În zilele 3 şi 4 iunie va avea loc la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru 38) cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Portughez. Evenimentul este organizat de Ambasada Portugaliei împreună cu Institutul Cultural Român, cu sprijinul Institutului Camões. Joi, 3 iunie, de la ora 18.30, va fi proiectat filmul Cinco dias, cinco noites (Cinci zile, cinci nopţi, dramă, 1996), iar vineri, 4 iunie, de la ora 18.30, va fi proiectat O Milagre Segundo Salomé (Miracolul după Salome, dramă, 2004).
Acţiunea celor două filme prezentate în cadrul festivalului se desfăşoară pe fundalul a două momente de rezonanţă din istoria Portugaliei: apariţia Fecioarei Maria la Fatima - O Milagre Segundo Salomé (Miracolul după Salome, dramă, 2004) - şi instaurarea „Statului Nou" şi a dictaturii de dreapta – Cinco dias, cinco noites (Cinci zile, cinci nopţi, dramă, 1996). Proiecţiile vor începe la ora 18.30. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Daniel Perdigao, lectorul Institutului Camões din cadrul Centrului de Limba Portugheză de la Universitatea din Bucuresti şi reprezentant al Ambasadei Portugaliei pe probleme culturale şi Ştefana Mărmureanu, Director al Direcţiei Arte Vizuale din cadrul Institutului Cultural Român.
Cele două filme vor fi subtitrate în limba română. Intrarea publicului este liberă.
Cinci zile, cinci nopţi | dramă, Portugalia, 1996, 100' |
Regia: José Fonseca e Costa Scenariu: Álvaro Cunhal, Jennifer Field (scenariu bazat pe romanul omonim al scriitorului Manuel Tiago, cunoscut lider al Partidului Comunist din anii '30, sub pseudonimul literar Álvaro Cunhal)
Distribuţie: Paulo Pires, Vítor Norte, Sinde Filipe
Premii:
1997 - Globul de Aur – Cel mai bun film
1996 - Golden Kikito – Cea mai bună muzică / António Pinho Vargas
- Cea mai bună fotografie / Affonso Beato
Sinopsis
Portugalia sfârşitului anilor '40. André, în vârstă de 19 ani, se vede forţat să-şi abandoneze ţara după ce reuşeşte să scape de închisoare. La Porto, nişte prieteni îi fac rost de un ghid, Lambaça, amator de vin şi bătăi, care cunoaşte foarte bine graniţa de la Trás-os-Montes. Antipatia şi neîncrederea reciprocă apar de îndată ce aceştia se întâlnesc, însă, după cinci zile şi cinci nopţi de mers, ascunzându-se de poliţia politică şi cu ajutorul mai multor cunoscuţi de-ai lui Lambaça (printre care şi frumoasa Zulmira), cei doi bărbaţi au timp să se cunoască mai bine. Din antipatia şi neîncrederea iniţiale, din reunirea acestor două lumi care altfel nu s-ar fi întâlnit niciodată, va rămâne la momentul despărţirii o prietenie de neuitat.
Miracolul după Salome | dramă, Portugalia, 2004, 97' |
Regia: Mário Barroso
Scenariu: Carlos Saboga (scenariu bazat pe romanul omonim al scriitorului José Rodrigues Miguéis)
Distribuţie: Nicolau Breyner, Ana Bandeira, Ricardo Pereira, Paulo Pires
Premii:
2005 - Globul de Aur – Nicolau Breyner / Cel mai bun actor
- Nominalizări: Filipe Duarte / Cel mai bun actor Paulo Branco / Producător,
Mário Barroso / Cel mai bun regizor
Sinopsis
Portugalia, 1917. Ţara trăieşte un moment de mare agitaţie politică şi socială şi se spune că în Fátima, Fecioara Maria a apărut în faţa a trei copii păstori. Salomé, o tânără venită din provincie, iar acum una din multele fete dintr-unul din cele mai cunoscute bordeluri din Lisabona, este însă o persoană atât de specială, încât într-o zi, un bancher o invită să trăiască cu el şi o prezintă înaltei societăţi din Lisabona. Trecutul său nu va înceta însă să o urmărească, iar Salomé, care îşi imagina că acesta avea să fie începutul unei noi vieţi, va sfârşi prin a pierde totul, din momentul în care devine un personaj involuntar al acestui miracol care a stârnit vâlvă în ţară.