiului Național de Artă „Dinu Lipatti”, specializarea pian. Este un virtuoz al acestui instrument, câștigand pe parcursul carierei o serie de premii și trofee la concursurile organizate de Colegiul de Artă „Dinu Lipatti”. A efectuat numeroase turnee în Germania, Cipru, Japonia, Franța și Italia unde a susținut recitaluri și concerte.
Titiana Mihali provine dintr-o familie de interpreți, ajungând acum la cea de-a treia generație care urmeaza tradiția muzicală. 2018 înseamnă pentru tânăra interpretă anul cu numărul 10 privind experiența scenică, muzicală și artistică. Încă de mică, Titiana Mihali a interpretat folclor, având un repertoriu format din cântece din toate zonele folclorice cu tradiție alețării, iar posturile de televiziune de profil o solicita cu constanță. Evenimentul inițiat de ICR Istanbul este unul de mare impact și vizibilitate, ICR Istanbul diversificându-și activitățile proprii și impunându-se pe piața culturală locală ca un însemnat promotor al culturii naționale. Iar pentru Ziua Universală a Iei din acest an propunem promovarea muzicii folclorice autentice românești în context internațional.
Interpretată și făcută cunoscută lumii mai întâi de Iancu Marinescu (cel mai apreciat cântăreț român din perioada 1900-1920) alături de Orchestra Mitică Guțescu București, muzica românească a anilor 1900 se bucură și acum de succes. Iancu Marinescu este considerat poate cel mai mare cântăreț român din perioada 1900-1920. A avut zeci de înregistrări la firma Schallplatte Grammophon și Columbia Records, dar puține au supraviețuit. Tot la Columbia a început sa iși imprime discurile și Zavaidoc, în 1926. Celebrul lăutar din perioada interbelică, a cântat pe front în Primul Război Mondial. În anii ‘30 umplea până la refuz restaurantele bucureştene. Nu a acceptat postul de tenor la Opera Română şi a preferat muzica lăutărească.
Zavaidoc a fost unul dintre cei mai celebri lăutari din perioada interbelică. A cucerit publicul românesc cântând romanţe şi muzică populară într-un stil inconfundabil. În Primul Război Mondial, Zavaidoca cântat răniţilor de pe frontul din Moldova, în echipa condusă de marele George Enescu.
Taraful
fraţilor Zavaidoc a luat naştere după război, urcând pe cele mai
importante scene de spectacole din ţară și nu numai; în 1937, de exemplu,
Zavaidoc a cântat la Paris făcând parte din delegaţia României la Expoziţia
Universală, care reunea artişti din toate ţările. Cu un
repertoriu muzical deosebit, ce cuprinde cântece de la muzica interbelică și
piese tradiționale, până la jocuri populare din toate zonele etnofolclorice ale
ţării, Ana Maria Racu și Taraful realizează spectacole deosebite,
urmărind în principal promovarea bogăţiilor spirituale româneşti, cultivarea
valorilor şi autenticităţii creaţiei populare şi a artei interpretative
profesioniste, criterii ce au stat la baza prezentării și organizării unor
spectacole de referinţă, a căror complexitate şi frumuseţe de execuţie, au adus
aprecierile elogioase ale specialiştilor şi aplauzele spectatorilor. Acest
spectacol concert – croazieră este un mijloc excelent de promovare a
imaginii țării noastre, a culturii naționale într-un spațiu deschis nu
numai publicului local, dar și turiștilor străini care vizitează Istanbulul, o
croazieră pe Bosfor fiind unul dintre must-urile oricărui turist.