Cea de-a doua ediție a Convenției Române de Arhitectură și Design (ROCAD) se va desfășura în perioada 15-17 mai 2013 la Palatul Parlamentului din București. Pentru al doilea an consecutiv, ROCAD este cea mai amplă reuniune a arhitecților și designerilor din țară.
Autorul masterplanului pentru noua zona World Trade Center, Daniel Libeskind, vine la București pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București și pentru a răspunde întrebărilor arhitecților din România.
Un alt nume de referință în arhitectura mondială contemporană – arhitectul francez Dominique Perrault – câștigător al Premiului Uniunii Europene pentru arhitectură „Mies van der Rohe” în 1996 și autor al celebrei clădiri a Bibliotecii Naționale Franceze va primi și el acest titlu ca recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea arhitecturii internaționale.
Masayuki Kurokawa – cel mai important reper al designului de produs din Japonia – va susține în dimineața zilei de 16 mai o conferință dedicată nu numai temei centrale a evenimentului, ci și sustenabilitățiii și capacității designerului de a anima obiectele pe care le creează.
Sesiunile de conferințe și dezbateri pe tema: „Experiențe și competiții în arhitectura” îi au ca invitați speciali pe Peter Blundell Jones (Marea Britanie) – profesor la Universitatea din Sheffield, Dan Sergiu Hanganu (Canada) – cel mai important arhitect canadian de origine română, Masayuki Kurokawa (Japonia), Daniel Libeskind (SUA), Marvin Malecha (SUA) – profesor la Universitatea din North Carolina, Dominique Perrault (Franța), Brian Spencer (SUA) – membru al Institutului American de Arhitectură, Benedetta Tagliabue (Spania) – câștigătoare a Premiului Institutului Regal de Arhitectură din Londra pentru proiectarea clădirii Parlamentului Scoțian, Keisuke Toyoda (Japonia) – ucenic al celebrului Tadao Ando, Arturo Vittori (Italia) și Andreas Vogler (Elveția) – membri ai Institutului American de Aeronautică și Astronautică. Ariile de expertiză ale acestora variază de la curente în vogă, precum arhitectura organică, la direcții ultramoderne precum arhitectura aerospațială sau designul parametric.
La ROCAD vor avea loc vernisajele unor expozitii de arhitectură care au generat curente în domeniu și care sunt prezentate pentru prima oară în Europa de Sud-Est: „The Heritage of Frank Lloyd Wright" – curator: arh. Brian Spencer (SUA); „From Pyramids to Spacecrafts" – curatori: Andreas Vogler (Elvetia) și Arturo Vittori (Italia).
ROCAD mai înseamnă expoziții-spectacol ale unor mari companii din domeniile: urbanism, materiale de construcții, design de exterior, mobilă, iluminat, materiale și textile, baie și bucătărie, eco-design, retail și domenii conexe; boutique-uri tematice și degustări. Conferințele sunt susținute de arhitecți și designeri cu o reputație internațională deosebită, care vin la București pentru a împărtăși experiențe majore ale lor în participarea la competiții de alocare a unui proiect, în crearea unei lucrări dificile, în depășirea momentelor esențiale creației.
În demersul organizatorilor de a face cunoscut rolul arhitecților ca formatori de gusturi în construcții și al importanței fundamentale pe care o reprezintă exemplele internaționale, Primăria Municipiului București, Institutul Cultural Român și Institutul Francez s-au alăturat ca parteneri și au contribuit la promovarea arhitecturii românești peste hotare.
Detalii: rocad.org.ro