- 29 November 2024
- Tags ICR Institutul Cultural Roman Ziua Nationala a Romaniei
Institutul Cultural Român, în colaborare cu parteneri instituționali și culturali prestigioși din întreaga lume, marchează Ziua Națională a României la Anvers, Barcelona, Beijing, Berlin, Bruges, Budapesta, Chișinău, Colombo, Coslada, Cuenca, Edinburgh,Istanbul, Izmir, Lisabona, Londra, Luxemburg, Malé, Oslo, Padova, Praga, Roma, Stockholm, Tarragona, Tarancón, Varșovia, Veneția și Viena, prin evenimente de marcă, ce prezintă publicului internațional artiști remarcabili, diversitatea și bogăția patrimoniului cultural românesc și care consolidează legăturile cu comunitățile românești de peste hotare.
***
Vlad Stănculeasa, Valentin Răduțiu și Andrei Banciu alături de Orchestra Simfonică de Stat Istanbul
ICR Istanbul organizează, pe 29 noiembrie, un concert de muzică clasică susținut de muzicienii Vlad Stănculeasa (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Andrei Banciu (pian), alături de Orchestra Simfonică de Stat Istanbul, care va avea loc la prestigiosul centru cultural Atatürk Kültür Merkezi. De asemenea, ICR Istanbul a organizat pe 27 noiembrie, alături de Consulatul General al României în Izmir, un recital de muzică clasică, la hotelul Swıssotel Büyük Efes Izmir.
Teodora Brody și London Symphony Orchestrala LSO St Luke’s
ICR Londra invită publicul pe 30 noiembrie, la prestigioasa sală LSO St Luke’s, unde va avea loc concertul susținut deTeodora Brody șiLondon Symphony Orchestra, dirijorRobert Ziegler.Artista va interpreta muzică inspirată din albumul său Rhapsody, care conține aranjamente vocale originale ale unor capodopere din repertoriul clasic.Teodora Brody aduceo perspectivă cu totul nouă asupra muzicii lui George Enescu,J. S. Bach, Béla Bartók, Ludwig van Beethoven și Johann Pachelbel, fuzionând elemente ale muzicii clasice cu jazzși world music.Un alt evenimentprezentat de ICR Londrași realizat în parteneriat cu Consulatul General al României la Edinburgh va avea loc pe 16 decembrie, în capitala Scoției, la Catedrala St. Giles Church, monument istoric și de arhitectură. Violonista Adriana Cristea și pianista Mina Beldimănescu vor susține recitalul intitulat „Dincolo de universul enescianˮ, programul incluzând lucrări muzicale de George Enescu, Niccolò Paganini, Amadeus Mozart, Mircea Chiriac și Angheluș Dinicu.
Concert AdMusicam la Universitatea Națională de Muzică București
„Sinfoniettaˮ,concert din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series, va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, în Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică București, partener al evenimentului (Strada Știrbei Vodă nr. 33). Programul serii va fi interpretat, sub bagheta tânărului dirijor Petru Pane, de peste 20 de tineri muzicieni absolvenți ai programului AdMusicam și studenți UNMB. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Valentina Naforniţă, Ruxandra Donose, Ştefan Popp și Opera Naţională Bucureşti la Teatro La Fenice din Veneţia
Opera Naţională Bucureşti, cu finanţarea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ambasada României la Roma şi Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneţia auorganizat, pe 28 noiembrie, unConcert de Gală la Teatro La Fenice din Veneţia, cu participarea Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, condusă de dirijorul Daniel Jinga, a sopranei Valentina Naforniţă, a mezzosopranei Ruxandra Donose şi a tenorului Ştefan Popp.Programul concertuluia inclus compoziţii de George Enescu, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Gioachino Rossini, Tiberiu Brediceanu, Giuseppe Verdi, Vincenzo Bellini și Ioan Ivanovici.Pe 2 decembrie,în Aula Magna a Complexului Universitar „Beato Pellegrino” al Universităţii din Padova, va avea loc proiecţia filmului „Avram Iancu împotriva Imperiului”, manifestare culturală organizată de IRCCU Veneţia, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Universitatea din Oradea şi Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Filmul va fi difuzat în limba română, cu subtitrare în limba italiană.De asemenea,
Artiștii Natálie Šmausová(soprană) și Pavol Praženica (pian), studenți ai prestigioasei Academii de Arte ale Spectacolului din Praga vor interpreta, pe 3 decembrie, laPalatul Kaiserstein, imnul Uniunii Europene, al României și al Republicii Cehe, în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în Republica Cehă, cu sprijinul ICR prin Direcția Relații Internaționale.
Ansamblu din cadrul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu la Berlin
ICR Berlin organizează, în colaborare cu Ambasada României în Republica Federală Germană și Filarmonica de Stat Sibiu, un concert susținut de ansamblul restrâns al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor Cristian Lupeș, în sala de spectacole a hotelului Waldorf Astoria Berlin, pe 4 decembrie. Programul artistic al evenimentului cuprinde o selecție de lucrări muzicale inspirate din folclorul românesc și o secțiune de divertisment muzical, incluzând piese celebre din repertoriul internațional: Ciprian Porumbescu - „Balada”; Grigoraș Dinicu - „Hora staccato”; Béla Bartók - „Dansuri românești”; W. A. Mozart - „Eine Kleine Nachmusik-Nichtmusik”; „Gipsy Life”; Carlos Gardel - „Por una cabeza”; Piazolla - „Libertango”.
