Între 1 noiembrie şi 5 decembrie 2007 se desfăşoară ZILELE CULTURII ROMÂNEŞTI LA BERLIN, cu titlul generic RUMÄNIEN – BLICKWECHSEL/ ROMÂNIA-SCHIMBARE DE PERSPECTIVĂ, un program – cadru organizat de Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu" şi de Museum Europäischer Kulturen/Staatliche Museen zu Berlin, în parteneriat cu: Academia Europeană Berlin, Museen Dahlem-Kunst und Kulturen der Welt, Universität der Künste, Bode-Museum. Programul cuprinde o suita de evenimente variate- conferinţe, mese rotunde, recitaluri şi concerte, o amplă expoziţie de fotografie, un festival de film etnografic (a 10-a ediţie a „ethnofilmFest"- director Dr. Wolfgang Davis) şi tradiţionalul „Târg al continentelor"- ambele având ca invitat central România, manifestări la care participă timp de o lună peste 50 de artişti, interpreţi, conferenţiari, cineaşti, atât din România, cât şi din Germania.
Printre invitaţi se numără: artiştii fotografi Sergiu Şerban, Alexandru Săvulescu, Elisabeta Wilken, regizoarea Katharina Koch si regizorul Dumitru Budrală, jurnalista Hilke Gerdes, artistele vizuale Anca Gyamant, Maria Crista, Rodica Tache (grupul H.arta din Timişoara), interpreţii Bianca şi Remus Manoleanu, ansamblul de muzică contemporană PROFIL, condus de Dan Dediu, prof. Valentin Gruescu şi corul „Ioan Christu Danielescu" etc
„Zilele culturii românesti" s-au deschis la 1 noiembrie cu conferinţa şi masa rotundă "Religie şi societate în România" desfăşurată la Academia Europeană din Berlin (invitaţi Bogdan Tătaru-Cazaban, Paul Brusanowski şi Alexander Roth, moderator jurnalistul german Keno Verseck) şi se vor încheia festiv cu concertul cu titlul simbolic "România, punte între Orient şi Occident" susţinut de Corul "Ioan Christu Danielescu" în Basilica Muzeului Bode, în 5 decembrie 2007, la ora 20.00, concert precedat de un ghidaj pentru public, cu tema „Între Roma şi Bizanţ", prin prestigiosul muzeu care adăposteşte printre cele mai valoroase colecţii de artă bizantină din lume.
In seara zilei de 2 noiembrie a avut loc la Muzeul Culturilor Europene, în prezenţa a peste 400 de invitaţi, festivitatea oficială de deschidere a „Zilelor culturii româneşti" şi vernisajul expoziţiei „Rumänien – Blickwechsel / România-schimbare de perspectivă" (care va rămâne deschisă până în 16 martie 2008). Ingenios concepută de către Dr. Beate Wild, şefa departamentului Europa Centrala şi de Sud-Est a muzeului), expoziţia reuneşte imagini despre şi din România, în variate tehnici şi pe variate suporturi (fotografie, carte poştală, diapozitive, instalaţii video), realizate de profesionişti şi amatori, artişti fotografi români şi germani. Diversitatea tematică şi a unghiurilor de percepţie conduc la un rezultat final spectaculos, o imagine „tridemesională" a unei Românii cu adevărat „dincolo de clişee", fascinantă şi contradictorie.
În cuvântul său de salut rostit cu ocazia acestei festivităţi, Prof. Dr. Konrad Vanja, directorul Muzeului Culturilor Europene a spus, printre altele: „Prin admiterea, la începutul acestui an, a României în Uniunea Europeană, nu se realizează un pas cu totul nou, ci are loc reîntoarcerea unei ţări europene cu un patrimoniu cultural vechi şi bogat în tradiţii, la locul care i se cuvine de drept: o ţară europeană cu multiple legături de vecinătate atât în răsărit, cât şi în apus, o „ţară-punte" între Orient şi Occident…".
Această prezentare a României în context cultural larg european este şi scopul „Zilelor culturale româneşti la Berlin".
Informatii detailate: www.smb.museum und www.rki-berlin.de
Director,
ADRIANA POPESCU
Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de; adriana.popescu@rki-berlin.de