Bien Ensemble - Daniel Pop

Bien Ensemble - Daniel Pop

In această perioadă de izolare, Institutul Cultural Român de la Paris menține legătura cu creatorii români din Franța.

În fiecare marți, începând din 12 mai, mai mult de 15 artiști vor împărtăși cu noi, pe pagina de Facebook a ICR Paris,  cotidianul lor și proiectele pe care le-au gândit în timpul acestei pauze forțate a lumii culturale.

Continuăm această serie de interviuri cu coregraful Daniel Pop.  

Daniel Pop

Dansator și coregraf contemporan de origine română, Daniel Pop a avansat în cariera sa artistică prin dansurile și călătoriile sale între Europa și America de Sud. Discipol al lui Gigi Căciuleanu, director al centrului coregrafic din Rennes (regiunea Bretagne), director al Baletului Național din Chile, și-a modelat parcursul datorită unor întâlniri fericite cu Ruxandra Racovitza, Carolyn Carlson, Marie-Claude Pietragalla și Olivier Dubois. 


Absolvent al Conservatorului regional din Boulogne-Billancourt, el a colaborat de-a lungul carierei sale cu numeroase companii artistice : Karma Dance Project (director artistic : Alice Valentin), Baletul Vestului parizian (Alice Psaroudaki), Compania Ephata (Catherine Cadol) și a participat la atelierele organizate de Olivier Dubois, Wuppertal Tnaztheater Pina Bausch și Gaga People Paris.

Aceste întâlniri artistice i-au permis dezvoltarea unei viziuni eclectice și deschise asupra dansului, așa cum este el incarnat în creațiile sau proiectele sale. Dorințele sale creative îl poartă la fel de bine de la miticul cabaret parizian Le Paradis Latin la o creație coregrafică transversală cu Editura ENTRE CHIEN ET LOUP, de la Institutul Cultural Român de la Paris la Opera Națională din Paris, sau Universitatea Paris 8, unde își continuă activitatea de cercetare.

El acordă o atenție importantă colaborărilor transversale și formatelor hibride, pentru o cercetare experimentală a unor subiecte diferite, cum ar fi « corpul utopic », într-o creație coregrafică contemporană intitulată «TRANSVIATA », într-un format video-expo-performance pentru programul « Orașe utopice și societăți programate», în colaborare cu Institut Polytechnique de Paris, în cadrul Victoria Summer Camp, ca și Exposition, la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca, cu o aceeași echipă condusă de Dana DIMINESCU și Tincuta HEINZEL.

S-a ocupat de conducerea artistică și de interpretare în clipul de sensibilizare´Refuge d’amour’ (Refugiul iubirii), abordând tematica refugiaților - în colaborare cu Casa de producție 4EVERFILMS - pentru ONG-ul Issues Without Borders, al Patriciei Papuc.

Abordează și « dansul-teatru », cu Compania Azacusca Paris, transversalitatea « dans-text-parfumuri-fotografii-captări infraroșii » pentru Editura ENTRE CHIEN ET LOUP, sub conducerea artistică a directoarei Sophie Jacqmin.

Conduce el însuși platforma ART12PM, o structură artistică franceză care are scopul de a experimenta, a descoperi proiecte și schimburi artistice, a fi o punte de legătură între mai multe discipline, toate raportându-se la corpul uman.

Background

O întâlnire săptămânală cu titlul "Bien Ensemble - Creatorii români din Franta în timpul si după epidemia de coronavirus", pe paginile noastre Facebook și Instagram, pentru a vedea și asculta tineri artiști, a afla care sunt speranțele lor, ideile lor pentru viitorul apropiat, dar și gânduri despre felul în care procesul lor de creație sau de interpretare, de muncă artistică cotidiană, a fost nevoit să se armonizeze, să se adapteze cu izolarea impusă.

Înregistrările video pe care le vom prezenta vor fi în limba franceză sau vor fi subtitrate în limba franceză. Editarea este asigurată de videastul Alexander Varlamov.