„Trei kilometri până la capătul lumiiˮ în campanie oficială a filmului pentru Oscar la IFC Center din New York
ICR New York va organiza o proiecție specială a filmului „Trei kilometri până la capătul lumiiˮ, în regia lui Emanuel Pârvu, propunerea României pentru Premiile Oscar 2025 la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Proiecția va avea loc la IFC Center pe 4 decembrie și va fi urmată de un Q&A cu regizorul Emanuel Pârvu și producătoarea Miruna Berescu. Evenimentul face parte din campania oficială a filmului pentru Oscar, finanțată de Ministerul Culturii din România.
Ansamblul Cameral Violoncellissimo la Opera Națională a Chinei și laTeatrul Național al Dansului din Budapesta
ICR Beijing și Ambasada României în China organizează pe 5 decembrie 2024,la Opera Națională a Chinei, concertul „De la clasic la contemporanˮ, susținut de AnsamblulCameralVioloncellissimo, condus de Marin Cazacu. Evenimentul marchează o dublă aniversare: Ziua Națională a României și 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și China.Pe 27 noiembrie, ICR Budapesta, în colaborare cu Ambasada României în Ungaria, a organizat în Sala Mare a Teatrului Național al Dansului din Budapesta (Nemzeti Táncszínház), un concert al Ansamblului Violoncellissimo în formulă de 14 violoncele, interpretând lucrări de Johann Schrammel, Georg Friedrich Haendel, Constantin Dimitrescu,Béla Bartók, Radu Sinaci, Astor Piazzolla, Coldplay și Camille Saint Saens / Radu Sinaci.
Anita Hartig la Madrid,Valentin Șerban și Mihai Diaconescu la Barcelona
ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei și Consulatul General al României la Madrid, a organizat, pe 27 noiembrie, un recital liric oferit de soprana Anita Hartig, acompaniată la pian de Mihaela Duma. Evenimentul a avut loc în sala de recepții a Hotelului Intercontinental din Madrid.Pe 13 noiembrie, la Barcelona, Consulatul General și Institutul Cultural Român de la Madrid au organizat un concert extraordinar de vioară și pian susținut de Valentin Șerban și Mihai Diaconescu.
Filme și expoziții în Spania
ICR Madrid va prezenta două filme românești: „Străjerii Delteiˮ - pe 4 decembrie, la Biblioteca Luis Rius din orașul Tarancón și pe 5 decembrie, la Biblioteca Aguirre din orașul Cuenca - și „Videogramele unei revoluțiiˮ pe 3 decembrie, la Biblioteca Luis Rius din orașul Tarancón. De asemenea, pe 25 noiembrie, reprezentanța ICR din Spania a organizat,la Centrul Cultural Margarita Nelken de la Coslada, vernisajul „El pueblo rumano tradicional/Gente y artesanías/Satul tradiţional românesc/Oameni și meșteșuguri” de Sorin Onișor. Expoziția poate fi vizitată până pe 13 decembrie 2024. Tot ICR Madrid a organizat vernisajul expoziției „Atlasul frumuseții”, semnată de Mihaela Noroc, pe 20 noiembrie, în Tarancón. Expoziția, realizată în colaborare cu Asociația hispano-română din provincia Cuenca și Consulatul României la Ciudad Real, cu sprijinul primăriei din Tarancón, poate fi vizitată până pe 8 decembrie, la Muzeul CASA PARADA.ICR Madrida mai organizat, în perioada 15-29 noiembrie,în orașul Tarragona din Catalonia, expoziția fotografică „România sălbatică” de Dan Dinu. Fotografiile au fost expuse în clădirea Subdelegatului Guvernului din Tarragona (spațiul expozițional de la parterul clădirii).
Expoziția Via Transilvanica – Drumul care unește, la Roma
Accademia di Romania din Roma, în parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social, propune publicului italian expoziția de fotografie Via Transilvanica – Drumul care unește. Expoziția se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia și derecunoaștere din partea Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene. Vernisajul expoziției va avea loc pe 10 decembrie, în Galeria de artă Accademia di Romania in Roma. La vernisaj, vor fi prezenți Alin Uhlmann Ușeriu – președintele Asociației Tășuleasa Social, Anna Szekely – vicepreședinte, Tiberiu Ușeriu – ambasador Via Transilvanica, precum și un reprezentant al Reprezentanței în Italia a Comisiei Europene.
***
Romanian String Quartet la Lisabona
Ambasada României în Republica Portugheză și ICR Lisabona au organizat, pe 27 noiembrie, în sala „Picadeiro Realˮ a Muzeului Național al Trăsurilor din Lisabona (Museu Nacional dos Coches), un concert de muzică de cameră susținut de Romanian String Quartet.
