Șoapte în Grădină | Expoziție personală Constantin Flondor

Soapte in Gradina | Expozitie personala Constantin Flondor

Expoziție personală: Constantin Flondor

Curatoare: Alina Șerban

Vernisaj: Vineri, 13.09.2024, orele 18:00-21:00

Artist talk: Vineri, 11.10.2014, ora 18:30

Loc: [Ceci n'est pas une] Galerie – spațiul de artă al RKI Berlin, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin

Durată: 13.09-08.11.2024

PRELUNGIRE: 13. decembrie 2024

Program de vizitare: Lu-Vi: orele 14:00-19:00

Între 13 septembrie și 8 noiembrie 2024, ICR Berlin are onorarea de a prezenta în spațiul său de artă, [Ceci n’est pas une] Gallery, expoziția personală a renumitului artist Constantin Flondor. Ca parte din programul conex al expoziției, publicul este invitat la o discuție între artist și curatoarea Alina Șerban, care va avea loc vineri, 11 octombrie.

Expoziția Flüstern im Garten [Șoapte în Grădină], concepută de Constantin Flondor, funcționează ca o punte între lucrări realizate în ultimii ani de producție artistică și perioada definitorie de explorare vizuală și cercetare din anii 1960 și '70. Legând într-o manieră transversală diferitele etape ale creației sale, prezentarea însoțită curatorial de istoricul de artă Alina Șerban oferă o incursiune în sistemul de repere, care a ghidat constant – timp de aproape cincizeci de ani – evoluția artistului Constantin Flondor.

„De pe pozițiile unei practici artistice aflate în permanentă căutare de a înțelege complexitatea imaginii și de a experimenta cu ajutorul semnelor și semnalelor, a limbajului vizual infuzat de cercetări din domenii variate precum matematica, structuralismul, semiotica, bionica, expoziția de față reconstituie parțial cadrul problematic al gramaticii picturale ce caracterizează cele mai recente lucrări ale artistului. Mai exact, evocând importanța lecției naturii și a muzicii, referenți ce hrănesc într-un mod aproape tainic sensurile cunoașterii, Constantin Flondor ne propune o întâlnire cu un corpus variat de opere realizate în ultimii ani.

Selecția pune în valoare dispozițiile diferite ale imaginii, unde starea de uimire alternează cu cea de studiu: de la diagramele cu caracter pedagogic ce reorganizează conceptual bucăți sonore la compozițiile picturale ce înregistrează aproape ritualic energiile și dinamica spațiului natural. Lucrările rețin atenția prin suplețea cu care răspund exigenței rațiunii de a analiza, traduce și recodifica vizual percepția materialului sonor sau a stimulilor naturali și bucuria cu care lasă loc contemplației”. (extras din textul curatorial semnat de Alina Șerban)

Pe  11 octombrie, la ora 18:30, publicul este invitat la un artist talk cu artistul Constantin Flondor și curatoarea Alina Șerban în cadrul expoziției, care va aduce lumină asupra producției picturale a artistului din ultimii ani, precum și asupra integrării operei sale în contextul artelor contemporane românești.

*În funcție de profilul publicului prezent, discuția va avea loc într-o limbă internațională de circulație, corespunzătoare majorității participanților. De asemenea, vom încerca sa oferim mediere lingvistică pentru grupul minoritar.

Biografie

Născut în 1936 la Cernăuți, în Bucovina de Nord, stabilit la Timișoara în 1948, Constantin Flondor este unul din principalii exponenți ai avangardei postbelice din România. Caracterul interdisciplinar al practicii sale artistice, invocarea principiilor de ordine în studierea sistematică a realității determină asocierea artei sale cu un tip de obiectivitate ce fructifică și promovează importanța cercetărilor vizuale, a gândirii sistemice, a tehnologiilor avansate și a rolului educației vizuale.

Personalitate centrală în grupările artistice pe care le fondează, 111 (1966–1969) și Sigma (1969–1978), Constantin Flondor este în permanentă căutare a unor noi drumuri în artă, apelând la medii variante precum pictura, arta cinetică și optică, land art și acțiunea, filmul experimental și fotografia. Interesul pentru studiul naturii nu l-a părăsit însă nicio clipă, chiar și cele mai geometrizante forme purtând referințe la universul vegetal. Se întoarce, prin film și fotografie, la pictură și amplifică cercetarea vizuală contribuind la înființarea grupului Prolog, în 1985.


Expoziția este realizată cu susținerea Galeriilor Diehl (Berlin) și Jecza (Timișoara).