- 8 January 2025
- Etichete ICR Institutul Cultural Roman ICR Viena Concert Tinere talente Bösendorfer Salon Ziua Culturii Nationale
Institutul Cultural Român de la Viena prezintă joi, 9 ianuarie 2025, la Bösendorfer Salon, două concerte susținute de pianiștii români Radu Sava Gheju și David Hodos. Evenimentul „Tinere talenteˮ, care va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale, este organizat în parteneriat cu Salonul Bösendorfer.
Primul concert, susținut de pianistul Radu Sava Gheju, se va desfășura începând cu ora 18.00 și va cuprinde următoarele lucrări:
Ground c-Moll, ZD 221 - Henry Purcell
Impromptus Op. 90, D. 899 - Franz Schubert
Nr. 1 c-Moll - Allegro molto moderato -Franz Schubert
Nr. 2 Es-Dur – Allegro -Franz Schubert
Nr. 3 Ges-Dur – Andante -Franz Schubert
Nr. 4 As-Dur – Allegretto -Franz Schubert
Le festin d‘Ésope Op. 39, nr. 12 - Charles-Valentin Alkan
Polonaise Op. 53, As-Dur - Frédéric Chopin
Radu Sava Gheju s-a născut în anul 2011, la Cluj-Napoca, într-o familie de muzicieni. De la vârsta de 6 ani studiază pianul cu tatăl său. În 2019 este invitat în cadrul Festivalului Național „Remember Enescu” și obține Diploma de Excelență la Festivalul Johann Sebastian Bach de la Cluj-Napoca. Este distins cu Premiul I, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese Romantice și Premiul Special pentru muzicalitate la Concursul Internațional de pian Constanța, 2020.
Cel de-al doilea concert, susținut de pianistul David Hodos, se va desfășura începând cu ora 19.30, cu următoarele lucrări în program:
Nocturne Op. 9 No. 1 - Frédéric Chopin
Nocturne Op. 9 No. 2 - Frédéric Chopin
Grande valse brillante Op. 18 - Frédéric Chopin
ÉtudeOp. 25 No. 1 - Frédéric Chopin
Ballade No. 1 - Frédéric Chopin
Sonate “Pathétique” Op. 13 No. 8 Mvt:l - Ludwig Van Beethoven
La valse mélancolique - David Hodos
Souvenir d’un été - David Hodos
La vie- David Hodos
Nouvelle composition - David Hodos
David Hodos este născut la Montréal, în 2009, într-o familie de români. Studiază muzica cu prof. Yoana Petkova la Montréal, prof. Viorica Nistoroiu la București, prof. univ. dr. Adrian Borza la Cluj. A compus de la vârsta de 8 ani peste 25 de piese muzicale clasice și peste 20 de piese muzicale moderne; a câștigat medalia de argint, precum și premiul Coeur du jury la Concursul de muzică al Capitalei Québec, ediția a 38-a (2022) și a compus muzica pentru proiectul audiovizual Canada Goes Pop finanțat de Consiliul Artelor din Canada (2020). A fost admis la Pre-Conservatorul de Muzică din Montréal (Canada), în mai 2021. Este câștigător al Medaliei de argint și al Premiului Juriului la Concursul de interpretare din Capitala provinciei Québec (Canada), 14 mai 2022. Este, de asemenea, câștigător al numeroase premii în Europa: premiul de interpretare la pian, secțiunea: „Tinere Talente” în cadrul prestigioasei competiții „Vienna New Year`s” International Music Competition, ediția a VII-a (14 noiembrie 2024), având Gala de decernare a distincțiilor în 8 ianuarie 2025 la Musikverein, Viena, Austria. A susținut numeroase recitaluri de pian la București, Cannes, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția - IRCCU (Italia).
Mai multe informații aici.