Irina Sârbu și Frații Cazanoi la Musikaliska Kvarteret din Stockholm șiFlorin Estefan la Gamle Raadhus Scene din Oslo
Interpreta Irina Sârbu, alături de Frații Cazanoi - instrumentiștii Cezar și Anatol Cazanoi, a susținut, pe 27 noiembrie, un concert organizat de Ambasada României în Regatul Suediei și ICR Stockholm în sala mare a Musikaliska Kvarteret. De asemenea,Ambasada României în Regatul Norvegiei, cu sprijinul ICR Stockholm, a organizat pe 27 noiembrie, un concert susținut de baritonul Florin Estefan, acompaniat de pianiștii Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh, în prestigioasa Gamle Raadhus Scene, sala de ceremonii a vechii Primării din Oslo. Cu această ocazie, publicul a avut ocazia să admire lucrările vizuale recente ale artistei Valeria Duca, din Republica Moldova, într-un vernisaj dedicat inițiativei bilaterale româno-norvegiene „The Hills of Change”, în cadrul programului RO-Cultura.
Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin” în periplu European, la Chișinău, Luxemburg, Bruxelles, Bruges și Anvers
În perioada 20 - 25 noiembrie, Corul Național de Cameră „Madrigal–Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, s-a aflat în Luxemburg și Belgia în cadrul Turneului european „Punți peste Europa/ Ponts à travers l’Europe/ Bridges Across Europe”, pentru a susține cinci concerte extraordinare la Luxemburg, Bruxelles, Bruges și Anvers. Turneul a fost organizat de Ministerul Culturii, Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului și ICR Bruxelles. Evenimentele concertistice din Belgia s-au bucurat și de sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei. Anterior,două concerte extraordinare MADRIGAL -„Visul European – European Dream”au fost organizate la Chișinău de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, pe 13 și 14 noiembrie. Turneul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Ambasadei României în Republica Moldova și al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău.
Concert de Jazz cu Elena Mîndru și un cvartet polonez, la Filarmonica Națională din Varșovia
Ambasada României în Republica Polonă și ICR Varșovia au organizat, pe 18 noiembrie,un concert de jazz care a adus pe scena Sălii de Cameră a Filarmonicii Naționale din Varșovia o propunere muzicală româno-poloneză inedită. Concertul a fost susținut de compozitoarea și interpreta de jazz Elena Mîndru, alături de un cvartet polonez format din violonistul Mateusz Smoczyński, pianistul Marcin Wasilewski, contrabasistul Kuba Dworak și percuționistul Michał Miśkiewicz. Această primă colaborare dintre muzicienii din cele două țări ilustrează perfect spiritul în care a fost gândit Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025. Repertoriul a inclus, în mare parte, compoziții semnate de Elena Mîndru, dar și aranjamanete ale unor teme românești.
Răzvan Stoica și Andreea Stoica au concertat la Malé și Colombo
Ambasada României în Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Malé și Colombo a organizat, cu sprijinul ICR prin Direcția Relații Internaționale, două recitaluri susținute de violonistul Răzvan Stoica, acompaniat de pianista Andreea Stoica. Primul concert a avut loc pe 7 noiembrie, în Malé, iar cel de-al doilea pe 12 noiembrie, în Colombo.
Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș dirijată de Pablo Boggiano la Wiener Musikverein
Orchestra Filarmonicii de Stat Târgu Mureș dirijată de Pablo Boggiano a concertat pentru prima dată în istoria sa la Wiener Musikverein, în Sala de Aur, pe 8 noiembrie. Evenimentul a fost organizat de Asociația Iunona în parteneriat cu ICR Viena, Ambasada României în Republica Austria, Consiliul Județean Târgu Mureș și a fost co-finanțat din fondurile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Aproape 2000 de spectatori au participatla acest eveniment memorabil, în care au fost prezentate publicului austriac lucrări de George Enescu și Béla Bartók.
Inaugurarea Institutului Cultural Român de la Tokyo
Finalul anului 2024 marchează și un nou moment de referință în parcursul ICR ca principal vector de promovare a culturii românești pe plan internațional: inaugurarea celei de-a 19-a reprezentanțe din străinătate. Institutul Cultural Român de la Tokyo a fost inaugurat oficial prinevenimente culturale ce au evidențiat sinergia dintre cele două culturi, dincolo de contextul parteneriatului strategic dintre România și Japonia. ICR Tokyo și Ambasada României în Japonia, cu sprijinulPrimăriei orașului Musashino și al Societății Japonia-România au vernisat expoziția culucrări din colecțiafotografului japonez Kosey Miya, care surprindfarmecul regiunii Maramureș. Primul concert din programul cultural al reprezentanței a adus în prim-plan sonorități de nai în interpretarea artistei japoneze Fumiko Sakura,cuacompaniamentul la pian al lui Eiko Tsukuda. Prin activitatea reprezentanței ICR la Tokyo şi a programelor și parteneriatelor culturale inițiate de aceasta, urmărim intensificarea relațiilor dintre cele două țări și o prezenţă culturală din ce în ce mai pronunțată a creatorilor români în spaţiul asiatic.