Salonul de Carte Bookfest și-a deschis porțile la Romexpo

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ce a început miercuri, pe 24 mai, şi se va desfăşura până duminică, 28 mai 2017, la Romexpo, are intrarea liberă pentru public. 

Salonul de Carte va rămâne deschis până la orele 20.00 (21.00)  timp de cinci zile, fiind un prilej pentru publicul larg să-i întâlnească pe cei mai îndrăgiţi scriitori. Bookfest îşi respectă blazonul de Sărbătoare a Cărţii şi propune publicului să participe şi la câteva dezbateri interesante, dedicate industriei de carte. Pe ce loc e România în ierarhia europeană a cărţii? Ce le place oamenilor să citească faţă de acum 10 ani? Cum ajunge o editură dintr-o ţară mică să cucerească cele mai importante pieţe de carte ale lumii? 

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este şi un prilej pentru publicul larg să-i urmărească pe profesioniştii din domeniu discutând cele mai sensibile subiecte şi să cunoască mai bine mecanismele acestei pieţe. 

Lumea bună vine la Bookfest chiar din prima zi

Ca de obicei, deschiderea Bookfest a reunit unele dintre cele mai importante personalităţi ale momentului şi nu mai puţin de trei dintre cei mai importanţi ambasadori de la Bucureşti.  Astfel, E.S. Anneli Lindhal Kenny, ambasadoarea Suediei – Invitat de Onoare Bookfest 2017, a fost însoţită de E.S. Tamar Samash, ambasadoarea Israelului – Invitat de Onoare Bookfest 2016, şi de E.S. Hans Klemm, ambasadorul SUA, Statele Unite ale Americii urmând să fie Invitat de Onoare al ediţiei Bookfest din 2018. Li s-a alăturat ministrul Culturii Ionuț Vulpescu,  alături de Consilierul Prezidenţial Sergiu Nistor care a conferit, pentru a doua oară consecutiv, Înaltul Patronaj al Preşedintelui României pentru Salonul Internaţional de Carte Bookfest,  şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, organizatorul evenimentului.

Miercuri, la deschiderea Bookfest, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale Ionuţ Vulpescu a vorbit despre importanţa cărţii. "Cultura este o chestiune de zi cu zi. Un festival ajută să conştientizăm importanţa lecturii”, a spus ministrul.

"De la 1 ianuarie 2016  TVA-ul la carte şi la tipărituri este de 5%, una dintre cele mai mici cote din Uniunea Europeană. De altfel, anul trecut la Bookfest s-a înregistrat o creştere de 10% la vânzări. La nivel mondial, în 2017, a crescut consumul şi vânzările la cartea tipărită, scâzând la cele în format digital. Pentru cei care erau profeţii dispriţiei cărţii tipărite, iată că s-au înşelat, că piaţa este surprinzătoare. Literatura în format tipărit are un viitor”, a declarat Ionuţ Vulpescu.

Salonul de anul acesta se desfăşoară pe o suprafaţă de 12.000 de metri pătraţi. Anul acesta spaţiul a fost mărit cu 20%, fiind expuse la vânzare un milion de cărţi, dintre care câteva mii de titluri noi. Aproximativ 200 de entităţi expun la Bookfest şi organizează 400 de evenimente, lansări de carte, spectacole de tot felul. Copiii au un spaţiu dublu, unde se organizează manifestări speciale pentru ei, potrivit lui Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România.

Ce găsim la standul Editurii Institului Cultural Român

Două lansări de albume și o dezbatere sub egida revistei Lettre Internationale sunt propunerile Institutului Cultural Român la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Titluri editate de ICR vor fi disponibile la standul Institututului (nr. C10, pavilionul C5.) cu o reducere de 30%.

Concepţia şi designul grafic al standului românesc aparţin arhitectului şi graficianului Răzvan Luscov.

 Vineri 26 mai 2017, de la ora 17.00, va avea loc lansarea albumului Cojanîn Romania. Vor vorbi despre album criticii de artă Ruxandra Garofeanu, coordonatoarea lucrării, Pavel Șușară, Daria Ghiu și Ilina Schileru.

Sâmbătă, 27 mai 2017, de la orele 12.00, Institutul Cultural Român organizează, sub egida ediției române a revistei Lettre Internationale, dezbaterea «La fidélité, pourqoui s'en méfier?», cu participarea prof. univ. Victor Ivanovici (Universitatea din Salonic), a scriitorului și profesorului Massimo Rizzante (Universitatea din Trento) și a publicistului Adrian Mihalache (Lettre Internationale).

Sâmbătă, 27 mai, de la orele 14.00, va fi lansat albumul Ștefan Szönyi. Vor lua cuvântul criticul de artă Ruxandra Dreptu, prof.univ. Cătălin Bălescu (rector al Universității Naționale de Arte din București), scriitorul Toma George Maiorescu și Anca Thomas-Szӧnyi, coordonatoarea lucrării.

Evenimentele se desfășoară la cafeneaua Julius Meinl,din cadrul Bookfest.

De ce se vinde literatura suedeză atât de bine?

În fine, editorii şi autorii interesaţi să îşi vadă lucrările publicate în limba suedeză pot afla mai multe amănunte despre strategiile de sprijinire a traducerilor în România şi Suedia în cadrul unui eveniment care  are loc chiar în prima zi, de la ora 16.00, în standul Suediei şi la care vor participa Bogdan Popescu, directorul Centrului Cărţii din cadrul ICR, şi Mihai Leontescu, ofiţer Proiecte şi Comunicare în cadrul Ambasadei Suediei.

Cunoscută publicului larg pentru succesul fulminant al romanelor de factură noir semnate de autori ca Stieg Larsson, Jo Nesbo sau Camilla Lackberg, literatura de crime fiction din Suedia va fi, la rândul său, în centrul unei dezbateri organizate de editura Trei în standul Suediei joi, 25 mai, de la ora 17, dar şi al unei expoziţii Swedish Crime Scenes,care va fi disponibilă în acelaşi loc. Amfitrionul evenimentului va fi Virginia Costeschi, secondată de Andreea Chebac şi de George Arion, editorul Crime Scene Press, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Editorilor din România (AER).

Mai multe amănunte despre programul celei de-a XII-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest pot fi găsite pe www.bookfest.ro.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Pentru al doilea an consecutiv, Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Bookfest este cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. La Salonul Internaţional de Carte Bookfest de anul trecut (Bucureşti, 1-5 iunie 2016) au fost prezente peste 200 de edituri, programul celor cinci zile cuprinzând peste 300 de evenimente, de la lansări şi dezbateri până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Invitat de Onoare al ediţiei 2016 a fost Israel, fiind prezente nume precum Zeruya Shalev, Fania Oz-Salzberger, Meir Shalev, Dror Mishani, Gil Hovav, Rony Oren.