Atelier Eminescu pentru copii, cu artistul Mircea Cantor

Atelier Eminescu pentru copii, cu artistul Mircea Cantor

19, 25, 26 ianuarie 2020

13h30-15h

Probabil că prima și cea mai importantă dată a lunii ianuarie, pentru românii din toată lumea, este ziua de 15 ianuarie, Ziua culturii române dar și, în 2020, aniversarea a 170 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu. 

Pentru a celebra așa cum se cuvine acest moment esențial pe agenda diplomației culturale române, dar și pentru a da astfel viață unei mai vechi dorințe a artistului Mircea Cantor - de a realiza ateliere pentru copii ( în cadrul unei colaborari cu ICR Paris) plecând de la poeziile lui Mihai Eminescu - , Institutul Cultural Român de la Paris a demarat duminică, 19 ianuarie, o serie de trei ateliere de creație plastică. 

Timp de trei zile, 19, 25 și 26 ianuarie, cunoscutul artist stabilit în Franța dar apreciat pentru lucrările sale peste tot în lume propune unui grup de 18 copii cu vârste între 6 și 16 ani să recite într-un mod nonconformist câteva poezii scrise de Mihai Eminescu: La steaua, Și dacă, Cu mâine zilele-ți adaugi, Mai am un singur dor..., să realizeze ilustrații inedite pornind de la versurile marelui poet.

Imaginația ia aripi iar entuziasmul lui Cantor devine molipsitor !

Rezultatul acestui atelier neobișnuit, inedit, pasionant, în care artistul devine pedagog, profesor și coleg al copiilor, va fi materializat într-un spectacol dedicat Zilei culturii române și poetului Mihai Eminescu !

Mircea Cantor

Născut în 1977, în Oradea, artistul locuieşte şi lucrează în Paris, dar şi în diverse oraşe din România. Printre expoziţiile personale ale artistului se numără "Ciel Variable" (Frac Champagne-Ardennes, Reims, 2007), "The Title Is the Last Thing" (Philadelphia Museum of Art, 2006) şi "Burn to be Burnt" (GAMEC, Bergamo, 2006). Expoziţiile de grup la care a mai participat includ "4th Berlin Biennial for contemporary art" (Berlin, 2006), "Power Play" (Artpace, San Antonio, Texas, 2007), "Brave New Worlds" (The Walker Art Center, "Minneapolis" şi "Airs de Paris", Centre Pompidou, Paris, 2007). În 2004, Cantor a primit premiul societăţii franceze de mecenat artistic Paul Ricard, acordat anual unui artist considerat cel mai reprezentativ de pe scena artei tinere din Franţa.În 2008, el a fost nominalizat la premiul Artes Mundi. Artistul este cofondator şi coeditor al revistei Version, înfiinţată în 2001, la Cluj. În 2011, artistul a primit premiul Marcel-Duchamp, la cea de-a 38-a ediţie a Târgului Internaţional de Artă Contemporană (FIAC) de la Paris. In 2016, deschide expoziţia Solo Show la Fondation d'entreprise Francès, Franţa.

Invitat de Sezonul România-Franţa, Cantor crează două expoziţii de succes răsunător :« Vânătorul de imagini, chasseur d'images », la Musée de la Chasse et de la Nature, Paris şi « Inainte », la Muzeul de artă de la Nantes.

Pentru prima dată în cariera sa artistică, Mircea Cantor a iniţiat, împreună cu ICR Paris, ateliere privind tradiţiile româneşti cu copii cu vârste de la 6 la 16 ani, majoritatea provenind din familii mixte franco-române. Artistul doreşte să se implice într-un parteneriat susţinut cu ICR Paris pentru promovarea valorilor şi tradiţiilor autentice româneşti.