- 7 April 2025
- Tags ICR Institutul Cultural Roman ICR Lisabona Ziua Internationala a Romilor
Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din Lisabona și cu sprijinul Ambasadei României și Reprezentanței Comisiei Europene în Portugalia, organizează un eveniment dedicat marcării Zilei Internaționale a Romilor, marți, 8 aprilie 2025, ora 18.00, la sediul Institutului Italian de Cultură din Lisabona, Av. Infante Santo, 43 - 2º, 1350-177 Lisabona. Evenimentul va celebra contribuția romilor la viața culturală și socială din unele state membre ale Uniunii Europene.
Institutul Cultural Italian va prezenta o prelegere privind cartea documentar a scriitorului italian Antonio Tabucchi, „Romii și Renașterea. Trăind ca rom în Florența”. Aceasta va fi urmată de proiecțiile de film „Antônio”, în regia lui Nylon Princeso, și documentarul românesc „Gelem - Pe drumul istoriei”, pus la dispoziție de Asociația Culturală Georgiana Rusu (A.C.G.R.) din Constanța, ce ilustrează participarea romilor la viața comunităților în care locuiesc, preocupările și provocările acestora.
Documentarul „Gelem - Pe drumul istoriei” este produs în cadrul proiectului Khetanes - Juntos, realizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu (A.C.G.R.), cu sprijin financiar obținut prin Granturile EEA. Filmul are o durată de 42 de minute și este subtitrat în limba portugheză.
Conform coordonatorului proiectului, Sebi Patrunjei, „Filmul „Gelem - Pe drumul istoriei” face parte dintr-un proiect mai amplu, în care, prin diferite mijloace artistice - teatru, dans, arte plastice, film documentar - am căutat să arătăm lumii cine sunt romii, care este istoria lor, care sunt tradițiile și obiceiurile lor. Am vrut de asemenea să arătăm că tot romi sunt și cei care învață, muncesc cinstit, au preocupări artistice sau academice. Așa că am prezentat trecutul, prezentul și am vorbit despre viitorul acestei minorități din România împreună cu oameni care sunt colegii, prietenii, cunoscuții, vecinii noștri romi.
Asociația Culturală Georgiana Rusu (A.C.G.R.) are ca scop declarat inițierea, dezvoltarea și implementarea proiectelor cultural – artistice, educaționale, sociale și pentru tineret și este, în mod incontestabil, cel mai activ operator cultural din Dobrogea. Printre obiectivele consemnate în statutul asociației se numără promovarea și încurajarea dezvoltării culturii, artei, obiceiurilor și tradițiilor populare, patrimoniului material și imaterial românesc prin organizarea de evenimente sau alte activități specifice la nivel local, național și internațional precum și inițierea și derularea unor acțiuni cu caracter social, educativ, de protejare a mediului înconjurator, pentru tineret sau în folosul comunității. Asociația Culturală Georgiana Rusu a organizat de la înființare până în prezent 45 de proiecte culturale cu impact social, în valoare totală de peste 10 milioane RON (2 milioane euro), fonduri nerambursabile românești și europene obținute în urma participării la diferite apeluri de finanțare. Ariile tematice vizate: Arte Vizuale (6 proiecte), Artele Spectacolului - Teatru, Muzică, Dans (22 proiecte), Educație prin Cultură (6 proiecte), Patrimoniu Cultural Material (5 proiecte), Patrimoniu Cultural Imaterial (3 proiecte), Intervenție Culturală (2 proiecte), Social (1 proiect). În cele 45 de proiecte, Asociația Culturală Georgiana Rusu a colaborat cu peste 750 de artiști și profesioniști din Cultură, cu 64 de companii private și cu 19 instituții de stat.