- 3 August 2020
- Tags Icr tel aviv Pareidolia Vladi alon Fotografie Galeria icr tel aviv
Expoziția de fotografie „Pareidolia – înțelesuri ascunse” a artistului israelian de origine română Vladi Alon poate fi vizitată în Galeria Institutului Cultural Român de la Tel Aviv în perioada 3-31 august 2020. Proiectul reunește o serie de aproximativ 30 de fotografii care înfățișează peisaje din natură, scene stradale și portrete. Vernisajul va consta într-un material video în care artistul va prezenta lucrările sale, în dialog cu Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, postat pe pagina de Facebook joi, 6 august, ora 17:30.
Născut în 1942, din părinți originari din București, Vladi Alon este cunoscut publicului israelian amator de fotografie datorită operelor sale de natură abstractă, ce provoacă privitorul să redescopere diferite tipuri de texturi precum tencuiala cojită, vopseaua scorojită și petele de rugină, ce ascund diverse forme și înțelesuri.
„Fotografia lui Vladi Alon dezvăluie o lume secretă [...], o lume a formelor ascunse care se trag din pete, resturi ruginite, trunchiuri de copaci, ziduri de ipsos, resturi de afișe rupte și texturi din lemn. Formele lor, familiare sau imaginare, sunt salvate în obiecte simple din viața de zi cu zi, cum ar fi cele pe care le-am observat când eram copii, când descoperim sau ne creăm propriile lumi particulare. Figuri feminine, figuri care arată ca opere de artă, puncte pe care trebuie să le unești pentru a recrea imaginile, constituie mitologia personală a artistului și intervenția lui în realitate. Spectatorul are parte de o dublă provocare: să dea viață gândurilor pe care vârsta adultă le dă la o parte și să redescopere jocul lumilor fantastice și al ființelor imaginare.” – Katerina Koina, Departamentul de Teoria și Istoria Artei de la Școala de Arte Plastice din Atena.
Pasiunea sa pentru fotografie, descoperită în adolescență, s-a concretizat într-o carieră ce include participarea la numeroase expoziții, individuale și de grup, organizate și găzduite de importante instituții de cultură din Israel, precum Teatrul Habima (2017), Teatrul din Ierusalim (2003 și 2005), Muzeul din Yaffo (2006), Galeria Municipală din Herzlya (2019), cât și galerii private, alături de participarea la concursuri de profil. Crezurile sale artistice se regăsesc în câteva citate faimoase din Antoine de Saint Exupery – „cu adevărat nu poți vedea decât cu inima… esenţialul este invizibil pentru ochi” și Anais Nin – „nu vedem lucrurile așa cum sunt ele, ci așa cum suntem noi”.
Expoziția este deschisă în perioada 3-31 august 2020, la sediul ICR Tel Aviv (b-dul Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6, Beit Amot Mishpat), de luni până joi, între orele 09:00 - 17:00, vineri între orele 09:00 - 14:00, doar cu programare în prealabil, la tel. +972-3-696 17 46.
***
Pareidolia este tendința de a interpreta un stimul vag ca fiind ceva cunoscut de observator, precum formele sau fețele ce apar în nori.