«Veneţia şi laguna veneţiană în viziunea artiştilor români ai secolului XX»: Corneliu Baba, Margareta Sterian

În cadrul expoziţiei on-line «Veneţia şi laguna veneţiană în viziunea artiştilor români ai secolului XX / Venezia e la sua laguna: lo sguardo degli artisti romeni del lungo Novecento», responsabil de proiect: Cristian Luca, pe pagina de Facebook şi pe contul oficial de Instagram ale Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia au fost expuse următoarele lucrări provenind din patrimoniul Muzeul Judeţean Satu Mare:


1. Corneliu Baba (1906–1997), Cartier veneţian, ulei pe carton, 52x44 cm, 1973;

2. Margareta Sterian (1897–1992), Veneţia, ulei pe pânză, 50,5x37,5 cm, nedatat [1950–1960?].


Lucrarea lui Corneliu Baba a fost achiziţionată de Muzeul Judeţean Satu Mare în 1982. Pictura înfăţişează o clădire rezidenţială situată într-unul dintre cartierele Veneţiei. Expresivitatea arhitecturii veneţiene este redată folosind o paletă cromatică armonioasă, culori ce se completează reciproc pentru a obţine un echilibru cromatic şi compoziţional. Paleta de culori a operei sugerează seninătatea şi liniştea unui spaţiu confortabil, în care contururile clare definesc forma şi volumele. Pictura se număra printre lucrările pe care Muzeul Judeţean Satu Mare le-a expus în China, în expoziţia retrospectivă dedicată lui Corneliu Baba, deschisă publicului în 2009 în oraşul Nan Chang, la Muzeul de Artă din provincia Jiangxi. Expoziţia a fost organizată în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în cadrul manifestărilor culturale menite a celebra cei 70 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi China şi 91 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Pictura semnată Corneliu Baba din colecţia Muzeului Judeţean Satu Mare este aproape identică cu lucrarea intitulată tot «Cartier veneţian», aflată în colecţia Muzeului Judeţean Ialomiţa din Slobozia, care provine din donaţia de artă laică şi religioasă a colecţionarului şi pictorului Nicolae Tuzlaru, intrată în patrimoniul Muzeului ialomiţean în 2001.


Lucrarea artistei Margareta Sterian a fost alocată gratuit Colecţiei de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare în 1981, de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste de atunci, care preluase funcţiile Ministerului Culturii, controlând din punct de vedere ideologic activitatea de creaţie şi difuzare culturală în orice domeniu artistic. Pictura, realizată într-un stil schematic, utilizând un amalgam de culori calde şi reci şi tonuri estompate, înfăţişează un peisaj urban veneţian, cu clădirile istorice ce se oglindesc în canalul lagunei, cel mai probabil în Canal Grande, ale cărui ape sunt străbătute agale de o gondolă stilată. Edificiul situat în planul central al lucrării, uşor deplasat spre stânga, prezintă asemănări evidente cu faimosul palat Ca’ d’Oro. Astfel, putem observa cele trei loggia suprapuse, cu trei arcade în loc de şase, şi faţada asimetrică bogat decorată a clădirii din cartierul veneţian Cannaregio, edificiu ce găzduieşte astăzi Galeria «Giorgio Franchetti». Este o compoziţie picturală în care apare interpretată în mod liber, dezinvolt, una dintre temele predilecte ale peisagisticii veneţiene, care exploatează particularităţile arhitecturii civile de factură veneţiană: goticul târziu cunoscut ca gotic veneţian «fiorito». Artista a optat pentru o gamă cromatică limitată: gri şi nuanţe estompate ale aceleiaşi culori, precum şi ocru şi alb-crem, pentru a zugrăvi arhitectura istorică, respectiv albastru difuz şi verzui pentru a reda cerul plumburiu şi apele calme ale lagunei.